banner564

Paris’teki silahlı saldırı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, nefret ve ayrımcılık söylemlerine kapılmanın şiddet döngüsüne neden olacağını belirterek, bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini söyledi.

Paris’teki silahlı saldırı
banner598

 BM GENEL SEKRETERİ BAN: "NEFRETE VE AYRIMCILIK SÖYLEMLERİNE TESLİM OLMAK TAM DA TERÖRİSTLERİN İSTEDİĞİ GİBİ ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ GETİRİR. BU TUZAĞA DÜŞMEMELİYİZ"

"BU SALDIRI DİNLERİN SAVAŞI YA DA DİN İÇİN SAVAŞ OLARAK GÖRÜLMEMELİ. BU SALDIRI ORTAK İNSANİ DEĞERLERİMİZE KARŞI YAPILMIŞTIR. SALDIRI DEHŞETE DÜŞÜRME VE KIŞKIRTMA AMACI GÜTMEKTEDİR"

"HİÇBİR DİN VE İNANCIN KARALANMASI KABUL EDİLEMEZ. BAŞKALARININ DİN VE İNANCINA SAYGI ÖNEMLİDİR"

 BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, nefret ve ayrımcılık söylemlerine kapılmanın şiddet döngüsüne neden olacağını belirterek, bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'daki saldırının etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saldırıda Müslüman bir polis memurunun da hayatını kaybettiğine dikkati çeken Ban, "Bu saldırı dinlerin savaşı ya da din için savaş olarak görülmemeli. Bu saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır. Saldırı dehşete düşürme ve kışkırtma amacı gütmektedir" dedi.

Toplumlar arasına ayrılık tohumları ekmenin şiddet döngüsüne neden olacağını vurgulayan Ban, "Nefrete ve ayrımcılık söylemlerine teslim olmak tam da teröristlerin istediği gibi şiddet döngüsünü getirir. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Birlikte barış ve ahenk içinde, evrensel insan hakları ve özgürlüklere saygılı yaşamanın yollarını bulmalıyız" diye konuştu.

Saldırıdan hareketle Müslümanlara yöneltilen suçlamaları da eleştiren Ban, "Hiçbir din ve inancın karalanması kabul edilemez. Başkalarının din ve inancına saygı önemlidir. Bunun yanında ifade özgürlüğünü korumak da önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

"UCM FİLİSTİN'İN HAKKI"

Ban Ki-moon, gazetecilerin Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılımına ilişkin sorularını da yanıtlayarak, Filistin'in statüsünün BM Genel Kurulu tarafından "gözlemci devlet" seviyesine yükseltildiğini ve bu şekilde uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu söyledi.

"UCM'ye üye olmak Filistin'in hakkı" diyen Ban, kendisinin de başvuruyu kabul etmekle Roma Statüsü'nün depozitörü olarak idari bir prosedürü yerine getirdiğini anlattı.

Barış süreci ile UCM sürecinin farklı konular olduğunu dile getiren Ban, "Barış süreci daha önemlidir. Taraflar müzakere sürecine yararlı bir atmosfer oluşturmalılar" ifadesini kullandı.

Ban, tarafların müzakereye yanaşmaması durumunda son 6 yılda 3 kez olduğu gibi yeni bir trajik çatışmadan kaçınmanın garantisi olmadığını belirterek, tarafları diyaloğa çağırdı.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473