banner564

Sonuçtan Bağımsız, Seçim Değerlendirmesi

Seçimlerle ilgili oy verme devam ederken yazdığım bu makalede elbette ki seçim sonuçları ile ilgili değerlendirme yapamam.
Ancak bu seçim kampanyası sonucunda, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, bu dönemle ilgili olarak kısa bir değerlendirme yapmak isterim.
Yüksek Seçim Kurulu...
Siyasi Partiler Yasasında yapılan değişiklikler ve Seçim Yasasında tek bölge olgusu dışında yapılan yeni düzenlemeler, siyasi yaşama belli kuralların gelmesini sağladı.
Her şeyden evvel, siyasi partilerin üye listelerini YSK sunup, onun gerekli incelemeyi yaptıktan sonra siyasi partilerin, bu net üye listeleri üzerinden Kurultay gerçekleştirmesi yeni ve çok önemli bir olaydır.
Ayrıca, siyasi partilerin adaylarını, parti kurultaylarında, üyelerinin veya delegelerinin tümünün katıldığı seçimle belirlemesi kuralı da çok önemli bir diğer gelişmedir.
Bütün bu işlem ve seçimlerin ise, YSK tarafından denetlenmesi ve onun kontrolü altında gerkleşmesi de yeni ve çok önemli bir diğer gelişmedir.
Bu yeni adımlar, Siyasal Partilere, kurallı bir yapılanma getiren çok önemli ilkler oldu.
Bunun daha da gelişmesi YSK'nın bu yeni görevi, Hukuka bağlı olarak ilerletmesi ile mümkündür.
YSK bu ilk adımlardan sonra, yeni dönemde siyasetin ve siyasi partilerin finansmanı ile ilgili konular üzerinde de denetimini artırmalıdır.
Üstelik, partilerin ve adayların, seçim kampanyası içinde yaptıkları seçim giderlerinin hem denetlenmesi, hem de belli bir tavan temelinde sınırlanması artık kaçınılmazdır.
Hele bu seçim kampanyası döneminde belli adayların, ya sahip oldukları ekonomik kaynaklar, ya desteklendikleri paralı odaklar nedeni ile çok göze batan masraflı kampanyalar yapmaları, bu konuyu daha da önemli kılmaktadır.
Bu yüzden YSK, siyasetin finansmanı üzerine de odaklanmalıdır.
Neler gördük neler...
Ancak siyasal yaşam ve seçim kampanyası bu olumlu gelişmenin tersi bir eğilim içine girdi. Ne ilkler gördük?
Hangi partiden, hangi siyasi inanç doğrultusunda aday olduğunu dahi röportajlarında veya söylemlerinde ifade etmeyen adaylar gördük. 
Tek başına bir ordu gibi, para gücünü de kullanarak, gazetelere aday sırası ile kendi şahsi reklamını yapanları gördük. Kurduğu şahsi ekiplerle ,kendi bildirileri ve afişlerini dağıtanları gördük, Ayni partiden aday olduğu diğer arkadaşını karalayarak, yol yürümek isteyenlerin hem sayısı arttı, hem de artık bir ilçenin sınırları dışına çıkarak tüm adaya yayıldı.
Görüş, düşünce daha da geriye gitti. 
Polemik ve aytışma öne çıktı. 
Popülizm doruk yaptı. 
Temel toplum sorunları siyasi düzlemde en az tartışılan oldu. Allahım versin atmasyon öneriler tavan yaptı.
Görüşlerin etrafında oluşması gereken ilkeli birlikler ve tavırlar yerini, bireyin önünü açmaya dönük tavırlara terk etti. 
Hele yeni adına, değişim sözünü en fazla kullananların, en eski söylemlere dayanması gerçekten işin en vahim yanı oldu.
Bunları değerlendireceğiz.
Kaos...
Ancak bu seçim sonucu ne isterse olsun,bunun sonucunda çıkacak olan kaos olacak. Çok parçalı bir Meclis yapısı çıkması muhtemeldir. 
Ancak, sonuç ne isterse olsun, bu seçim sonucunda, özellikle UBP içinde ciddi iç sıkıntıların yaşanacağı, seçim kampanyası içinde, ağır bel altı usulleri ile yapılan iç yarıştan bellidir.
Hele, UBP Genel Başkanının seçim kampanyası içinde kendi söylemi ile hükümet kurarken, kimin bakan olacağına, kimin en fazla oyu alıp da seçileceğini dikkate alacağını ifade etmesi, bunun en büyük habercisidir.
Bak gör bakalım, bu açıkladığı kurala dönük en küçük bir sapma, ne fırtınaları doğuracak? 
Eğer kendisi seçilirse ve partisinden ilk sırada seçilmezse, bu daha sonraki iç kavgaların da en büyük zemini olacaktır.
Ha seçilmezse ne olur? 
Kaos daha da derinleşir.
Kısacası bu seçim dönemi, siyasi yaşamada; görüş, düşünce, ilkelere dönük çölleşmenin ulaştığı ciddi boyutu gösterdi. 
Sanki Meclise girmek, birey için bir akademik ünvan veya yaşamında bir etiket elde etmek gibi oldu. 
Toplumsal sorunlara kollektif akılla çare üretmeye katkı, geriye düştü. Bu dönem çölleşmenin doruk noktaya ulaştığının göstergesidir.
Bu yüzden artık siyasette popülizm ve birey odaklı siyasi yaşam olgusunu sorgulamak gerekiyor. Görelim sonuçları ve daha çok konuşulacak şeyler olacak.
YORUM EKLE

banner608

banner473