banner564

Su hayattır !

  Suyun, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçası olduğunu biliyor muydunuz?
 İnsan, besin almadan günlerce yaşayabilir ancak, su içmeden birkaç gün yaşayabilir. 
  İnsan vücudunun su içeriği ortalama % 60 olmakla birlikte cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Kadınların vücutlarının toplam su oranı  %46- %53’ iken erkeklerin ki  %53-64 arasında değişmektedir. Çocukların vücutlarındaki su oranı ise %70- 75’tir. Ayni zamanda vücudumuzdaki su oranı yaşımızın ilerlemesine bağlı olarak da azalış göstermektedir.
               
Daha sağlıklı bir vücut için su bize neler sağlar ?
soğuk algınlığımızın azalmasını
kabızlığımızın önlenmesini,
idrar yolu enfeksiyonlarının engellenmesini,
İdrarla vücudumuzdaki zararlı maddelerin atılmasını, 
Cildimizin  gerginleşmesinı ve  parlaklığının sağlanmasını,
organizmamızın toksinlerden arındırılmasını,
tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesini,
hücre ve kas dokularını güçlenmesini,
Karbonhidratları, yağları, ,proteinleri, hormonları ve oksijenin kaslara taşınmasını, 
kilo kontrolü programlarında zayıflamaya yardımcı olmasnıı, 
selülit oluşumunun önlenmesini sağlar.
Şişmanlığa  HAYIR, suya  EVET
Vücut özellikle geceleri su almadığı için, sabahları uyandığınızda hemen bir bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Vücudun su toplamaması için, bol miktarda su içmek gerekir. Su miktarında azalma oldukça, vücutta depolanan yağ miktarı da artmaya başlar. Nedenine gelince; böbrekler yeterli miktarda su almazlarsa, iyi çalışmazlar. Bu görev de karaciğerin olur. Karaciğer böbreklerin görevini üstlendiğinde ise, daha az yağı enerjiye dönüştürür. Bu da kilo vermemizi  olumsuz etkiler.
Vücut özellikle geceleri su almadığı için, sabahları uyandığınızda hemen bir bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Öğlen ve akşam yemeklerinden önce içeceğiniz bir bardak su, iştahı bastırıp, mideyi doldurur ve sindirime iyi gelir. Spor yapmadan önce içilen bir bardak su da yine metabolizmayı çalıştırırken, kas glikojeninin tükenmesinin önüne geçer.
Bir günde ne kadar su içmeliyiz?  8- 10 bardak su içmeliyiz yani bu da yaklaşık 2.5 lt su demektir.
 
 Su tüketimimizi artırmak için ne yapmalıyız?
Gün içerisinde kahve araları yerine su arası verelim. Bilinçaltında bir şeyler içme isteğiniz varsa yanımızda bir şişe su bulunduralım. Yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde suya önem veriniz, yemeklerimize bazen çorba ile başlayalım. Yiyeceklerimizi su, süt veya taze meyve suları ile tamamlayalım. İkramlarda çay sunuluyorsa yanında su isteyelim. Partilerde ve diğer bulunduğumuz sosyal ortamlarda alkollü içeceklerin yerine soda içmeyi tercih edelim. Özellikle sıcak havalarda fiziksel aktivite öncesinde, esnasında ve sonrasında mutlaka su içelim. Seyahatlerimizde de yanımızda su taşıyalım.
 
Sunun tadını sevmiyorum  diyorsanız da ; alışmak adına suya karanfil ya da bir iki damla limon sıkmayı deneyebilirsiniz.
     
 
Sunun fazlasının ZARARLI olduğunu biliyor muydunuz?  Aşırı su tüketimi kanın sulanmasına sebep olarak hacimsel artış yapar, bu da damarların genişleyip kalbe fazla yük sağlamasına yol açar. Şunu da unutmamak gerekir ki vücudumuzdaki  suyu böbreklerimiz atar ve aşırı su içtiğimiz zaman (7-8 lt/günde gb.) böbreklerimizi yorarız. Diğer taraftan da aşırı su tüketimi vücutta yoğun bir elektrolit kaybına yol açacaktır, ayrıca hücre içi ve dışı sıvıda dengesizlik olup, vücut bu dengesizliği korumak için kandan hücrelere sıvı geçişini yapacaktır, bunun sonucunda ise ödem oluşacak, bu ödem ise  beyinde oluşursa Hipertansiyon, baş ağrısı,beyin kanaması hatta ölüme kadar gidebilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim ..
YORUM EKLE

banner471

banner474