banner564

Takvim ve kapalı bölge Maraş

Kapalı Bölge Maraş...

   Güney Kıbrıs yetkilileri her fırsatta, Kapalı Bölge Maraş’ın eski sakinlerine verilmesini istiyor. Doğrusu bu konuda kamuoyu oluşturmayı başardılar.

   Yabancı ülke temsilcileri de Maraş’ı daha sık konuşur oldu. Güven artırıcı önlemlerden ne zaman söz açılsa; Rum Tarafı Kapalı Maraş’ı öne sürerken, Türk Tarafı mayınların temizlenmesini ortaya atıyor.

   Türk Tarafı ısrarla; “Maraş, güven artırıcı önlemlerin konusu olamaz” diyor.

   Yani Maraş’ı kapsamlı çözümün bir parçası olarak gördüğümüzü söylüyoruz.

 

Maraş Konuşulmadı Söylemi

 

   Dışişleri Bakanı Nami de, dış ülkelere ziyarete gider, temaslar yapıp geri döner. Ercan Hava Limanı’nda temasları hakkında bilgi verirken, “Maraş’ı kimse konuşmadı” diyerek söze başlar.

   Cumhurbaşkanı’nı AB, ABD ve BM yetkilileri makamında ziyaret eder. Cumhurbaşkanı Eroğlu misafirlerin ardından açıklama yapar. Cumhurbaşkanı da, Dışişleri Bakanı Nami gibi, “Maraş’ı konuşmadık” diye söze başlar.

   Rum Tarafı resmi temas yapar, ardından; “Maraş konuşuldu, Maraş’ın kapsamlı çözümden önce eski sakinlerine iadesine destek vardır” diyerek bilgi vermeye başlar.

   Öte yandan zamanında Kıbrıslı Türk ve Rum yetkililer tarafından imzalanıp kabul edilen 1977-79 Doruk Anlaşmaları, Kapalı Maraş’ın kapsamlı çözümden önce sakinlerine iadesini öngördüğünü de herkes bilmektedir.

 

Takvim ve Maraş konusunda çözüm yolu

 

   Türk Tarafı, çözüm anlaşmalarının bir takvim çerçevesinde yapılmasını ister.

   Takvim yapılsın, müzakereler belirli bir zaman diliminde bitirilsin görüşünde ısrar eder. Bu duruş her vesileyle dile getirilir. Rum Tarafı ise takvime kesinlikle karşıdır.

   1977-79 Doruk Anlaşmalarına ters düşmeyen, Kapalı Maraş’ın iadesini, Mağusa ve Ercan Limanlarının uluslararası  trafiğe açılmasını içerecek şekilde müzakere takvimi hazırlanabilir.     Bu takvimle müzakereler bir zaman dilimine yerleştirilir.

   Sırası ile belirlenecek tarihlerde; müzakereler yapılır, limanlarımız açılır, Kapalı Maraş sakinlerine iade edilir ve hemen ardından referanduma gidilir.

   Böylece kapsamlı çözüm görüşmelerine paralel olarak Mağusa ve Ercan Limanlarının uluslararası  trafiğe açılması, Kapalı Bölge Maraş’ın sakinlerine iadesi çalışmaları birlikte sürdürülebilir.       

   

 

YORUM EKLE

banner608

banner474