banner564

19 kişi gözaltında

Manisa’daki kışlada vatani görevini yapan 500 asker, yedikleri yemekten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı

19 kişi gözaltında
banner598
Manisa Arif Seyhun Kışlası'nda önceki gün akşam yemeğinin ardından yaklaşık 500 asker mide bulantısı ve kusma şikayetiyle revire başvurdu. 300'ü hastanelerde tedaviye alındı. Diğerleri ise revirde müşahede altında. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, sayının artabileceğini ancak hayati tehlikesi olan kimse bulunmadığını söyledi. Zehirlenmenin nedeni ise henüz belli değil. Yemekten alınan numuneler incelemeye gönderildi. Kışlaya yemek sağlayan şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 19 çalışanının gözaltına alındığı bildirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, işlemler için emniyete götürüldü.

Bakan Işık Manisa'ya gitti
Olayın ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Manisa'ya giden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren askerleri ziyaret etti, askerlere geçmiş olsun dileğine bulundu. Işık, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, önceki akşam saat 18.00'de akşam yemeği sırasında Batı Kışlasında toplu rahatsızlanma şikayetlerinin gerçekleştiğini söyledi.
Şikayeti olan askerlerin hastaneler sevk edildiğini aktaran Işık, şöyle konuştu:
"Akşam yemeğinde 5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten etkilenen asker sayımız 590. Bu askerlerimizin hemen ilk muayeneleri ve müdahaleleri revir başta olmak üzere yapıldı. Hastanelere sevk edilen sayı 372. Şu an hastanelerdeki asker sayısı 72. Hayati tehlikesi olan yok. Yoğun bakımda olan askerimiz de yok. Şu ana kadar 51 askerimiz de tedbir amaçlı olarak hastanemizde tutuluyor. Özellikle Batı Kışla'da da 40 askerimiz tedbir amaçlı müşahede altında."

Yemek şirketinin ihalesi feshedildi
23 Mayıs'ta meydana gelen ve herkesi derinden üzen 1 askerin hayatı kaybettiği vaka ile de bilgi veren Milli Savunma Bakanı Işık, şunları kaydetti:
"23 Mayıs'ta meydana gelen ve hepimizi derinden üzen, bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili de o gün 5 bin 820 askerimiz yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47. Hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı değerlendirmelerin sonucunda, analiz sonuçlarında salmonella bakterisinin çıktığı tespit edildi. Bu tespitten sonra da Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı, Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Bu noktada hayatını kaybeden Hüsnü Özel askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da Allah'tan acil şifalar diliyorum." 

Askerlerin yemeği belediyelerden
Manisa'da kışlada peş peşe meydana gelen zehirlenme olaylarının ardından yemek şirketiyle sözleşme iptal edilince, 1'inci Piyade Tugay Komutanlığı'ndaki askerlere belediyeler üç öğün yemek vermeye başladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından dün ilk olarak askerlere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verildi. Askerlere kahvaltıda zeytin, peynir, bal, reçel, tereyağı ve meyve suyu verildi. Öğle yemeğinde ise mönü taze fasulye, makarna, ayrandan oluştu. Askerlere, akşam karavana olarak nohut, pilav, yoğurt verilmesi kararlaştırıldığı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473