banner564

51 ölü 69 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’teki düğünü kana bulayan canlı bombanın 12-14 yaşlarındaki bir çocuk olduğunu açıkladı

51 ölü 69 yaralı
banner598
Gaziantep'teki sokakta organize edilen düğünde yaşanan canlı bomba saldırısında son gelen verilere göre 51 kişi yaşamını yitirdi, 17'si ağır 69 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bombanın 12-14 yaşlarındaki bir çocuk olduğunu açıkladı.
Gaziantep'te dün gece kına gecesinin yapıldığı sokağa terör örgütünün düzenlediği, çoğu çocuk ve kadın 51 kişinin yaşamını yitirdiği, 69 kişinin yaralandığı 'canlı bomba' saldırısının dehşeti, gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın meydana geldiği sokakta birçok evde büyük hasar meydana gelirken, yaşamanı yitirenlerin yakınları cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Gelin ve damadın da patlamada yaralandığı saldırının, davetlilerin çoğunun dağıldığı geç saatte yapılması can kaybının daha fazla olmasını önledi.
Merkez Şahinbey İlçesi'ne bağlı Beybahçe Mahallesi'nde, Siirt'ten göç eden ve birbiriyle akraba Besime ve Nurettin Akdoğan çiftinin yapılacak düğünleri için önceki gün sokakta düzenlenen kına gecesi, terör örgütünün 'canlı bomba' saldırısına hedef oldu. Eğlencenin devam ettiği saat 22.40 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi.

Polis sabaha kadar inceleme yaptı
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 51 kişinin yaşamını yitirdiği ve 17'si ağır 69 kişinin yaralandığını açıkladığı patlamanın çevreye verdiği hasarın boyutları gün ağırınca ortaya çıktı. 
Şiddetli patlamada sokaktaki bütün evlerin camları kırılırken, duvarlarda delikler oluştu.
Saldırı sonrası ceset ve yaralılar taşındıktan sonra bölgeyi güvenlik şeridiyle çeviren polis, gece boyu inceleme yaparak delil aradı. Temizlik görevlilerinin sokaktaki temizlik çalışmasının ardından olay yeri inceleme ekipleri sabah saatlerinde yeniden çalışma yaptı. Temizlik görevlilerinin çalışması sırasında sokakta bir çift ayakkabı bulundu. Ayakkabının başında bir polis memuru olay yeri inceleme ekipleri gelene kadar bekledi.

Başsavcılık: Canlı bomba saldırısı
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, 51 kişinin yaşamını yitirdiği, 69 kişinin de yaralandığı canlı bomba saldırısıyla ilgili olay yerinde parçalanmış 'canlı bomba' yeleği elde edildiğini açıkladı. Yazılı açıklamada Başsavcı Musa Çatal tarafından, soruşturmayla ilgili 2 Başsavcı Vekili ile 4 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirildiği belirtildi. 

Teröre tepki gösterildi
Yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren akın ettiği olay yerinde teröre tepki gösterildi. Bombadan etrafa saçılan şarapnel parçalarını göstererek teröre lanet okuyanlar, 'Canımızı bunlarla aldılar' diyerek feryat etti. Hasar gören evlerinde inceleme yapan sokak sakinleri, gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı.


Şimşek: Kriz merkezi kuruldu
Saldırıdan sonra Singapur programını iptal ederek Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla kente gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yanında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte hastanelerde tedaviye alınan yaralıları ziyaret etti. Hastane çıkışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, saldırıyla ilgili valilik bünyesinde kriz merkezi kurulduğunu belirterek, şöyle dedi: 
"En sağlıklı açıklamaları valilik yapsın, en doğrusu o olur. Önemli olan bizim için yaralılarımız bir an önce sağlıklarına kavuşması, tedavi edilmesi, önceliğimiz yaralıların sarılması. Allah'tan şifa diliyorum."

Akdağ: Sağlık çalışanları seferber

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, yaralının tedavisi için tüm sağlık çalışanlarının seferber olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 
"Çok sayıda yaralımız var. Sayı her an değişiyor. Hafif olanlar evlerine gönderiliyor. Valilikte bir kriz merkezi var. Tüm ihtiyaçları gözettiği gibi, yaralıların da ihtiyaçlarını dikkatle gözetliyor. Olayın hemen ardından uçak ambulans da göndermiştik. Ancak Gaziantep'in mevcut potansiyeli, tüm yaralılarımızı karşılamaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yetti. Tüm hastanelere, sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Böyle durumlarda, birlik ve beraberliği sağlık çalışanları ve tüm sağlık kuruluşları mükemmel bir şekilde veriyorlar."

Erdoğan: Canlı bomba 12-14 yaşında
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasını ziyaret ettikten sonra açıklamalarda bulundu. 
Erdoğan Gaziantep'teki terör saldırısıyla ilgili, "Dün Gaziantep Şahinbey'de bir düğün merasimi esnasında 12-14 yaşlarında bir canlı bomba ya patladı ya da patlatıldı. Hastanelerde 69 yaralı var bunların 17'si ağır. 51 ölüm vakası var. Daha çok Siirtli ve Vanlı vatandaşlarımızın olduğu bir mahallede olay cereyan ediyor. Şu an itibariyle Valiliğimiz, emniyet teşkilatımız, vardıkları ilk kanaatler, bir DAİŞ eylemi olduğu istikametinde. Malum son dönemlerde Gaziantep'te DAİŞ'in böyle bir yapılanması veya yer bulma gayretleri söz konusuydu. Birçok yoğun operasyonlar yapıldı, yapılıyor. Şu anda tabii ki orada güvenlik güçlerimizin bu çalışmaları çok daha yoğun bir şekilde devam edecektir. Ölenlerin ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu: Öfkemiz derin, acımız ortaktır
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki terör saldırısının arkasındaki karanlık odakları, bu saldırıyı gerçekleştirenleri, planlayanları ve zihniyetlerini lanetlediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Saldırının hedefinde Kurtuluş Savaşımızın simge şehri Gaziantep, özelinde bütün Türkiye vardır. Halkımız yüksek dayanışma ruhu ile kendisine yönelen bütün tuzakları bir kere daha ezip geçecek” dedi.

Demirtaş: Gelin taziyede bir arada olalım
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Antep’teki saldırıyla kaos ve iç savaş hedeflendi. Antep’ teki tüm siyasi partilerden milletvekili arkadaşlara sesleniyorum. Gelin taziyede bir olalım, yan yana duralım. Bu fotoğrafla o alçaklara en iyi cevabı vermiş oluruz” dedi.

Bahçeli: Türkiye terörizmin belini kıracaktır
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gaziantep'teki terör saldırısını kınayarak, "Anlaşılan odur ki, 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü farklı terör örgütleri kanalıyla sürdürülmek, Türkiye teslim alınmak istenmektedir. Ancak Türk milleti üzerine yönlendirilen bu kan selinde boğulmayacak, bu kin ve kirli akına asla kapılmayacaktır. Türkiye terörizmin belini kıracaktır. Şahin Bey'in ruhu ayakta ve diridir. Türkiye'nin düşmesini gözleyen FETÖ, PKK, IŞİD gibi iblis artıkları hak ettikleri cezayı bulacaklardır. 
Terör kimden gelirse gelsin, kökeni, kaynağı ve amacı ne olursa olsun insanlık adına, millet namına lanetliyor ve telin ediyorum. Hepimizin başı sağolsun. Bugün bir yanımız Gazi, diğer yanımız Şehadet, bakışlarımız, dualarımız Gaziantep'tir. Rabbim sabırlar ihsan etsin" dedi.

Ölenlerin kimlikleri belli oldu... 
Gaziantep'te dün akşam yaşanan canlı bomba saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınlarından yüzlerce kişi, sabahın ilk saatlerinden itibaren cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu morgu önünde beklemeye başladı. Ölen 51 kişiden çoğu çocuk.
Gaziantep'teki 'canlı bomba' saldırısında yaşamını yitiren 51 kişiden 9'unun otopsi ve kimlik tespiti çalışmaları devam ederken kimliği belirlenen 41 kişi:
Fatma Abdullah, Gurbet Akcan, Kamil Akdoğan, Bünyamin Akdoğan, Saliha Akdoğan, Muhammet Alpaslan, İsmail Alpaslan, Muhittin Alpdoğan, Ubeyit Alpdoğan, Hasan Alpdoğan, Kamile Ayhan, Nur Huriyet Ayhan, Metin Caner, Hüsam Cuma, Abdulhamit Çelikten, Süleyman Durak, Serhat Eryılmaz, Devran Eryılmaz, Emine Nisa Gören, Mirgin Gürbüz, Salih İlper, Yusuf İlter, Murat Kalay, Hakkı Okur, Mehmet Ali Özcan, Nergiz Özcan, Kerem Özer, Semanur Özer, Mehmet Ali Taş, Devran Toruman, Osman Toruman, Vesile Toruman, Sinan Urtekin, Ahmet Urtekin, İbrahim Urtekin, Mehmet Urtekin, Muhammet Yağız, Aliye Yağız, Süreyya Yağız, Orhan Yavuz ve Şükran Ayhan.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474