banner564

Dinler barış içinde yaşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demir Kilise'nin açılışında önemli mesajlar verdi

Dinler barış  içinde yaşıyor
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Demir Kilise'nin açılışını Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'la birlikte yaptı. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'da farklı dinler barış içinde yaşıyor" dedi. Erdoğan, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu. Törende Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da konuşma yaptı. Bulgaristan Başbakanı Borisov ise 2018 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin normalleştirilmesi, iyileştirilmesi için çaba harcanması gerektiğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım da “Batı dünyasında ırkçılık artıyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Pozitif katkı sağladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde İstanbul Balat'ta bulunan Demir Kilise'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının akabinde dün açılışı gerçekleşti. Bulgar Ortodokslar için tarihi önem taşıyan Demir Kilise'nin açılış töreninde, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da hazır bulundu. Demir Kilise'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul'da farklı dinler barış içinde yaşıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübemizi gölgelememelidir. Onun için bizde şu var; kesrette vahdet anlayışı var. Bu bizim aslında tüm inançlara, düşünceye vesaire yaklaşımımızı gösterir, yani çoklukta birlik. Son 15 yılda ülkemizdekilerin yanı sıra Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı içine alan geniş bir coğrafyada 5 binden fazla eserin restorasyonu Türkiye'nin katkılarıyla gerçekleşmiştir. İstanbul Demir Kilise'deki ibadet özgürlüğü ile Filibe Muradiye Camisi'ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz. Onun için değerli dostum Boyko'nun bugün Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş kardeşimizi de buraya getirmiş olması, o da aslında bu sürece pozitif katkı sağlamıştır.

Borısov: Türkiye ile AB ilişkileri için çaba harcamalıyız
Bulgaristan Başbakanı Borisov ise 2018 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin normalleştirilmesi, iyileştirilmesi için çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yıldırım: Mesaj son derece anlamlı 
Başbakan Binali Yıldırım da “Batı dünyasında ırkçılık artıyor" ifadesini kullanarak, sözlerine şöyle devam etti: Demir Kilise'nin restore edilerek Hristiyan vatandaşların hizmetine sunulması ülkemizde dinlere karşı ecdadımızdan gelen ve bugün de devam eden hoşgörünün en güzel numunesidir. Buradan dünyaya verilen mesaj son derece anlamlı. Türk ve Bulgar halkı arasında köklü bağlar var" diyen Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemizde değişik inançlara sahip vatandaşlarımızın ibadetlerini en iyi şekilde yapabilmesi, toplumsal uyum, barış ve huzur içinde bir arada yaşaması, hükümetimizin önem verdiği konuların başında gelmektedir" dedi. Başbakan Yıldırım sözlerine şunları da ekledi: 167 cemaat vakfına ait bin 29 eser, varlık cemaat vakıflarına aktarılmış ve geçmişten beri gelen bu önemli sorun da ortadan kaldırılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474