banner564

İstanbul gerildi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bakırköy Halk Pazarı'nda kutlandı, kent genelinde 165 kişi gözaltına alındı

İstanbul gerildi
banner598
İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirildi. Kutlama yerine yapılan yürüyüş için toplanma alanlarından biri Marmara Forum AVM önü diğeri İncirli Caddesi oldu. Polis güvenlik önlemleri alırken, miting alanına Koşuyolu Çobançeşme Bulvarı ve Ekrem Kurt Bulvarı üzerinden gelecekler için arama noktaları kuruldu. Veliefendi Hipodromu yönüne giden her iki bulvar da araç trafiğine kapatıldı. Polis bariyerleri ile çevrildi. Polis arama noktalarında sabahın ilk ışıklarıyla birlikte görev yapmaya başladı. İlk saatlerde 1 Mayıs kutlaması için gelenler değil çevredeki iş yerlerinden çalışanlar kontrol noktasından aranarak içeri alındı.

Taksim yolunda müdahale
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara polis izin vermedi. Taksim'de pankart açan iki kişi gözaltına alınırken, Beşiktaş, Talimhane ve Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. Olaylarda 165 kişi gözaltına alındı. Çevresi bariyerlerle çevrilen ve sadece güvenlik noktalarından geçişlere izin verilen Taksim Meydanı'na, polis güvenliğini aşarak iki kadın girdi. "Mücadele Birliği" ve "Fabrikalar tarlalar siyasi iktidar her şey emeğin olacak" yazısı bulunan pankart açan ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atan iki kadın, gözaltına alındı.

Taksim'e çıkmak istediler
Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara Beşiktaş, Talimhane ve Zincirlikuyu’da müdahale edildi.
Talimhane tarafından gelip Şehit Muhtar Bey Caddesi'nde toplanan bir grup, Taksim Meydanı'na girmeye çalıştı. "Mücadele Birliği" üyeleri oldukları ifade edilen grup, "Şimdi Devrim Zamanı" pankartı açıp slogan attı. Polis, grubun Taksim Meydanı'na girmesine izin vermedi. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba çevik kuvvet müdahale etti. Polis ekipleri, 15 kişiyi gözaltına alarak polis aracına bindirdi. Bazı grup üyeleri ise ara sokaklara dağıldı. Dün sabah saatlerinde de yine aynı grubun üyeleri, izinsiz gösteri yapmış, polis ekipleri gruptan 13 kişiyi gözaltına almıştı. 

Beşiktaş'ta gözaltılar
Beşiktaş Meydanı'nda bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi üyesi gruplara polis dağılmaları uyarısında bulundu. Uyarılara rağmen yürümek isteyen yaklaşık gruptakiler, polis ekiplerinin müdahalesiyle gözaltına alındı. Köyiçi bölgesinden Beşiktaş Meydanı'na gelen ve "Hayır Sonra" yazılı yelekler giyen yaklaşık 15 kişilik bir grubun önü de çevik kuvvet ekiplerince kesildi. Bu grupta bulunanlar da polis tarafından gözaltına alındı. Beşiktaş'taki CHP İlçe Başkanlığı önüne gelen 10 kişilik grup da bir süre halay çekerek şarkı söyledi. Bölgede önlem alan güvenlik güçlerince burada kutlama yapılmasına izin verilmeyeceği bildirilen gruptakiler, oturma eylemi yaparak yere pankart serdi. Söz konusu pankartı kaldıran polis ekipleri, müdahale ettiği gruptaki kişileri gözaltına aldı.

Horonlu kutlama
Bazı siyasi partiler ile emek örgütleri üyeleri trafiğe de kapatılan İncirli Caddesi'nde belirlenen noktalarda erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı. Bayrak ve flamalarını hazırlayan gruplar zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde horon teperek eğlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı İncirli Caddesi üzerinde arama kontrol noktaları oluşturuldu.

Kortejler iki koldan yürüdü
DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve 1 Mayıs Bileşenleri tarafından gerçekleştirilen mitinge katılmak isteyen sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinin bulunduğu gruplar, belirlenen alanlarda toplanmaya başladı.
Davul zurna eşliğinde hayal çeken gruplara oyuncu Müfit Can Saçıntı da eşlik etti. CHP Milletvekili Eren Erdem de buraya geldi. Güvenlik güçleri buradaki arama noktasında pankartları da kontrol etti.
Katılımcılar, toplanmalarının ardından kutlamaların yapıldığı Bakırköy Halk Pazarı'na gitmek için kortej eşliğinde yürüyüşe geçti. Pankartlar açarak, "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçinin iktidarı" sloganları atıp şarkı ve marşlar söyleyen katılımcılar, Bakırköy Halk Pazarı'na yürüdü. Öte yandan, KESK öncülüğünde İncirli Caddesi'de toplanan gruplar da kortej oluşturarak mitingin yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı'na doğru yürüyüşe geçti. Gruptakiler çeşitli pankartlar açıp sloganlar attı. Bu arada, İncirli Caddesi'nde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı açtıkları iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı.

Polis havaya ateş açtı
Bakırköy'de arama noktasında üzerini aratmak istemeyen ve yasa dışı örgüt pankartları taşıyan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından polis ekipleri bazı grup üyelerini gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren grup üyeleri bariyerleri yıkmaya çalıştı.

Kardeş türküler konseri
Mitingde işçiler ve vatandaşlar, Kardeş Türküler'in seslendirdiği türküler ve Roman havaları eşliğinde dans ederek halay çekti. Programın sona ermesiyle Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan işçiler ve vatandaşlar alandan ayrıldı.

Saraçhane Parkı'nda kutlama
Nakliyat-İş, "Antikapitalist Müslümanlar" grubu ve Eğitim İlke-Sen üyeleri de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Saraçhane Parkı'nda kutladı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde gerçekleştirilen gösterilerde çeşitli nedenlerle 165 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2017, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474