banner564

Karşılıklı güven tam

Erdoğan ile Putin görüşmesinde siyasi, askeri, ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerin gelişerek arttığına vurgu yapıldı

Karşılıklı güven tam
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor." dedi.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya geldi. 
    Erdoğan ile Putin'in, görüşmesi saat 17.20'de başladı ve yaklaşık 2 saat 10 dakika sürdü.     Görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Daha sonra iki lider ortak açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin "İlişkilerde, krizden önceki seviyeye ulaştık." dedi ve "Geçen yıldan bu yana oluşan düşüşü telafi edeceğiz." diye konuştu. Erdoğan ise "Suriye'de siyasi bir çözüm olmasında mutabıkız." açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Savunma sanayiinde atacağımız adımları önemsiyorum." diye konuştu.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Erdoğan'ın açıklamaları

    Bu yıl içerisinde Rusya Federasyonunu 3. kez ziyaret ettim. Bugünkü ziyaretim vesilesiyle Putin ile 6. görüşmemizi gerçekleştirdik. İlişkilerimizin derinleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Gerek yüzyüze gerekse telefon diplomasimiz yoğun bir şekilde devam ediyor.
Üst düzey işbirliğinin 7. toplantısının hazırlığına başladık. 

Ekonomik ilişkiler

    İkili ekonomik işbirliğimizin önündeki bütün engellerin kaldırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomide son kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz. İkili ticari hacmimiz geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artışla, 15 milyar dolara ulaştı. Evvelce 100 milyar dolar hedefimize ulaşmak için tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. 
   Domates, nar ve patlıcanın Rus pazarına girişi için alınan kararları memnuniyetle karşıladık.
Vizeler dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyetinin eski haline dönmesi önem arz ediyor.

Türk akımı ve Akkuyu projeleri

    Bugünkü gündemimizde çok çok önemli Türk Akımı ve Akkuyu projeeri konusu ilerliyor, onun değerlendirmesini yaptık. Akkuyu'nun beton dökme törenini de önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Sayın Putin'in de programının el vermesi durumunda bu adımı beraber atmak istiyoruz.

2019 dönüm noktası olacak

    İlk 9 ayda 4 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etti. 2019 yılında Türkiye ve Rusya'da karşılıklı düzenlenecek kültür ve turizm yılı bu açıdan dönüm noktası olacak.

Suriye konusu

   Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız. Buna bağlı olarak Astana görüşmeleri ve şiddetin azaltılması konusuna önemli katkılar yaptık. 
Bu arada sayın Putin ile Trump arasındaki Vietnam'da yapılan açıklamayı önemsiyoruz.
Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri seviyeye geldiğini görmekten mutluyuz. Elbette bu seviyeyi yeterli görmüyoruz. Savunma sanayiinde atacağımız adımları önemsiyorum.

Putin'in açıklamaları

   Başta Suriye olmak üzere bölgesel konuları ele aldık. İlişkilerde, krizden önceki seviyeye ulaştık. Geçen yıldan bu yana oluşan düşüşü telafi edeceğiz. Erdoğan ile varmış olduğumuz anlaşma gereği Türkiye'den mahsullerin ithalatı tekrar başladı. Kalan sınırlandırmaların kaldırılmasına dair konuları bugün ele aldık. Türk Akımı ve Nükleer santral projesini ele aldık. İkili ticaretimiz yüzde 36 arttı . Bu şekilde çalışmalara devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2017, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473