banner564

Oturumu yönetecek

Deniz Baykal, 4 adayın yarışacağı başkanlık seçimlerinde oy kullanmayacağını açıkladı

Oturumu yönetecek
banner598
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili ve TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, bugün 4 adayın yarışacağı başkanlık seçimlerinde oy kullanmayacağını açıkladı. 
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baykal, 7 Haziran seçimlerinden sonra siyasal hareketlenmenin hızlandığını belirterek, "Yarın TBMM'nin önemli bir toplantısı var. TBMM üyelerinin tamamı yemin etti. İlk iş başkan seçilmesi ve başkanlık divan oluşturulması gerekiyor. Bunlar yapılınca seçimler amacına ulaşmış olacak. TBMM oluşmuş olacak." dedi. Baykal, başkanlık seçiminin kritik bir aşama olduğunu belirtti. 
En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis başkanlığı görevini yürüten Baykal, kendisinden bahsederken 'En erken doğmuş üye' şeklinde espri yaptı. Bu ifade gazeteciler arasında gülüşmeler neden oldu. Yasanın kendisine verdiği bu görevi onur olarak gördüğünü aktaran Baykal, Meclis toplantısında gündemin başkanlık seçimi olacağını ve kendisinin de bir aday olarak oy isteyeceğini kaydetti. Baykal, "Bu çok sık görülen bir tablo değil. Hem geçici başkan hem aday olma tablosu bazı soruların doğmasına neden oldu. Bu sorular bana da yöneltildi. 'Ben bunu incelettireceğim, hukuki bir çalışma yaptıracağım. İncelemeler sonunda da alacağım kararları da açıklayacağım' dedim. Şimdi burada o kararı açıklamak için bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
Meclis başkanlık sürecinde kendisiyle ilgili iki hususa açıklık getirmek istediğini söyleyen Baykal, bunlardan ilkinin 'aday olan geçici başkanın oturumu yönetip yönetmemesi' konusu diğerinin ise 'aday olan geçici başkanın seçimde milletvekili sıfatıyla oy kullanıp kullanması' konusu olduğunu ifade etti. Baykal, "Geçici başkanların kalıcı başkanlığa aday olması durumu çok sık rastlanan bir durum değil. Sadece Süleyman Hanif Emre beyin böyle bir girişimi olduğu tespit edildi. Emre geçici başkandı. O da en erken doğduğu için. Aynı zamanda da başkan adayıydı. Oturumu o yönetti. Oturumu yönetmesine kimsenin itirazı ve tartışma olmadı. Çok az oy aldı. Daha sonraki oturumlarda başkanlıktan çekildi. Yani ortada uygulama olarak geçici başkanı olan bir başkan adayının oturumu yönettiğine dair elde bir örnek var. Yasada ve iç tüzükte açık bir şekilde bu durumu aydınlatacak bir düzenleme yok. Yönetir veya yönetemez diye bir hüküm yok. Oy kullanabilir ya da kullanamaz diye de bir hüküm yok." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473