banner564

Sırada ‘B’ ve ‘C’ planı

Erdoğan, Kıbrıs sorununa BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm bulunmasının imkansız hale geldiğini belirtti

 Sırada ‘B’  ve ‘C’ planı
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  G20 zirvesinde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Kapsamlı çalışmalar yaptık. Para ve maliye adımlarında mutabık kaldık. Zirvenin en önemli konusu terörle mücadeleydi. Terör örgütlerine karşı çifte standardı bırakmadan bu konuda mesafe kat edemeyeceğimizin altını çizdik. Teröre karşı işbirliği yapılmasının altını çizdik. G20 zirvesinde Alman polisinin ortaya koyduğu fedakarlığı bir kenara koymak mümkün değil. Alman polisine gayretinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında İsviçre’de 10 gün sürdükten sonra başarısızlıkla sonuçlanan  Kıbrıs Konferansına da değinerek, "Tüm gayretlerimize rağmen Kıbrıs Konferansı'nın 28 Haziran'da başlayan ikinci oturumu sonuçsuz kaldı. Türkiye'nin ve Türk tarafının özverili çabaları, samimi ve ılımlı tavrı hak ettiği karşılığı görmedi. Açıkçası sonuçtan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Uzun çabalardan sonra geldiğimiz bu tablo, Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler iyi niyet misyonu parametreleri çerçevesinde bir çözüm bulunmasının imkansızlığını ortaya koymuştur. Artık bu parametrelerde ısrar etmenin bir anlamı yoktur" dedi.
"Türkiye, sorunun çözümüne farklı parametrelerle katkı sağlama çabalarını yine sürdürecektir. Aynı tutumu ilgili tüm taraflardan bekliyoruz. Olmadığı takdirde şüphesiz ki B planı, C planı, bunlar da düşünülmeye başlanacaktır" diyen Erdoğan Kıbrıs konusunda bundan sonra alınacak kararların muhataplarla paylaşılacağını kaydetti.

Terör örgütleri ile mücadele ediyoruz
Erdoğan açıklamalarından satırbaşları ise şu şekilde oldu: 
“Bugün Türkiye dünyanın en canlı terör örgütleriyle yoğun bir mücadele yürütüyor. 15 Temmuz gecesi ülkemizde kanlı darbe teşebbüsünde bulunan terör örgütü FETÖ'nün militanları batı ülkelerini kendine güvenli liman olarak görüyorlar. Buradaki görüşmelerimizde teröristlere cesaret veren bu tavrın yanlışlığına dikkat çektik. 
Mülteciler için açık kapı politikamız sürüyor. Bizlere mülteciler için AB'nin verdiği söz 3+3 6 milyar Euro’dur. Şu anda ulaşan 800 milyon Euro’dur. AB mülteci konusunda sözünü tutmadı. Mülteciler konusunda yükümüz paylaşılmalı.

“Katar’a yönelik yaptırımlar doğru değil”
Katar'a yönelik yaptırımları doğru bulmuyoruz. Körfez'deki bütün kardeşlerimizin güvenliği, huzuru ve istikrarı, en az kendimizinki kadar önemlidir. Bunu tehlikeye atacak adımlardan imtina edilmelidir. Bu konuda, bölgenin büyüğü olarak gördüğümüz Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm ülkelerin en kısa sürede makul bir çözüm üzerinde anlaşmalarını arzu ediyoruz. Kışkırtmalara asla prim verilmemesini istiyoruz.

“Kıbrıs sorununun çözümünde çaba gösterdik”
Kıbrıs meselesinin çözümü için çaba gösterdik. Ilımlı tavrımız hak ettiği karşılığı görmedi. Türkiye sorunun çözümüne farklı parametrelerle katkı sağlama çabalarını gösterecektir. " 
Soruları yanıtlayan Erdoğan, "Basın mensupları suç işlediği zaman yargı gerekli değerlendirmeyi yapar. Fikir özgürlüğünü gayet iyi bilirim. Fikir düşünce özgürlüğü noktasında hassasım. Basın mensupları diye tanıdıklarınızın büyük çoğunluğu teröre yardım yataklık yapan kişilerdir. Yargı bu konuda gerekli kararı vermiştir" dedi. 

“Almanya intihar ediyor”
Almanya'da Türk vatandaşlarına hitap edilmesinin yasaklanmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi: "Basın mensuplarını Almanya'da G20 izlemeye müsaade etmeyecek kadar önlerini kesen bir anlayış var. Almanya'da 3 milyon soydaşım var. Onlarla bu seyahatim vesilesiyle salon toplantısı yapmayı arzu ettim. Fakat Alman yönetimi müsaade etmedi. Buna tahammül edemediler. Bunu hangi özgürlük anlayışıyla bağdaştıracağız. Türkiye'nin yüzde 52'sinin oyunu alan bir cumhurbaşkanına Almanya'da konuşma müsadesi vermeyenler özgürlüklerden bahsedemezler. Bu bir siyasi intilhardır. Bu bumerang gibi kendilerini vurur. Telekonferansla konuşma arzumuza dahi tahammül edememişlerdir. PKK terör örgütüne müsaade etmişlerdir. Sözde örgüt liderine kendilerine ait paçavralarla yürümesine izin verenler toplantı gösteri hakkını kullanmak isteyen meşru derneklere müsaade etmiyorlar. Türkiye'de böyle bir yasak yok. Türkiye'de anamuhalefet partisinin sözde bir adalet yürüyüşü var devam ediyor."  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak'taki referanduma sıcak bakmadıklarını bu konuda uyarıda bulunduklarını belirtti. 

Erdoğan Trump'la görüştü
Öte yandan G20 Zirvesi'nin düzenlendiği Almanya'da sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında 20 dakika süren bir görüşme oldu. Görüşme saat 15.30-15.50 arasında gerçekleşti. Görüşmede iki liderin özellikle Suriye ile ilgili değerlendirme yaptığı belirtiliyor. Zirvenin ilk gününde, "Küresel Büyüme ve Ticaret" temalı birinci çalışma oturumuna katılan Erdoğan, burada da ABD Başkanı Trump ile bir süre görüşmüştü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da hazır bulunmuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474