banner564

Tarihi karar

İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde, Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi

Tarihi karar
banner598
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin zirve öncesi ve sonunda açıklama yaptı. Gündem maddesi Kudüs olan zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Zirveye 50’yi aşkın ülkeden katılım olurken, toplantının ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Zirveden sonra yayımlanan sonuç bildirgesinde Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi, ABD'nin Kudüs kararı kınandı. 

İsrail terör devleti
Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan uluslararası hukuka ve hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum" dedi. İsrail askerlerinin 14 yaşındaki bir çocuğu gözlerini ve ellerini bağlayarak gözaltına aldığı fotoğrafı hatırlatan Erdoğan, İsrail'in işgal ve terör devleti olduğunu söyledi ve "Trump sana daha neyi anlatalım?" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasına şöyle devam etti: ABD'nin başkanı 6 Aralık'ta uluslararası hukuku hiçe sayan bir tutumla Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştır. Uzun söze gerek yok, Kudüs'te birkaç dakika dolaşan herkes orasının işgal altında olduğunu anlayacaktır. İşgal altında olan şehirle ilgili böyle bir kararın açıklamasının hiçbir hükmü olamaz. ABD'nin bu hukuksuz kararına sadece İsrail destek vermiştir. Bu gayrimeşru karara tepki gösteren herkese teşekkür ediyoruz. 

Abbas: Kudüs ebedi başkentimizdir
Filistin lideri Mahmud Abbas ise "Trump Kudüs'ü İsrail'e hediye olarak takdim ediyor. Sanki dünyada tek karar veren kendisiymiş gibi davranıyor. ABD’nin arabulucuğuna izin asla vermeyeceğiz, Kudüs ebedi başkentimizdir" dedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmaması halinde barış ve istikrarın gelmeyeceğini söyledi. Kudüs'ün işgaline karşı çıkmak için birlikteyiz. ABD bütün insanlığın vicdanını zedeleyecek bir karar almıştır. İşgal altındaki Filistin'in devlet olarak tanınması için çaba harcamalıyız. Kudüs hem Müslümanların hem Hristiyanların yaşam mekânı olarak kalacaktır. 

Zirveden sonra karar açıklandı
Yapılan konuşmaların ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi. Karadan sonra ilk sözü İİT Genel Sekreteri El Useymin aldı. Useymin "Çok sayıda devlet başkanı Kudüs'ün kırmızı çizgi olduğunu vurguladılar. Hiçbir şekilde Kudüs'ün kutsiyetine halel getirecek bir duruma rıza göstermemiz söz konusu değil dediler. Çözüm sadece iki devlet temelinde olabilir. Şüphesiz bütün dünya ülkeleri ile biz bu kararları paylaşacağız” dedi. 
Abbas da zirve sonundaki konuşmasında şunları kaydetti: "Bu zirveyi başarıyla sonuçlanmış ender İslami zirvelerden biri olarak görüyorum. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını aldıktan sonra bu konu tamamıyla bizim açımızdan BM'nin kararlarına aykırı olduğu için bu toplantıyı yaptık. ABD'nin kendi kendine aykırı davrandığını görmekteyiz. Bizler de buna karşı bir tepki gösterdik. İslam dünyasının harekete geçmesi gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği zirve bu hareketin ilk adımı oldu. Çok önemli kararlar aldık. Bizler kendi açımızdan şunu net bir şekilde ifade ettik. Artık biz BM Güvenlik Konseyi'ne gideceğiz ve bu kararın iptali için başvuracağız.

Erdoğan: Kudüs’ün sahipsiz olmadığını gösterdik
Kararı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu: "Bugün de İİT'nin tarihi misyonuna yakışır anlamlı kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirdik. Bu tarihi zirveyle Kudüs'ün sahipsiz olmadığını tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum. Bundan böyle taraf olan ABD'nin arabuluculuk yapması söz konusu olamaz. Arabuluculuk konusu artık İİT'nin tüm yetkililerinin aramızda görüşmek suretiyle bunun üzerinde durmak lazım. Gerekirse BM'de bu konunun değerlendirilmesi gerekir. Her açıdan güçlü bir zirve toplantısı yapıldı. Kudüs konusundaki vahdet toplantısının herkese ibret olmasını diliyorum. Zirve toplantısının ardından nihai bildirinin yanı sıra ülkemizin ev sahibi olarak hazırladığı Kudüs'e Özgürlük adlı deklarasyon yayınlandı. ABD yönetimi yanlış kararından dönene kadar İsrail işgali bitene kadar Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz. Kudüs önemli, aziz ve mukaddes bir şehirdir. Uzun süredir özlediğimiz vahdet tablosunun bugün olmasını da anlamlı görüyorum. Umutsuz olmayın. Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Müslümanlar asla çaresiz değildir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473