banner564

‘Tarihin seyri değişti’

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı törenlerle anıldı

‘Tarihin seyri değişti’
banner598

   Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir" dedi.

Yılmaz, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 yıl önce dünyanın dört bir köşesinden gelip on binlerce askerin hayatını kaybettiği kutsal topraklarda, birbirleriyle mücadele eden ülkelerin temsilcileri olarak şehitleri anmak ve onlara şükranlarını ifade etmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

    Derin bir düşünceyle yoğrulmuş, yoğun duygular içinde bulunduklarını, bundan 100 yıl önce dünyanın daha önce benzeri görülmemiş bir savaşla tanıştığını belirten Yılmaz, "Burada temsilcileri bulunan ülkelerin hepsinde derin yaralar açan bu savaşta, zamanın büyük güçlerinin saldırısı altında kalan Osmanlı İmparatorluğu, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya ve Balkanlar'a, birçok cephede bir neslini yitirdi" ifadesini kullandı.

   Yılmaz, bu cepheler arasında tüm zamanların en şiddetli çarpışmalarından birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'ndaki mücadelenin, sonuçları itibarıyla sadece Birinci Dünya Savaşı'nın değil, tarihin de seyrini değiştirdiğini vurguladı.

    Çanakkale'nin, bu törende temsil edilen tüm ülkelerin, savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zafer olduğunu dile getiren Yılmaz, "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir" diye konuştu.

 

Yeni Zelanda Valisi de katıldı

 

    Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Fransız ile İngiliz milletler topluluğu anıtlarında törenler yapıldı.

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, İngiltere Güvenlik Bakanı Andrew Murrison, Fransa 100. yıl Törenleri Başkanı General Elrick Irastorza ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcilerinin katıldığı törenlerde, anıtlara çelenkler bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Katılımcılar, dualar ederek anıt ve mezarlara karanfiller koydu.

 

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 23:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473