banner564

Tek pürüz domates

Putin ile Erdoğan önemli anlaşmalara imza attı

Tek pürüz domates
banner598
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, Soçi'de bir araya geldi. İki liderin baş başa görüşmesi 1,5 saat sürdü. Heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Domates dışında her konuda mutabık kalındı" dedi. Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 30 dakika sürdü. Görüşmenin ardından çalışma yemeği ve heyetler arası görüşmeye geçildi. İki lider görüşmeler sonrası basın toplantısı düzenledi.
Sözü ilk olarak Putin aldı. Türkiye ile ilişkilerin normalleşme sürecinin tamamlandığını söyleyen Putin, "Ortak işbirliğine dönüyoruz" dedi. İki ülke arasındaki ticaretin düşüşünü durdurduklarını da söyleyen Putin, özetle şu ifadeleri kullandı: "Önümüzdeki dönemde yeni hedeflerin belirlenmesi için iyi bir fırsat oldu. Türkiye Rusya için önemli ve perspektifli bir ortak oldu. Yakın geçmişte ilişkilerimiz bir dayanıklılık sınavından geçmişti. Artık ortak işbirliğine dönüyoruz. İlişkilerimizin normalleşme süreci tamamlanmıştır. İşbirliğimizin daha da güçlendirilmesine ortak bakıyoruz."

Erdoğan: Altın fırsat heba edilmemeli
Ardından sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Son 2 ay içerisinde Rusya'ya ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Siyasi ilişkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz. Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. İki ülke için Suriye 6 yıldır kanayan bir yara. Ülke olarak Suriye hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Dostum Putin de bu drama son vermeyi samimi bir şekilde arzu ediyor. Türkiye-Rusya-İran garantörlüğünde uygulanan ateşkes, diğer adıyla çatışmasızlık önemli bir fırsat oluşturmuştur. Bu altın fırsat hesaba edilmemeli." 

Putin: Kısıtlamaların kaldırılması için anlaştık 
Putin iki ülke arası ticaretteki kısıtlamalara yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: "Kısıtlamaların kalkacağını bugün ilan edebiliriz. Bu yaptırımlara tabi olan tek ürün değil. Tüm kısıtlamaların kaldırılması konusunda mutabakata vardık. Bunu ilan edebiliriz. Kısıtlamalar ve yaptırımlar konusunu her yönden ele aldık. Bunlar ekonomiyi zedeler ve üreticiyi olumsuz etkiler. Domates yaptırımlara tabi olan tek ürün değil. Daha başka birçok konuyla ilgili yaptırımlar uygulanıyordu biz de bunların kaldırılacağı konusunda mutabakata vardık." 

Erdoğan: Domates dışında her konuda mutabık kalındı
Domates dışında her konuda mutabık kalındığını söyleyen Erdoğan da "Şu anda bir geçiş süreci var. Bu arada ara formüller bulmak suretiyle süreci belirli bir zemine oturtacağız. Domates konusundaki soru işaretleri konusunda mutabık kalındı. Normalleşme sürecinin ötesine geçiyoruz" diye konuştu. 
Putin'in, "İşgücünde vize kısıtlamalarının kaldırılmasının zamanı geldi mi?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu: "Uygulanan kısıtlamalar pilot trajedisinin ardından ortaya çıkmıştır. Biz üzüntü duyuyoruz görüyoruz ki Türkiye de üzüntü duyuyor. Bu olaydan sonra kısıtlamaları uyguladık. Bizim üreticilerimiz kredi almıştır, bu masrafları karşılamak suretiyle bankalara bunu ödemek zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanı haklı olarak söyledi ki Türk domatesleri daha ucuz. Biz de Rus tüketicileri daha ucuz domates alsınlar istiyoruz. Ancak ülkemizde tarım sektörünün gelişmesini de istiyoruz. Dolayısıyla bazı mevsimlerde Türk ortaklarımız diğer yabancı ülkelerle aynı rekabetçi koşullar artında faaliyet gösterecek."

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2017, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473