banner564

Teröre karşı güç birliği

Türkiye ve İran Dışişleri bakanları, Suriye ile Irak’taki son gelişmeleri değerlendirdi

Teröre karşı güç birliği
banner598
Resmi ziyaret kapsamında İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ortak basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşıyla başta Suriye ve Irak’taki gelişmeler olmak üzere bölgesel konulara ilişkin samimi görüşmeler yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Suriye ve Irak’taki gelişmeleri samimi bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduk. İki ülke olarak Irak’taki yeni hükümeti destekliyoruz. Irak’taki tüm toplumun bu yeni sürece dahil edilmesini destekliyoruz. İran’la birlikte Irak’ın ekonomik kalkınmasına da destek vereceğiz. Suriye’ye baktığımızda önümüzdeki en büyük tehdidin başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleri olduğunu görüyoruz. Terörden çekmiş bir ülke olarak bu konudaki tutumumuz net. Terörle mücadele konusunda gerekli siyasi iradeye sahibiz. Hem terörle mücadele hem bölgesel sahiplenme çok önemli. Hem de bölgedeki kardeş ülkelere istikrar, barış, güvenliğin getirilmesi için bölgesel sahiplenme önemli. Dolayısıyla bölgenin iki önemli ülkesi olarak İran-Türkiye'nin işbirliği çok önemli. Bazı konularda aramızda görüş ayrılıkları olabilir. Bu farklılıklar ve aramızdaki bazı sorunlar, köklü kardeşçe ilişkilerimizi etkilemez. Görüşlerimizdeki bu farklılıkları da konuşarak birbirine yakınlaştırabiliriz.”

 "Esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir"
Irak ve Suriye’deki olayların birbirinden farklı olduğunu ve Suriye’de Esed rejiminin meşruiyetini kaybettiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Irak’ta çok iyi bir başlangıç yapmış hükümet var. Ancak Suriye’nin durumu farklı. Suriye şu anda yönetilemeyen bir ülke. Bize göre Esed rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Suriye’de de Irak'ta olduğu gibi herkesi kapsayan yönetimin kurulması önemlidir. Bazı detaylarda farklı görüşlerimiz olsa da yeni bir yönetim konusunda İran’la aynı düşüncedeyiz. Amacımız Suriye’ye barış ve istikrarın gelmesi. Farklı düşünsek de İran ile Türkiye’nin birlikte hareket etmesi, birlikte çözüm arayışları içerisinde olmasına çok önem veriyoruz. Suriye’nin ve bölgenin istikrara ve güvenliğe kavuşması için, İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz.” 

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474