banner564

Vazelin nedir?

Vazelin veya diğer isimleri ile parafin yağı, beyaz parafin yağı, yumuşak parafin ve çoklu hidrokarbon, yarı katı yapıya sahip ve hidrokarbon karışımı bir kimyasal maddedir. Vazelin aslında merhem yapımında kullanılan bir kimyasaldır. Vazelin, merhem şeklinde kullanılabildiği gibi, ilaç şeklinde bir tedavi edici olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle kozmetik sektöründe ve kişisel bakım malzemelerinin üretiminde kullanılan vazelin, cilt bakım maddesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Vazelin, yaklaşık 37 °C olan insan vücudu üzerine temas ettiğinde kolayca eriyebilen ve sürülebilir bir kıvama gelen bir hidrokarbon karışımıdır. Genellikle renksiz olan vazelin, bazen soluk sarı, yarı saydam, tatsız ve kokusuz saf bir maddedir. Fakat birçok firma vazelini renkli ve kokulu şekilde de üretmektedir. Vazelin okside olmaz ve hava ile temas ettiğinde herhangi bir kimyasal madde açığa çıkartmaz. Suda çözünmeyen bir kimyasal olan vazelin, terebentin diklorometan, kloroform, benzen, dietil eter, karbon disülfit ve yağ içinde çözünebilmektedir.
Antibakteriyel özellik gösteren vazelin, yaralar, cilt yanıkları ve cilt kesikleri gibi problemleri tedavi etmesi amacı ile merhem üretiminde kullanılmaktadır. Fakat vazelinin ilaç olarak tedavi edici özelliğinin olup olmadığı konusunda henüz kesin bir bilimsel çalışma yoktur. Aynı zamanda vazelinin, ultraviyole ışınlara karşı koruduğu da düşünülmektedir.
Özellikle cilt ve saç bakımı ürünlerinin içeriğinde bulunan vazelinin kökeni 19. Yüzyıla yani 1869’lu yıllara dayanmaktadır. Robert Augustus Cheeseborough isminde bir kimyager tarafından geliştirilen vazelin, mikrokristalin ve mineral yağları içermektedir.
Sadece kozmetik sektöründe değil aynı zamanda başka sektörlerde de kullanılan vazelin, deri parlatıcı olarak uygulandığı gibi (ayakkabı, çanta vb), zarar görmüş ahşapların tamir işlemlerinde de kullanılmaktadır. Vazelin, kişisel bakım ürünü olarak, losyon, bebek yağı ve saç bakım ürünlerinin yapısında bulunmaktadır.
Vazelinin kullanım alanları nelerdir?
Cilt bakımı
Vazelin, en güçlü nemlendiricilerdir. Cilde uygulandığında kısa sürede ciltteki kuruluğu ve sertliği alıp yerine yumuşacık bir cilt bırakır. Özellikle çok fazla oranda kurumuş olan ciltleri nemlendirmeye yardımcı olan vazelin, cilt üzerinde oluşmuş olan, kesik yaraları, çizik ve yanık şeklindeki yaraları iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Vücut losyonu olarak kullanılabilen vazelin, tüm ciltte oluşan pul pul dökülme, kuruluk ve çatlakları giderir, cilde yumuşaklık kazandırır.
Vazelin yoğun yapılı bir ürün olduğundan, vazelini doğrudan yüze sürmek gözenekleri tıkayabilmektedir. Bunu önlemek için vazelin eritildikten sonra cilde sürülür. Yani, 1 çay kaşığı vazelin küçük bir cam kâseye koyulur. Cam kâse ise kaynar suyun veya çaydanlıktan sıcak suyun üzerine oturtulur. Sıcağın etkisiyle bir sure sonra vazelin eriyecektir. Erimiş ılık haldeki vazelini ince bir tabaka halinde cildinize sürebilirsiniz. Haftada 1-2 kez bu nemlendiriciyi kullanabilirsiniz. 
Kaş ve kirpik bakımı
Vazelin içerisinde yüksek miktarda yağ bulunur. Bu özelliğinden dolayı kaşları dökülen kişilerin vazelin kullanması kaşların yeniden çıkmasına, kaş şeklinin biçimlenmesine ve kirpiklerin beslemesine ve uzamasına yardımcı olur. Ayrıca vazelin, kaş jeline benzer yapısı sayesinde kaşlarınızın sabit olmasını sağlar ve dağınık durmasını önler.
Dudak bakımı
Özellikle kış aylarında soğuk ve rüzgârlı havanın etkisi ile dudaklarda sık sık kuruma ve çatlama meydana gelir. Vazelin kurumuş ve çatlamış dudakları nemlendirir, onarır, bakımını sağlar, pürüzsüz, yumuşacık dudaklara kavuşmanıza yardımcı olur. Vazelin ayrıca, dudakları besleyerek renklerini canlandırır ve dudakların pembe bir renk almasını sağlar.
Saç bakımı
Yumuşatıcı özelliğine sahip olduğu için, birçok şampuan ve saç kreminin yapısında bulunan vazelin, özellikle kuru saçları besler ve yumuşatır. Saçların daha kolay taranmasını sağlayan vazelin, saçların çok daha hızlı bir şekilde uzamasına da yardımcı olur.
Saçların kırılmasını önlemek için kullanılır. Özellikle kuru ve elektriklenen saçlara kullanıldığında saç uçlarının kırılmasını ve saçların elektriklenmesini keser. Parmaklarınıza biraz vazelin alarak saçlarınıza bir jöle gibi dağıtarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca saçlarınızı boyamadan önce vazelini yüzünüzün bitiş çizgilerine, yüzün saça yakın alanlarına sürmek, yüzde bariyer oluşturup saç boyasının yüzünüzü boyamasını engeller. 
El, ayak ve tırnak bakımı
Vazelin ellere, ayaklara ve tırnaklara bakım yapmak için kullanılır. Düzenli olarak kullanıldığında tırnakların kırılmamasını, ellerdeki çatlakların giderilmesini, ayak topuklarındaki sertleşmelerin ve nasırların giderilmesini sağlar. Özellikle soğuk havalarda kullanılan vazelin ileriye dönük ellerinizi yumuşacık yapar. Gece yatmadan önce ellerinize, ayaklarınıza ve tırnaklarınıza masaj yaparak uygulayınız ve pamuklu bir eldiven ve çorap giyip sabah ellerinizi ve ayaklarınızı yıkayınız. 
Vücutta oluşan çatlaklar için bakım
Vazelin, çatlaklardan kurtulmak için de en etkili maddelerdendir. Çatlak olan bölgeye her gün sabah akşam vazelin sürünüz. 
Bebek bakım ürünü
Vazelin, bebeklerin bezlenmeleri sonucu meydana gelen pişik ve kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Günümüzde birçok bebek yağının içeriğinde de bulunan vazelin, bebeklerin cildini rahatlatır ve yumuşatır.
Vazelinin faydaları nelerdir?
Vazelin özellikle kuru, sert ve çatlamış ciltler üzerinde kullanılabilecek etkili bir üründür. Kurumuş, çatlamış ve sert bölgelere uygulanır uygulanmaz yumuşama sağlar. Özellikle ayak topuğunda oluşan çatlamalara, dirsek ve diz kapağı kuruluklarına karşı kullanıldığında bölgelerin yumuşamasını sağlar.
Vazelin parfüm ile aynı anda kullanılabilir. Vücuda parfüm sıkılacak bölgelere bir miktar vazelin sürdükten sonra parfüm sıkılırsa parfümün kalıcılığı arttırılabilir.
Sıkışmış oje kutularının kapaklarına bir miktar vazelin uygulayarak daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.
Vazelin özellikle kışın soğuğa maruz kalan dudaklarda harika bir nemlendirici olarak kullanılabilir. Vazelin bir miktar çikolata ile mikrodalga fırında eritilerek çikolatalı dudak nemlendiricisi olarak kullanılabilir.
İnatçı kaşlara karşı vazelinden yardım alınabilir. Dağınık ve dalgalı kaşlara bir miktar vazelin sürülerek kaşlar yatıştırılabilir. Uygulama sayesinde kaşlar gün boyu bozulmadan kalacaktır.
Elektriklenen saçlara karşı vazelinden yardım alınabilir. Bir miktar vazelin avuç içine yedirilerek elektriklenen saçlara sürülür. Vazelin saçları yatıştırırken aynı zamanda saç kırıklarını da önler.
Tırnak sağlığı için de önemi büyüktür. Tırnaklara masaj yapılarak sürüldüğünde tırnak kırılmalarını engeller.
Özellikle bebeklerde oluşan pişik ve isiliklere karşı vazelin kullanılabilir. Aynı şekilde özellikle kilolu kişilerde oluşan pişik ve isilikler üzerinde de faydalı bir üründür. 
Vazelinin ciltte oluşan yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Sürüldüğü bölgeyi dış dünyanın etkilerine karşı bloke ederek daha kısa süreli iyileşme sağlamaktadır.
Vazelin kirpikler için de çok faydalıdır. Kirpiklerin canlı ve parlak görünüme kavuşması için de uygulanabilir.
Vazelinin zararları nelerdir?
Vazelin geçmişten günümüze neredeyse her kişinin hayatının bir döneminde kullandığı bir güzellik ürünüdür. Tırnak, cilt ve saçlar üzerinde olumlu etkiler sağlayan vazelinin aslında bilindik bir zararı yoktur. Ancak bazı vazelinler cilde uygulandıktan sonra güneşe çıkılırsa ciltte kararmaların oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle vazelin sürülüp dışarı çıkılacaksa üzerine mutlaka koruyucu krem sürülmelidir. Gözle temasından kaçınılması gerekir. Yağlı bir cilt tipine sahipseniz vazelin sizin cildinize uygun olmayabilir. Çünkü vazelin sivilce sayısını arttırır. Hamilelik (gebelik) döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir. İçeriğinde yer alan petrol ve petrol türevleri gebelik döneminde yan etkiler yaratabilir. Ayrıca kullanmadan önce bir uzmandan yardım alınması yararlı olacaktır.
YORUM EKLE
YORUMLAR
seyhat çaylı
seyhat çaylı - 7 yıl Önce

sevgili Yeşim bu güzel ve yararlı bilgileri paylaştığın için teşekkürler paylaşımlarınınsıkı takıpçisiyim sevgi dolu selamlar

banner608

banner474