banner564

Vekil profili

 Ülkemizde, Ocak 2018 ayında erken genel seçim kararı ile genel seçim yani milletvekilliği seçimi yapılacaktır. Peki bu milletvekilleri seçimleri için vatandaş ne gibi kriterlere bakmalı veya aramalıdır. Bugün bu sorunun cevabını arayacağız.
   Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda yapılan değişiklik sonrasında artık ülkemizde dar bölgeden geniş bölgeli seçim sistemine geçilecektir. Şöyle ki; halen beş seçim bölgesi bulunan KKTC, yeni düzenleme sonrasında tek seçim bölgesi olacak; milletvekili adayları için de çarşaf liste uygulaması başlayacaktır. Seçmenler, yasanın yürürlüğe girmesiyle sadece ikamet ettikleri ilçedeki milletvekillerini seçmeyecek; Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 milletvekilinin tümünü belirlemede etkili olacaktır. Yeni düzenleme ile birlikte Seçimlerde oy verme şekline ilişkin kurallar da yeniden düzenlendi. Buna göre, mührün hangi partiye basıldığının belirgin olması ve aday listelerinin olduğu bölüme veya başka bir partinin alanına geçmemesi koşuluyla kare kenar çizgilerinden taşması veya parti özel işaretinin üzerine basılması halinde mühür geçerli sayılacaktır. Seçmen oyunu karma olarak kullanmak isterse bu hakkını en az 24 en fazla 50 aday için kullanacak ve her ilçeden en az aday sayısının yarısı kadar adaya oy verme zorunluluğunda olacaktır. Karma olarak kullanılacak oylar en az iki siyasal parti adayları arasında ve/veya en az bir siyasal partinin adayları ile bağımsız adaylar arasında kullanılabilecektir.
    Kıbrıs Türk Federe Devleti’nden bugüne kadar geçen 42 yılda 39 hükümet kurulmuş, Kıbrıs Türk halkı olarak Milletvekilliği seçimleri için çoğu kez sandık başına gitmişiz. Peki ülkemizdeki bizleri temsil eden vekillerimizin bilgi, donanım ve yönetim becerilerini sorguluyor muyuz? Vatandaşlık görevi olarak birçoğumuz bugüne değin hep tanıdık, yeğen ve bize yardımcı olacağını düşündüğümüz vekil adaylarına oyumuzu verdik. Ama gelinen aşamada bu yaklaşımın doğru olmadığını bugün yapılan anketler neticesinde görmekteyiz. Bu anketler neticesinde KKTC toprakları üzerinde yaşayan bireylerin mutsuz oldukları hep bugüne değin neticelere yansımıştır. Tabii ki, mutsuzluk kaynağının tümünü başarısız hükümet ve buna bağlı vekillere yüklemek olmaz. Fakat bir gerçek var ki onlar da tuzu biberidir. Son bir yıllık süre zarfında ülkemizde yapılan anketlere bakacak olursak sırayla ekonomik, sağlık, çevre, eğitim, partizanlık, suç ve kıbrıs sorunu... (Kaynak: http://www.brtk.net/kktcde-en-ciddi-sorun-hayat-pahaliligi/) en ciddi sorunlar olarak önümüze çıkmaktadır. Peki bu sorunların giderilememesinin en büyük nedenleri arasında yönetim zaiyeti olduğunu hiç düşündük mü? Kendimizi her vatandaş olarak sorguladık mı? Bu sorunların giderilmesinde en büyük etken olarak kendimiz olduğunu farkettik mi? Bugüne değin hayır. İşte vatandaş olarak önümüzde yapılacak olan miiletvekilliği seçimlerinde bu sorunlarımızı minimize edecek vekil profillerine yönelerek bu anketlerde sorun olarak gördüğümüz sorunları hep birlikte başarabiliriz. Başarmak zorundayızda. Çünkü hala ayakları üzerinde durabilecek bir KKTC istiyorsak, her birey sandığa giderken bireysel değil toplumsal fayda temelinde oyunu kullanmalıdır. Yoksa hala anketlerde olduğu gibi şikayet eder, dururuz. Kendimi de bu olgunun dışında tutmuyorum.
    Ocak 2018 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği seçiminde vatandaş olarak ne gibi kriterlere bakıp vekil seçmeliyiz. Derlediğim kriterler;
 - Milletvekili adayı, aday olacağı ülkesinde uzun süreli oturmuş, yaşamış olmalı, halkın mizacını iyi bilmeli. 
- Ülkesine yarayacak her türlü yasayı ve o ülke halkının saadetini icap edecek şeyleri düşünüp beğenmeye ve böyle bir araya toplamaya muktedir olmalıdır. 
- Devletin şan ve şerefini düşünmeyecek kadar cahil olmamakla birlikte, sefih de olmamalıdır. 
- Hükümetin hukuksuz ve haksız işlerini yüzüne beraber söylemek hususunda kimseden korkup çekinmez ve ölmekten bile kaçınmaz, dünya için kimseye minnet borcu olmamalıdır. 
- Parayı görünce her şeye boyun eğecek kadar yufka yürekli ve parayı çok sevenlerden olmamalıdır. Yoksa milletin menfaati yok olma ihtimali artar ve memleketi açık açık uçuruma sürükler. 
- Menfaatini korumak için şuna buna yüzsuyu dökmüş (ağlamış), kendisine haksızlık edenlere göz kırpmış, kendisi haksızlık etmiş olmamalıdır. 
- Rüşvet almış, para ile onun bunun hakkını satmış, mahvetmişlerden de olmamalıdır. 
- Halk içerisinde zulmü, işkencesi olanlardan olmamalıdır. 
- İki sözlü, ikiyüzlü adamlar da milletvekili olamaz. 
- Şunun bunun ayıbını arayan, daima iki kişi arasındaki gizli sırları anlamaya çalışan, hiç yoktan tertip türetenler de milletvekili olmamalıdır. 
- Milletvekilliği bittikten sonra kendini idare edecek bir işi veya zenginliği olmayanlar da milletvekili olamalıdır. Çünkü, bu özellikleri olmayan kişiler hükümetin ayıbını örtüp boyun eğmeye mecbur kalırlar.
   Yukarıda sizlerin, yani vatandaşın anketler neticesi ile sorun olarak belirlediği ekonomi, kamu yönetimi, kamu maliyesi, çevre uzmanı, sağlık, eğitim ve suçları minimize edecek hukukçu geçmişi olan, eğitimi olan veya bu konuda yıllardır çalışmış olan muktedir kişlerden oluşan vekilleri seçmeliyiz ki, artık KKTC’de daha müreffeh bir toplumdan  hep beraber bahsedelim. Ülkenin geleceği için her birey üzerine düşen vatandaşlık görevini yerine getirip, müreffeh yarınlar için iyi vekil profilini seçerek hep birlikte başaracağız...
YORUM EKLE
YORUMLAR
Abdulkadir kösedağ
Abdulkadir kösedağ - 6 yıl Önce

Toplumu düşünen toplumsal birlik ve beraberliği savunan anavatana birlik ve beraberliği koruyan ara vatanını seven milletini seven ırkçılık yapmayın seçimden seçime vatandaşa görünmeyen her zaman vatandaşın yanında olan kişileri istiyoruz ve seçilmesini bekliyoruz 43 yıldır bir tane milletvekilinin toplumsal bir projesini görmedim ve duymadım yazıklar olsun 50 tane vekilin aldığı maaş trilyonları geçiyor vallahi Allah bunun hesabını soracaktır bu aldıkları maaş haramdır çünkü toplumsal hiçbir hizmetleri olmadı hele birkaç tane cumadan Cuma’ya giden vekiller vardır sizi gidi siziler fetocular sizi iyi kullanıyoru göreceğiz sonunuzu

banner471

banner473