banner564

Yanlış montaj pahalıya mal oldu

Değerli okuyucularım; uzun bir süredir sizlerle tüketici sorunlarını nasıl ve ne şekilde bir sistemle Tüketici Biriminde ve Mal ve Hizmetler Hakem Heyetinde nasıl çözüme kavuşturulacağını anlatmaktayım. Gerek bana telefonla ulaşanlar gerekse karşılaştığım zaman “Tüketici Köşesini okuyorum Nalân Hanım, çok yararlı bilgiler paylaşıyorsunuz” demeleri inanın beni, Tüketici Birimindeki çalışma arkadaşlarımı, Hakem Heyetindeki üye arkadaşlarımı, çok mutlu etmekte bizleri daha çok çalışma arzusu ile motive etmektedir. Okuyucu kitlemizin daha da geniş kitlelere ulaşması için siz değerli okuyucularımızın paylaşarak etrafındakilere anlatarak yardımcı olduğunuzu bilmek bizleri ayrıca mutlu etmektedir.
Bu hafta sizlere 2015 yılında satın alınan bir televizyonun yanlış montajdan kaynaklanan bir düşme şikâyetini aktaracağım. Şikâyetçinin ağzından aynen aktarıyorum.
“2015 yılı içerisinde 2,250 TL ödeyerek bir televizyon satın aldım. Satın aldığım televizyonun duvara montajı, satıcı firma tarafından yapılmıştır. Montajdan  yaklaşık 2 ay sonra televizyon  montaj aparatı ile birlikte yere düşmüştür. İlgili firmaya yapılan müracaatta firma konu ile ilgilenmeyip gereksiz gerekçeler öne sürerek sorumluluğu üzerlerinden atmaya çalışıp, konunun kendilerini ilgilendirmediğini ifade etmektedir. Bu beyanlarını ve gerekçelerini yazılı olarak talep etmeme rağmen, herhangi bir rapor veya yazı vermekten kaçınarak olumlu yaklaşmayıp konuyu savsaklamaktadır. Televizyonun montaj talimatında, montaj işleminde uluslararası standartlarını karşılayan duvara montaj braketleri ve vidalarının kullanılması gerektiği ve montajda kullanılması gereken vida sayısının en az dört adet olması gerektiği belirtilmesine rağmen firma tarafından ilave bir ücret alınarak getirilen duvara montaj aparatı iki adet basit vida ile duvara takılarak montajı yapılmıştır. Gerek markasına ve onun ciddiyet ve sorumluluk sahibi olduğunu düşündüğüm dağıtım ve servis ağına olan güvenime istinaden tercih ettiğim bu ürünün eksik yapılmış montaj hatasından kaynaklı olarak şahsıma yaşatılan bu mağduriyetimin giderilmesi yönünde hiçbir varlık göstermeyen ve konunun sorumluluğunu almayan firma, şahsıma maddi ve manevi zarar vermiştir. İlgili firma karşısında haklarımın korunarak şahsıma yaşatılan maddi manevi mağduriyetin giderilmesi yönünde gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.“
Tüketicinin şikayetine karşılık, satıcı firmaya kendini savunması için yazılı bildirim yapılmış ve yasa gereği verilen sürelerin birkaç kat fazlası verilmiş olmasına rağmen ve hakem Heyetinin toplanacağı gün 5-6 gün öncesinden usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmesine rağmen satıcı firma ne bir savunma yazısı göndermiş ne de ilgili şikayetin görüşüleceği duruşmaya katılmıştır. Bu durumu göz önünde bulunduran Hakem Heyetimiz aşağıdaki kararı açıklamıştır.      
“Hakem heyeti tarafından yapılan inceleme ve şikâyet edenin hakem heyeti huzurunda dinlenmesi neticesinde;
Şikâyet edenin iddia ettiği olgular karşısında herhangi bir karşı iddia ve/veya savunma olmaması nedeniyle, şikâyet edenin esasa ilişkin olan tüm iddialarını doğru kabul ederek o yönde bulgu yaparız. Şikâyet edilenin hatalı montajından kaynaklanan tüm hasarın şikâyet edilen tarafından karşılanması uygun ve adil bulur, bu yönde karar veririz.
Netice itibarı ile özellikle 40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasanın ilgili maddeleri, diğer ilgili mevzuat kuralları ve doğal adalet ve nasfet ilkeleri uyarınca, şikâyet eden lehine ve şikâyet edilen aleyhine aşağıdaki şekilde karar verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.
Yukarıdakiler doğrultusunda;
a) Şikâyet edilen tarafından şikâyet edene 2,250 TL ödenmesine;
b) Şikâyet edilen tarafından şikâyet edene 2,250 TL üzerinden 08.07.2015 tarihinden tamamen tediye tarihine kadar yasal faiz ödenmesine.
c) Şikâyet edilen tarafından şikâyet edene 225 TL masraf ödenmesine.
d) Yukarıdaki ödemelerin tamamlanmasından itibaren 7 gün içerisinde şikâyet konusu televizyon ve montaj aparatının şikâyet eden tarafından şikâyet edilene iade edilmesine karar verilmiştir.”
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Yılmaz işik
Hasan Yılmaz işik - 8 yıl Önce

Tüketiciler Derneği burada konuya vakıf olup TÜKETİCİYE 1600 TL'Yİ ödeme yaptırmış ancak Tüketici bu ödemeyi kabul etmesine rağmen BUNU HAKEM HEYETİNDE KENDİ AVANTAJINA KULLANMAK YOLUNU TERCİH ETMİŞTİR. HAKEM HEYETİ ALDIĞI KARARI 8 AYDA YAZAMAMIŞ VE TARAFLARA BİLDİREMEMİŞTİR. O ZAMAN FAİZİ TÜKETİCİYE ÖDEMESİ GEREKEN TARAF SATICILAR ÖNCE ACABA HAKEM HEYETİ BAŞKANI VE TİCARET DAİRESİ MÜDÜRÜ NALAN NAZLİ OLMASI GEREKMİYOR MU? KARARI SİZ VERİNİZ!

banner608

banner473