banner564

Hedefi moda okulu

Bahar Doratlı, çocukluktan başlayan terzilik merakı ve azmi sayesinde ülkemizin tanınmış gelinlik tasarımcısı oldu

Hedefi moda okulu
banner598
  HK Ajans
  İtalya’da aldığı moda eğitiminin ardından Türkiye piyasasında belli bir süre deneyim kazandıktan sonra ülkeye dönen Bahar Doratlı, 7 yıldan bu yana özellikle gelinlik tasarımı üzerine çalışıyor. Doratlı her bütçeye göre gelinlik tasarımı yapabildiklerine vurgu yaparak, insanların “özel tasarım” dendiği zaman buna ön yargı ile yaklaşmamalarını istedi. 
    Son iki yıldır abiye konusunda da çalışmalarına başlayan Bahar Doratlı ile Lefkoşa’daki mağazasında keyifli bir söyleşi yaptık. İşte detaylar... 
   Soru: Öncelikle biraz kendinizden biraz bahseder misiniz?
   Doratlı: Sanat Tarihi mezunuyum. Daha sonra İtalya’da burs kazandım. Oraya gittiğim zaman modaya ilgim çok daha fazla arttı. Bizim ailede terzi çok fazla olduğu için dikişe ilgim büyüktü, çok istedim bu konuda eğitim almayı ama annem izin vermedi. Bütün ailelerin hayali öğretmen bir çocuk ve bizde de öyle oldu. Annemi dinleyip ikinci hayalim olan sanat tarihini seçip onu okudum. Daha sonra burs alıp İtalya’ya gittiğim zaman modanın merkezine düştüm. Ve hayallerim orada başladı, orada moda üzerine eğitim almaya başladım. Çünkü ideallerimin o yönde olduğunu anladım. Çok zevk aldığım şeyler, kıyafet, tasarım. Gelinlik üzerine çalışmayı seçtim çünkü, ışıltılı şeylere çok meraklıydım. O yüzden tamamen gelinliğe yöneldim moda alanında. Yaklaşık bir buçuk yıllık bir eğitim sürecim oldu. Ondan sonra İstanbul’a geçtim. Orada birkaç ünlü ismin yanında deneyim kazandım. Ancak bütün hayalim Kıbrıs’a dönmekti. Ayrı yapamıyordum ailemden ve o yüzden Kıbrıs’a geri döndüm. İyi ki de dönmüşüm.

Gelinlik yanında abiye

   Yedinci  yıldır tamamen gelinlik üzerine çalıştım ancak sonradan abiyeyi de bunun yanına kattım. İlk zamanlar hazır üzerine çalışıyordum. Zevkime göre elbiseyi alıp, üzerine ekler, taşlar dikerdim. Daha sonra kendi üretimimize başladık. Abiyede bu yaklaşık ikinci yılımız. Tamamen biz üretiyoruz.”
   Soru: Neden gelinlik üzerine çalışmayı seçtiniz?
   Doratlı: Açıkçası ilk taşlı kot üzerine çalışmak istiyordum. Taşlanmış kotlar üzerine hep taş işlerdim. Çünkü, ilk eğitim aldığım yerde bu yapılıyordu. Hep el işi, kasnak işi yapmayı öğrenmiştim. Bunu kot pantolonda uygulamayı hayal etmiştim ancak, dediğim gibi Türkiye’de çalışmış olduğum birkaç isim beni gelinliğe yönlendirdi. “Kıbrıs’tan çok büyük bir akış var Türkiye’ye gelinlik konusunda, neden bu alanı düşünmüyorsun? En çok taş gelinlikte var, en çok pırıltı, sim gelinlikte var. Kot pantolonu satarsın ama ta senin çizgine insanlar alışsınlar çok zaman geçecek” diyerek, onlar beni biraz yönlendirdi. Ailemin düğün organizasyon işi yapıyor olmasından dolayı zaten işin içinde idim ve biraz da ailemin işini büyütmek istedim. Bütün düşünceler  bir araya geldiği zaman bütün oklar hep aynı yönü gösterdi. İyi ki de bunu seçmişim. Çünkü en çok taş, sim, şaşaa bu bölümde var. Bizim Kıbrıs’ın genel kültürü de bu doğrultuda. Kabarık, simli, herkes süslü şeyleri seviyor. Biraz kendi tarzımı yarattım, çünkü okul yıllarında özellikle oldukça “kokoş” denecek derecede süslü idim. Tırnaklarımın ojesi ile giydiklerimin uyumlu olmasını isterdim. Pırıltıdan çok hoşlanırdım ve mütemadiyen bakımlıydım. Gerçi eskiye göre şimdi çok az bakımlıyım. Bu da işin yoğunluğundan kaynaklanıyor tabii ki. Dolu dolu bir hayatımız var.

İkinci büyük hedefi

   Soru: Kıbrıs’taki modacılar sürekli adada malzeme bulamamaktan yakınır. Siz de bu görüşe katılıyor musunuz?
    Doratlı:  Kanayan yaramızdır bu bizim. Şöyle söyleyeyim, ikinci hedefimdir bu benim. Belli bir maddi doygunluğa ulaşınca ve potansiyelimiz olunca, gerçekten çok istiyorum Kıbrıs’a ücretsiz bir moda okulu açmayı. Bu hedeflerim arasındadır. Gençlerin ücret ödemeden katılacakları kurslar olsun. Okul mahiyetinden çok kastım hobi olarak da gelebilecekleri, en azından kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam olsun. Tek ticari olarak düşündüğümüz, malzeme satışını biz sağlayalım. Çünkü çok büyük bir sıkıntı, dile getirilen doğru bir şey. Neden, örnek vermek gerekirse; dantel yoktur, şifon yoktur, kumaş yoktur. Sürekli buradaki piyasada eksik şeyler oluyor. O yüzden her hafta İstanbul’dayım. Çünkü bir malzeme eksik olursa tasarımınız yarıda kalıyor. En basiti, bir çocuğumuzun altıncı yaş gününde giyeceği bir elbise yapıyoruz. Neon pembe tül aradık, siyah ile kombine edeceğiz, bir korsan konsepti olacak. Bayağı aramamıza rağmen bulamadık. Güney’de de bulamadık. Oradaki piyasa da artık git gide küçülmekte. Kapılar ilk açıldığı zaman daha canlıydı ama, şu an talep olmadığı için azaldı. Kumaşçılara hak veriyorum, satış oranlarının az olduğundan bahsediyorlar ama keşke olsa da terziler artsa. Çünkü insanlar artık hazırdan sıkılmış durumda, fabrikasyondan sıkılmış durumda. Daha çok dikime yöneldiler. 

Bütçenize göre gelinlik 

   Soru: Gelinlik ve abiye fiyatlarına bakacak olursak, sizin firmanızda maliyet nedir?
   Doratlı:  Özel tasarım olduğu için ilk başta pahalı imajı veriliyor ama , bizim firma olarak sloganımız şu: “Kimsenin Türkiye’ye gitmesine gerek yok” Çünkü üretici olduğumuz için müşteri kendi bütçesini kendi belirliyor. Biz müşteriye buraya geldiği zaman soruyoruz. “ Ne kadarlık bir bütçeniz var”. Bütçe 2 bin ise, 2 bine gelinlik yapılır, 5 bin ise ona göre gelinlik yapılır.  Önemli olan siz buraya gelirken bütçenizin belli olmasıdır. Biz de ona göre size malzeme gösterip, gelinlik seçiyoruz.

   Soru: Bir gelin adayına öneriniz ne olur?
   Doratlı:: Bahar Doratlı olarak bir gelin adayına önerim, “ne kadar erken, o kadar rahat bir süreç”. Biz insanların erken gelmelerini tercih ediyoruz. Bir Haziran düğününün Şubat ayında gelmesi gerekir. Çünkü bir gelinin ürüne karar vermesi uzun bir süre alır. Gelen müşteri önerilere açıktır. Gelin erken gelir ve bizim önerilerimizi de dikkate alırsa, hem onun bütçesini yormuyoruz, ikincisi de ona yakışanı veriyoruz. Hayal ettiğini, yakışacak formata sokuyorum. O yüzden düğüne gittiği zaman iki taraf da bundan yararlanıyor. Hem bizim için çok büyük bir reklam oluyor çünkü çok yakışan bir gelinlik oluyor, hem de bütçesine uygun olup talep ettiği gelinliği alıyor. O yüzden müşterilerimizin ciddi bir artısı oluyor.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2017, 07:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473