banner564

Yolların bakım ve idamesi düzenli olarak yapılması gereken bir hizmettir

Normal olarak, gerek belediyelerin gerekse devletin ilgili kuruluşunun, yollardaki durumu sürekli izlemesi, gözetlemesi ve gereksinim duyulan bakım ve onarımı düzenli olarak yapması gerekir.
Çünkü yollarda oluşan çukurlar onarılmadığı ve refüjler ile yol kenarlarında gelişen otlar temizlenmediği için,  halen görsel kirlilik yanında trafik güvenliği risk altına sokulmakta ve araçlarda maddi zararlar meydana gelmektedir.
KKTC’de yollar ile ilgili hizmet verecek kuruluşlar bulunmasına karşın, örgütlenmedeki başıbozukluk, nemelazımcılık ve görevi ile sorumluluğunu yerine getirmeyen kişilerden hesap sorulmaması nedeniyle, ortaya çıkan sorunlar çözümlenmiyor.
Oysa kış aylarında yol kenarlarında ve refüjlerde gelişen otların, her yıl Mart ayının ikinci yarısında temizlenmesi, rutin bir hizmet olarak görülüp yapılmalıdır.
Yollarda zamanla oluşan çukurların da bekletilmeden onarılması ise, belediyeler ile Karayolları Dairesi için normal ve basit bir görevidir.
Tüm yollarımız ana vatan tarafından yapıldığına göre, hiç olmazsa bakımları da KKTC yetkili kuruluşları tarafından yapılmalıdır. 
Fakat sürekli olarak yollardaki bakımsızlığın şikâyet edilmesine karşın, ilgililer görev ve yükümlülüklerini yerine getirmiyor. 
Oysa yollarımızın bakımlı, trafiğe elverişli ve temiz olması, araç sürücülerinin güvenliği ve rahat ettirilmesi yanında, ülkemizin imajı bakımından da önemlidir.
Çünkü yollarımızın bakımsız, kirli ve sahipsiz olduğunu gören turistler ve yabancılar, ülkemizde etkin bir yönetim bulunmadığını düşünür.
Aslında yolların zamanla bozulması beklenen ve bilinen bir olay olduğuna göre, bu hizmetleri yapmakla yükümlü olan kuruluşların bakım onarım birimi bulunması, yollardaki durumu sürekli olarak kontrol etmesi ve meydana gelen bozuklukları, halkın şikâyet etmesini beklemeden derhal onarması gerekir.
Halen yürürlükte olan yangınların önlenmesi ile ilgili yasa uyarınca da, Karayolları Dairesi her yıl ilkbaharda, anayollardaki otları temizlemekle yükümlüdür.   
Yasal zorunluluğa rağmen, yol kenarlarında ve refüjlerde oluşan otlar, her yıl basın ve Sivil Toplum Örgütleri’nin şikâyet etmesi üzerine gecikmeli olarak temizlenmektedir. Bazı yıllarda da şikâyetlere rağmen temizlenmemektedir.
Çukurlar ise, sürekli olarak onarılmamakta, sadece basında çıkan çok ısrarlı şikâyetler karşısında zaman zaman tamir edilmektedir. Bakım onarım belli bir sisteme göre ve düzenli olarak yapılmadığı için, genellikle tüm anayollarda ve şehir içi yollarda mutlaka çukurlar eksik olmamaktadır.
Herhalde belediyelerin ve devletin ilgili kuruluşunda yolların tamiri ve onarılması amaçlı şube ve onarım için gerekli ekip ekipman vardır. Bu şube ve ekiplerin amiri veya müdürü de vardır. 
Tüm devlet yetkilileri yollarda seyahat ettiğine göre, ülkemiz genelinde yollardaki terk edilmişlik ve bakımsızlığı onlar da görmektedirler. Buna rağmen kimse kimseden hesap sormamakta ve sorun çözümlenmemektedir.
Yolların bakım ve onarımı amacı ile ana vatanın sağladığı parasal yardımın kullanılmaması,  sorunun halkın umursanmamasından ve hizmet yapmak iradesi eksikliğinden kaynaklandığını akla getirir.
Geçmiş hükümetlerden farklı olacağı iddiası ile iktidara gelen yeni hükümet, gerekli örgütlemeleri yaparak, yolların rutin bakım ve onarımının yapılmasını sağlamalı.

YORUM EKLE

banner608

banner474