banner564

Yurt dışında eğitim ve yapılması gerekenler

2014 yılındayız ve birçok gencimiz artık yurtdışında okuyor veya okumayı hedefliyor. 2003 yılına gelinene kadar yurt dışında okumak fazla rağbet gören bir seçenek değilken ve daha çok KKTC ve Türkiye üniversiteleri tercih edilirken son 10 yılda bu sayı ciddi oranda artmıştır. Yaklaşık 10-11 yıl öncesine kadar sınır kapıları açılmamış ve Kıbrıs Cumhuriyeti bir AB üyesi olmamıştı. Bu nedenle yurt dışında okumak çok pahalı ve zor bir tercihti. Yine de KKTC’den birçok öğrenci yurt dışında okumayı tercih ediyordu. Özellikle Fullbright’ın ve Amerika’daki okulların verdiği burslar cazip gelmekte ve  Amerika’nın birçok eyaleti kolej öğrencileri için bir tercih olmaktaydı. Bugüne gelindiğinde ise AB üyesi ülke pasaportuyla özellikle İngiltere’de birçok üniversiteye girmek ve okumak çok kolaylaştı. Eski astronomik rakamlar ise ciddi anlamda düştü.

Gençlerle biraz sohbet ettik ve hem hazırlık süreçlerini dinledik hem de neden Yurtdışı tercihlerini öğrendik. İki kolej öğrencisiyle yaptığım söyleşi aynı zamanda onların yaşıtı olan yüzlerce öğrencinin de görüşlerini içeriyor. En az 4 sene ülkelerinden ve ailelerinden uzak kalarak eğitim görecek olan bu gençler  neden yurt dışında okumayı tercih ediyor ve eğer ayni tercihi düşünenler varsa nasıl bir yol izlemeliler.


Öncelikle Seni tanıyalım?

Ben Candan. Yakın Doğu Kolejinde lise son sınıf öğrencisiyim.

17 yaşındayım. A-Level Science sınıfındayım ve şu an

Kimya, biyoloji ve matematiğin A-level’larını almaktayım.

Üniversitede tıp okumak istiyorum. Tıpı, yurtdışında okuyup,

 geri Kıbrıs’a gelmeyi hedefliyorum.

Nerde okumayı düşünüyorsun ?

Öncelikle amacım, İngiltere’de bir tıp fakültesine girmek.

 Başvurularımı geçen sene Ekim’de yaptım ve

Birmingham Universite’sinden tıp için mülakat teklifi geldi.

Şubatta mülakata girdim ve halen olumlu olumsuz bir cevap

bekliyorum. İngiltere’de tıpa girmek gerçekten çok zor.

Ne yazık ki, özellikle tıp bölümünde İngiltere Universite’leri kendi vatandaşlarını almayı daha çok tercih ediyorlar.

Bu yüzden bugüne kadar İngiltere’de tıp fakültesine girenlerin sayısı oldukça az.

Ama bu imkansız olduğunu da kesinlikle göstermez. Eğer Birmingham Universite’si kabul etmezse,

Türkiye’de tıpa başvurmayı düşünüyorum. Çoğu Türkiye Universite’leri şu an A-Level sınavlarını kabul etmekte.

Tıp okumak istiyorum çünkü biyoloji ve insan sağlığı konuları her zaman ilgimi çekmekle beraber, kendimi bu mesleğe adayabileceğim motivasyonumun, sabrımın ve akademik başarımın çok yüksek olduğuna inanıyorum.

Daha önceden de yaptığım hastane gözlemlerim ve derneklerde yaptığım yardımlar benim bu mesleğe olan ilgimi daha da artırdı.

Neden yurt dışı ?

Yurt dışında okumak istiyorum çünkü yurtdışındaki fırsatlar buraya kıyasla oldukça fazla ve teknoloji daha fazla gelişmiştir. En önemlisi de Üniversitelerde deney, gözlem ve araştırma gibi konular daha ileri seviyededir.

Ayrıca, yurt dışında okuyarak kendi ayaklarımın üzerinde durmanın bana tecrübe kazandıracağına inanıyorum.

Peki kabul almak için nasıl bir yol izledin?

Kabul almak için tabikide öncelikle istenilen notları elde etmem lazımdı. Bunun içinde belli bir program ve disiplin içinde usanmadan çalışılması lazım.

 Kendini ve başarını çok iyi bir şekilde kanıtlaman lazım.

Ayrıca, daha önceden tatillerde çeşitli aktivitelere ve kurslara katılıp, buradan belgelerinde alınması lazım. Bu belgelerinde katkısı vardır.

Mesela tıp için bir hastanede bir-iki haftalığına gözlem yapmak önemli birşeydir.

Yani anlayacağınız, tıpa başvuru seviyesine gelmek uzun ve zorlu bir yoldur ama istek olunca başarılmayacak birşey de değildir.

 

İngiltere de böyle bir okulda okumak yıllık ne kadar bir harç gerektir bir bilgin var mı ?

İngiltere’de lisans eğitimi Avrupa Birliği öğrencileri için yıllık maksimum £9,000’dir(diğer ihtiyaçlar buna dahil değildir). Ama Avrupa Birliği öğrencilerine İngiliz Hükümeti belli bir miktar borç verebiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE

banner471

banner473