banner564

‘Sedef’ Hastalığı

   Sedef hastalığı en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Çok çeşitli formları olan bu hastalığa, bazı durumlarda eklem ağrısı, kalp ve damar hastalıkları da eşlik edebilir. Genellikle 15-20 yaş arası veya 55-60 yaş arası hastalık ortaya çıkar. 
   Sedef hastalığı ile ilgili bugüne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak hastalığa kesin olarak neyin sebep olduğu halen bilinmemektedir. Buna karşın, genetik ve ailesel faktörler hastaların çoğunda önemli rol oynamaktadır. 
   Hastaların ortalama üçte birinin ailelerinde bir sedef hastası bulunur. Var olan hastalığı şiddetlendiren veya hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan bazı tetikleyici faktörler de saptanmıştır. Bunlar arasında; mekanik, fiziksel ve kimyasal olarak deriyi tahriş eden uygulamalar, her türlü infeksiyon hastalığı, hormonal değişiklikler, iklim ve mevsimsel değişiklikler, bazı ilaçlar, metabolik değişiklikler, beslenme ve sigara kullanımı sayılabilir. 
   Bunlardan başka, özellikle psikolojik stresin hastalığın başlamasında ve ilerlemesindeki rolü tartışılmaz. Sedef hastalarının genellikle içine kapanık, duygusal gereksinimlerini yansıtamayan, kendine güvensiz, sosyal ilişkilerde başarısız kişilik yapılarına sahip olduğu düşünülmektedir. 
   Birçok hastada boşanma, ölüm gibi büyük ruhsal çöküntülerin sonrasında sedef hastalığının başlaması da bu teoriyi tetikler. 
Omega-3 faydalı
   Sigara kullanımının hastalığı alevlendirdiği, omega-3’ten zengin diyetin ise vücuttaki iltihabi reaksiyonları azaltarak olumlu etki gösterdiği bilinmektedir. 
   Sedef hastalığında tipik olarak zeminde kızarıklık, üzerinde gümüşi sedef rengi kabuklarla örtülü yaralar görülür. En sık olarak dizler, dirsekler, saçlı deri ve kalça etkilenirken, şiddetli olgularda tüm vücut derisi hastalıktan etkilenebilir. 
   Tırnaklarda hastaların hemen hemen yarısında sedef hastalığından etkilenir. Tırnak yüzeyinde çukurcuklar, sarı renk değişikliği, tırnak plağında ayrışma gibi şekil bozuklukları görülebilir. Sedef hastalığının sadece avuç içleri ve ayak tabanını etkileyen veya tüm vücutta iltihabi sivilce benzeri oluşumların yanında ateş, halsizlik gibi bulguların da eklendiği farklı formları da vardır. 
    Sedef hastalığı deri ve zührevi hastalıklar uzmanları tarafından hemen her zaman sadece deri muayenesi ile kolaylıkla tanınır. Şüphede kalınan durumlarda ise patolojik inceleme yapılabilir.
Eklem ağrılarına dikkat
 
   Sedef hastalığı tam olarak bilinmeyen bir mekanizma ile eklemleri de etkileyebilir. Bu durumda, ellerde, bilekte ve kalçada eklem ağrısı ortaya çıkar. Yine sedef hastalığının obezite, kalp hastalıkları, damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi durumlarla yakın ilişki içinde bulunduğu bilinmektedir. Bu gibi kişilerde sedef hastalığına yakalanma riski artmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.
   Sedef hastalığı için çok çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Çeşitli tıbbi olmayan merkezler ve doktor olmayan kişiler tarafından sıkça suiistimal edilen bir konu olan sedef hastalığının tanısı ve tedavisi, sadece deri ve zührevi hastalıklar uzmanları tarafından yapılmalıdır. 
   Aksi takdirde, hastalar geri dönüşü olmayan ve ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bir başka yazıda tedaviye değinilecektir.
YORUM EKLE

banner608

banner473