banner564

20 Temmuz’un son gazisi

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki son kabine değişikliğinde Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de nasibini aldı ve kabine dışında kaldı. 
Oysa Türkeş, baba tarafından Kıbrıslıydı. Bakan olduktan sonra 100 yıl önce Lefkoşa’da babasın doğru evi restore edip müze olarak açılması için çalışma başlatmıştı. Türkeş’in görev süresi bu açılışı görmeye nasip etmedi. Bakalım biz bu açılışı görebilecek miyiz?
Türkeş görevden alınmadan 3 ay önce Lefkoşa Merit Otel’de Kıbrıs basının önemli isimleri ile bir araya gelmişti. Ve toplantı sonrasında “Bu toplantıları tekrarlayalım” demişti. O toplantının da tekrarı anlaşılan olmayacak.
3 ay önce bize “Maalesef her yazdığınız doğru değil” diyen Türkeş, zaman zaman Kıbrıs’ta yapılan yanlış haberlerin yüzde 50’yi aşıp aşmadığı üzerinde düşündüğünü de söylemişti. 
Bu çıkışları günlerce eleştirilmişti Tuğrul Türkeş’in. Son olarak 20 Temmuz Barış Ve Özgürlük Bayramı için KKTC’ye gelmesi beklenen Türkeş, bir gün önce yeni kabine görev verilmemesi üzerine KKTC’ye gelmekten de vazgeçmişti. Oysa törenlere Binali Bey’in gelmesini Türkeş ayarlamıştı.    
Her ne kadar Kıbrıs’ın yüzünden kabineden alındığı yorumları yapılsa da Tuğrul Türkeş görevden alınmasının ardında eksi partisinin başkanı Devlet Bahçeli’nin olduğu söyleniyor. "Başkanlık” için yapılan anayasa değişikliği sürecinde başlayan AKP-MHP yönetimi işbirliği sürerken Bahçeli, Türkeş'in görevden alınması için baskı yapıyor iddiaları ortaya atılmıştı. (19 Mayıs 2017)
Kısacası 20 Temmuz’un son gazisi olarak artık Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i de yazabiliriz. 

Zor bir dönem ve Akdağ
Türkiye’deki yeni hükümette Recep Akdağ Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu. 
Recep Akdağ’ı Sağlık Bakanlığı döneminden tanıyoruz. Bugün Lefkoşa’da Onkoloji Merkezi’ndeki en modern cihazları bizzat Akdağ’ın talimatı ile KKTC’ye gönderilmişti. Bakanlığı döneminde ambulanslar olmak üzere birçok KKTC’ye gerekli alet edevat yardımlarını sağlamıştı. 
Ben de Sağlık Bakanlığı döneminde Ankara’da bakanlığında bulunmuştum. Çok disiplinli çok kuralcı bir bakan olarak biliyorum. Bakanlıkta sigara içen personele çok büyük cezalar kesmişti zamanında. 
Sigara ve sezaryen ameliyatlara karşı çok sert bir tutumu vardı bakanlığı döneminde. Sezaryenin ameliyatların çok yaygın olduğu KKTC’de bakalım bu konuda bir çalışma içinde olacak mı?
Akdağ ile hükümet arasındaki ilişkiye gelince, sağlık alanındaki yatırımlar çok hızlı bir şekilde yürür. Hatta ağustos ayı içinde yeni hastanenin temelleri bile atılabilir. Parasal ve özellikle Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolüne gelince; Akdağ ne Türkeş gibi ikna edilebilir nede Atalay gibi idare edilebilir. Tek tek her maddenin hesabını sorar. Tez sonuç almak isteyeceğinden yaz sonu gelmeden “ilk kriz” çıkar.  
Bu dediklerimi lütfen not edin. Yaz bitmeden yine görüşelim...  

2 özür
Son bir aydır çok sık yurt dışı ziyaretlerimiz olmaya başladı. Bu yüzden zaman zaman köşemizde ve Diyalog TV’deki programlarımızda aksamalar oluyor. İzleyenlerimizden ve okurlarımızdan anlayışınız için teşekkür ediyoruz. 
Bir diğer özür ise gecen 20 Temmuz Barış Ve Özgürlük Bayramı’nda Cumhurbaşkanlığı’nda eylem yapan Dayanışma isimli oluşumdan. Zira Saray’da yaptıkları eylemi Barakacı Gençler olarak yazdık. Oysa eylem yapanlar Dayanışma oluşumuna üye kişilerdi. Baraka bize dün şu açıklamayı göndermiş:
Baraka Kültür Merkezi'nden düzeltme:
21 Temmuz 2017 tarihli Diyalog Gazetesi'nin, Alihan Pehlivan'ın hazırladığı 15'inci sayfasında "Sarayda Eylem" başlıklı yazıda, "Dün akşamki Saray resepsiyonunda eylem yaptı Barakacı gençler." ifadesi yer almaktadır. Baraka Kültür Merkezi, yaptığı veya yapacağı eylem, etkinlik ve benzeri faaliyetlerini açıkça ilan eden bir demokratik taban örgütlenmesidir. Söz konusu eylemin Baraka ile herhangi bir ilgisi olmadığını, tüm basının gözü önünde açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleşen demokratik eylemin Dayanışma isimli grup tarafından da kendi sosyal medya hesabından açıkça sahiplenildiğini belirtir; ilgili gazeteciyi ve gazete yetkililerini örgüt ismi kullanırken mesleğin gerektirdiği etiği ve özeni göstermeye davet ederiz. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Eide’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yakın gelecekte bir gelişme göremediği yönündeki açıklamalarını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Dr. Derviş EROĞLU: Son günlerde arka arkaya gelen bazı tatsız haberlerden sonra canınız iyice sıkılmış ve bu aralar daha çok bölge gezmeye karar vermişsiniz. Aman sıcaklarda yemelere içmelere dikkat.
Hüseyin ÖZGÜRGÜN:  Recep Akdağ çok sistemli çalışan ve çok kuralcı bir bakandı Sağlık Bakanlığı günlerinde. Her iş için bir takvimlemesi de vardır, bizden söylemesi.
Özdemir BEROVA:  Sandal kazasından sonra bazı zevzekler canınızı sıksa da arayan soran ziyaretine gelen o kadar çok kişi olmuş ki moraliniz yerine gelmiş. Bu arada Tülin Anne sizi zeytinle bir tütsülesin bugün yola çıkmadan.
Kutlu EVREN: Dön öğlen saatlerinde Lefkoşa’da bir mekanda beyin takımınız ile yemek yerken görülmüşsünüz. Bazı radikal kararların arifesinde olduğunuz söyleniyor.
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Kısa bir dönemde olsa Recep Bey’le çalışma fırsatınız olduğuna göre bu dönemde en şanslı bakan yine siz olacaksınız gibi. Hadi hayırlısı. 
Dr. Ahmet KAŞİF: Recep Bey’le en yakın dost olan herhalde sizsiniz. Zira uzun bir dönem birlikte çalıştınız ve sizin döneminizde Recep Bey Kıbrıs’a hep cömert davrandı.
Ahmet SENNAROĞLU: Artık vekillik için çizmeleri giymiş ve bölge dışında da gezilere başlamışsınız. Yolunuz açık olsun. Bu arada diğer bölgelerde de ofisler açacakmışsınız. 
Kemal Deniz DANA: Dün tam anlamıyla pestiliniz çıkmış ve 1 Ağustos öncesi yeni bir düzenlemeyi tamamlayıp ilgili komitenin onayına hazır hale getirmişsiniz. Bakalım doktorlar ne diyecek bu yeni önerinize. 
Hüda HÜDAVERDİ: Eyvah eyvah çok yakında yeni bir anket çalışmasını kamuoyu ile paylaşmaya karar vermişsiniz. Sonuçlar bizim duyduğumuz gibiyse epey ses getirecek bu çalışma. Neyse bizden sır çıkmaz, siz açıklayana kadar biz bir şey bilmiyoruz bu konuda. 
Burçin DÖVEÇ:  Havuzda röveşata çektiğiniz görüntü sosyal medyada günün en çok izleneni olduğuna göre artık şirketin reklamlarında da kendiniz oynayabilirsiniz. 
Güneş GÜNEŞOĞLU: Besle kargayı oysun gözünüzü. Hem ekmek ver hem sizi soysunlar. Ah ah ne günlere kaldık demi, çok geçmiş olsun. 
Sedef Altınbaş AKACAN:  ÇOHAV olarak geçen ay düzenlediğiniz Sıla konserinden elde edilen maddi kaynakla alınan alet ve edevatı bugün Lefkoşa Dr. Nalbantoğlu hastanesine teslim edecekmişsiniz. 
Çidem Çağlar TAŞLI: Ufak bir operasyonla fıtığınızı aldırmışsınız. Artık fıtığınız olmadığına göre rahat rahat kızabilirsiniz her şeye. Şaka bir yana geçmiş olsun. 
Metin KULAKSIZ: Hemşeriniz Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs’tan da sorumlu olunca havanızdan geçilmez olmuş. Artık arabulucu görevini de üstlenirsiniz.  

GÜNÜN SONU
"“Kilit konularda, Toprak, Mülkiyet, Yönetim, eşit muamele, çok önemli bir başlık olan Güvenlik ve Garantiler konusunda da eski modelin yerini alacak yeni bir model üzerinde ciddi bir çaba vardı. Hiçbir şekilde açılımların Rum tarafından geldiğini ve Türk tarafından gelmediğini ima etmek istemedim” 
Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide
YORUM EKLE

banner608

banner473