banner564

62. Kalbin fütûhatı

 İdrak sahamızda deveran eder kâinat esrar perdelerini kaldırabilmek için akıldan ve imandan. Kalbin hıfzıssıhha müessesesinde ruhiyat profesörleri kalbi insana gıda ve gönül etmeye, muktedir bir şuurla çalışmaktadırlar. Rab ilmi ilâhi mukadderat kanunlarıyla insanlığın nâehil, adil olmayan kalplerde olmasını istemez. Dörtbaşı ma’mûr İslâm terbiyesi ve ahlâkını insana sunar. İslâmiyet âlicenaptır, kahır sultasını yıkar, Kur’an’ı Kerim’in âyetlerini insanın iç âleminde vücut buldurur. Dipçik gücüyle kalbime vurulan bir acıyla uyandım uyanıklığımdan. Günü geriye ruh ve fikirle sardım. Neşter ile tedavi değil ilk önce derdine dert edinen kalp bakım mütehassıslarına teslimiyettir. İnsanın ruh ikliminde anne duasından dûr edilen insan şahsiyet önsözü yok gibidir. 
Allah’ın varlığının hakikati, Yüce Kitabı’nın rehberliğinde ve Hz. Muhammed’in sahih hadis ve sünnetinin kuşatıcı ve âlemi çözümleyici gayesinde tatmin, ölmeden evvel ölmede teskin, masivadan kâfi mânâsıyla kalp akıl çekme düşüncesinde ve tefekküründe teselli, muhtelif ve muayyen, kesif dava sahibi İslâm mücahitlerinin terakki ve tekâmülünde menzildir. 
Allah’ın ünsiyeti Allah’ın sevmediği şeylerden feragattir. Dünya nimetleri iktisadi çıkar maddelerinin birbirine çarptırılmasıyla bireysel kâr elde edilmesidir. Önemli olan kalbin inzivasıdır. Kalp kendini; terbiye, tasfiye ve tezkiye etmelidir. Kalbin fütuhatı (zaferi) kalbin istiğnâsıyla (gönül tokluğuyla) sağlanacaktır. Kalp mütefekkirinin ilham hanesine düşen; insanın sıklet merkezi kalbin nefse karşı nerede durması gerektiğini belirlemesiyle; ilâhi eğitim pedagojisini devreye sokmaktır. 
Mânâ mikyası kalpte sabite olmuş; gönülde âvîzeleşen nokta-dairesel kuvve tarafını batıni maneviyat iştiyakıyla insan fıtrat kompleksine deruhte eder. Nefs bizi madde derekesine düşüren kalbe ve akla anarşist bir tavırdadır günümüz madde asrında. Hayret dalaletten hidayete götürür unutma! Yürü göz elifi kalbi bire doğru, ilham et ilme, hedef kıl kıbleni nur meşalesine, felsefe gözyaşını akıt gönül âleminden ruh âlemine. Nefsi kalp medresesinde eğit, onu Allah’ın Esma-i Hüsna’larıyla terkip et.
Bir erkânla kalbini, hakikatin alâmeti imanınla tasdik ettikten sonra seni var eden oluşturan fıtratının fiil ve edimlerini nefsinden müstağni (ihtiyaçsız) kıl. Önemli olan dünyadaki nimetleri elde ederek kendinde estet ve maddi güzelliği geliştirmen değil, kendini Hakk’ın gözünde bir lâhzacıkta olsa ahlâkını güzelleştirmen daha önemlidir. Haz almak için boşa sarf ettiğin zamanı, bir kalbe girip onu hoş etmek için harca çünkü iyi niyetle işlediğin ameller sana mutluluk bahşeder. Yaptığın iyi amel hatırlandıkça aklındaki ve kalbindeki mutluluk tazelenir. Son menzil ölüm ve mezardır. İki yüz bin yıllık insanlık geçmişinde, çoğu zaman yüz yıllık hayata bile sahip değilsindir. 
Sabah neminde yasemin kokusu, Taze çimlerin kesildikten sonraki kokusu, gül ve kadın kokusu, duadan sonraki batıni koku. Güzel bir yemeğin kokusu, dağ yamacındaki yabani adaçayı ve kekik kokusu, ölmeden evvel öldüğündeki tasavvufî kalp kokusu, şiir ve tango müziklerinin kokusu, petrol ve kadran kokusu, rüzgâr ve yağmur kokusu. Semâ dönüşündeki nöronların ve mitokondrilerin elektrik kokusu. Hazza ve arzuya yeter, dünyada ömür az. Zikir ve istiğfarla dünya kitabını ve mütefekkirlerin iyi kitaplarını oku, akıl ve kalple değerlendir ve hayatında tatbik et.  
            Minallahittevfik. 

YORUM EKLE

banner471

banner473