banner564

63. Oku! Sükût et! Ve dinle! Söz söyleme!

 Ânda değiştirir, ânda yaratır.
Nardan nura ekstaz halli kalbin ufuğu ufuksuzluktur. Kalbin omurgası ehlisünnettir. Fiziksel, kozmopolit varlıkta benlik yokluğu yoktur. Kalpte ruh varlığı kendinden olan zihin bulmalıdır. Kalp elçilikleri kurularak ülkeler arası İslâm diplomasisi yapılmalıdır. Birlik duygusuyla, geleneklerimizle geçmişi ve geleceği mütekâmil dimağla bütün kılmalıyız. İslâm birliğinin arkhesi İslâm ümmetçiliği mefkûresidir. Dile ve şehre İslâmi ruh kazandırmalıdır. Günümüz dünyası; insanın fıtratının dekadansını, yitirilmesini, gerilemesini, düşüşünü, ahlâki çürüme ve bozulmayı yaşamaktadır. Tek motto ‘silm-ü selâmet’ felsefesiyle kalplerdeki nefis birliğini, selamet atmosferinde, emanette teslimiyet hassalarını yozlaşmaya karşı harekete geçirmektir. Silm, selm ve selametle ruhu veçhi nefsi ve iradeyi sahtelik ve yapaylıktan kurtarmaktır. Muhayyileyi elektrikleyen Halik’in hukukunda bulunan seyyâl lisanla kalbin risaletine tevhit tohumları ekmelidir. Hira garından elfaz hazinesi dolu vagonlar Allah’ın nihai kanaatını kalpte imar ve inkişafı için insanlara Hz. Muhammed vasıtasıyla tebliğ eder. Günümüz insanı; içeriksiz ve ruhsuz; imha, ilga, izale, istihsal ve tahdid edilesi, yekûn, gereksiz, muamma, usulsüz ve esassız hamule mecmuasıdır.
Kalbin rabıtası müsamahakârlıktır. İslâm’ın sitayişi akıl ve kalbi mümin kulunda raptetmesidir. Takip edilecek fazilet şahikası şakileler yedidir. Yedi formülü, insanın kalpte tekvini, tıyneti, seciyesi, mizacı, tabiatı, fıtratı ve hilkatinin metodolojik sanayide nefsi yok edecek morfolojik ve metafiziksel teknolojiler üretmektir. Kalp tefekkürü, ledünnî kavrayış, Rabbani duyuş ve Bismillah havsalası santralleriyle insan atomlarının en minimal kaynağına inip kalbin kuantolojik Kur’an araştırmalarını yapmalıyız. İnsan aynı anlamın muadil objektif ve sübjektif bütünüdür. Kalbin sosyolojik araştırmalar medresesi ve külliyesi kurulmalı çünkü kalbin lojistiği cüzden küle tekâmül eder. Vicdan mahkemelerinde ahlâkın soy kütüğü incelenerek herkese Allah’ın hakkaniyetiyle hüküm verilmelidir. Yatay ve dikey düşünme melekesi insanın kutsi matrix kodeksine kodlanmalıdır. Kalbin estetik ideali ahlâkın sosyo-kültürel mimarisini bina etmektir. İnsanların nesnel ve öznel kavrayış sentezlerini moleküler düzeyde bilişsel ve bütünsel akılda mevcudiyet sorunsalını çözmek için medeniyetler diyaloğuna ihtiyaç vardır. Kalbin lirizm metafiziğinde mutlak boşlukta insan tefekkürden bir mihrap olmalıdır. İnsanın zihni geometrik ahenkli rasyonelliktir. Fikriyatın tezahür yeri kalbimiz külliyatın tezahür yeri akıldır. İnsan-ı kâmil mertebesi kuruntudan çıkıp hakikate varan istasyondur.
Camiiler insanın derununu kalp ve akıl cihetiyle tekâmül ettiren hüve mikro kozmosudur. Alfa sarmalı gibi dünya devamlı protein (kâr) elde etme peşinde birbirinin vicdani kalbinden. Kalbin şantiyesinde iman çehreli insanlar us ile kavrar ve edinilen epistemeyi kondansatörde (sığaç) saklar, zamanı ve yeri geldiğinde, termodinamik, lekesiz bir gelecek için. Epistemolojik kuvvet sakımı (muhafazası) muvazi kalpleri ilâhi gaye menziline derç etmektir. Kalbin konutunda şüpheden azade kimler konaklamadı ki? Kalp murâkabeyle semâ etmektedir kalbi ayn’ında. Orada Hakk’ın imlâsıyla Nübüvvet ve Risâlet kapısı son peygamber (son şeriat) Hz. Muhammet’le mühürlüdür ve kapanmıştır levhası yazılıdır. Ötesini ancak kalbe hikmet hakikatinin tulû ettirilmesiyle bilebiliriz.    
Sözden çok dinle, dânişmend(bilgili) ol.   

YORUM EKLE

banner471

banner473