banner564

7 ay önce söyledik;  

1 Dolar: 5,1 TL,
1 Euro: 6,3 TL,  
1 Stg: 7 küsur olacak…   

12.10.2017 Çarşamba günü, Diyalog TV’de İktisat Bank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nu konuk etmiştik. Program sırasında sevgili Emre, dövizin gidişatı hakkında çok ama çok önemli bilgiler vermişti. 
Zaten ne zaman kurlarda bir hareketlenme olsa hemen sevgili Emre’yi ararım. İlk defa bu sefer aramadım belki de Emre’yi. Çünkü Emre ile 7 ay önce yaptığımız televizyon programında bugünkü durumu çok net olarak görebilmiştik.
O gün yaptığımız kur tahminleri bugün itibari ile hedefe çok ama çok yakın. Kurun bu artışının ardında yaşanan gerçekleri sevgili Emre slaytlar eşliğinde anlatmıştı. 
İşsizlik oranları, Türkiye’nin ithalat ve ihracat rakamları, Türkiye’nin enflasyon reklamları ve yıllara göre durumu, Türkiye’nin hangi ülkelerle ithalat ve ihracat yaptığına dair bilgiler.  İşte o tablolarda grafikler bize işin kötüye doğru gittiğini söylüyordu ve Emre programın en sonunda gidişatın hiçte iyi olmadığını açık açık söylemişti.
Ve programın en sonunda Emre Değirmencioğlu açık açık kur beklentilerini 2018 için söylemişti. Dedi ki; “ 2018 yılının içinde kurlarda 1 Dolar 5,1 TL, 1 Euro 6,3 TL, 1 Sterlin 7 TL civarı olabilir.” 
İktisat Bank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nu konuk ettiğimiz programın kaydını 21 Mayıs Pazartesi günü tekrarını aynen vereceğiz. 7 ay önce programda söylenenlerin bugün nasıl gerçekleştiğini ve gidişatın nereye olduğunu merak ediyorsanız Pazartesi günü 17.30’da Diyalog TV’de tekrarı kaçırmayın….. 

Çarşı dövize karşı 
Girne Kapısı’ndan girdim, sağ tarafta Ziraat Bankası’nın eski şubesi, bomboş duruyor.  Hemen yanında Meydan Dürümcü ve Fellahoğlu cep shop. Devam ettim, az ilerde Halkın Sesi Gazetesi. Girne Kapısı’nda sağlı sollu dükkânlar boş, her iki dükkândan birinin camında “kiralık” veya “satılık” tabelaları.
Sarayönü’ne geldim, eski İslam Bankası ve o köşedeki tüm dükkânlar boş. Koskoca Sarayönü’nde kala kala Enver Emin ağabeyin eczane dükkânı kalmış.
Dövizin bu kadar yükseldiği, insanların alım gücünün düştüğü bir ortamda ne esnaf kirasını ödeyebiliyor, ne vatandaş gidip bu dükkânlardan bir şey alabiliyor.
İşin anlayacağınız yanı kriz geldi, şuan vurdu, henüz bizi bayıltmadı, sadece sersemletti, kendimize geldiğimiz an yediğimiz yumruğun farkına varacak gibiyiz. 
 
Ne yapmalı? 
“Döviz kurlarının oldukça hareketli olduğu şu günlerde insanların en çok merak ettiği şeylerden biri. Ne olacak bu dövizin hali? Cevap; kimse bilmiyor. Peki, Ne yapmalı? Cevap; kimse bilmiyor. Bana göre tek doğru, bütün ezberlerin bozulmuş olduğudur...”
Cengiz Ercağ

MESAJLAR

Mustafa TOYCAN: BAU olarak yeni kampüsün temellerini kazmaya başlamışsınız. Seçimler sonrasında yeni kampüs alanının temel atma töreni gerçekleşecekmiş. 

Hasan GÜNGÖR: Erenköy Belediyesi için aday olmaya karar vermişsiniz ve bu konuda belediyenin batık halden kurtulması için çözüm formülünü de çalışmışsınız. 

Kamil HÜNERLİ: İçişleri Bakanlığı’nda iki yıla yakın görev yap, yeni gelen bakan ilk iş olarak sizin vatandaşlığınızı iptal etsin. KKTC bunu da gördü, İçişleri Bakanlığı Basın Danışmanı vatandaşlıktan atıldı. Ne diyelim, geçmiş olsun. 

Mustafa AKINCI: Güney’de aracı yanan Altan Karakuş isimli vatandaş günlerdir sizden randevu bekliyormuş. Adamın zaten canı yanmış ve devletten kimse sahip çıkmamış, bari siz olsun bu vatandaşa elinizi uzatın. 

Serdar DENKTAŞ: Bir önceki hükümet döneminde yapılan vatandaşlıkların altında sizin de imzanız var. Örneğin; bizim Kamil’in vatandaş olmasında. Şimdi iptalinin altında da sizin imzanız var. Nasıl olacak bu iş? 

Bertan ZAROĞLU: Vatandaşlıklar konusunda herhalde en uzman siyasetçilerden bir tanesi sizsiniz. Ama nedense sizi de bugünlerde ekranlarda göremiyoruz. Oysa bu konuda anlatacaklarınız çoktur diye düşünüyoruz. 

Ömer MERAKLI: Değirmenlik Belediyesi’ne bağımsız aday olmaya karar vermişsiniz. Bu arada köyde muhtar olarak size bir rakip aday çıkmış. Acaba adaylığınızın bu rakiple bir ilgisi var mı? 

Ahmet SENNAROĞLU: Özel bir araştırma şirketine yaptırdığınız anket çalışmasına bölgedeki oylarınızın yüzde 63 civarında olduğu gözükmüş. Eee seçime kadar bunu yüzde 65’in üstüne çıkarırsınız artık. 

Latif AKÇA: Hafta sonu derneğin genel kurulunu yapacakmışsınız. Şimdiden davetiyeler için bazı önemli isimlerin kapısını çalmaya başlamışsınız. Hayırlı ve uğurlu olsun. 

Ertan BİRİNCİ: Genç TV’nin yeni yaşı için hazırlıklara başlamışsınız ve gelecek hafta Perşembe günü yeni yaş gününü sürpriz konuklar eşliğinde kutlayacakmışsınız. 

Tufan ERHÜRMAN: Neden sadece bir kişinin dokunulmazlığı üzerine uğraşıyorsunuz ki? Kürsü dokunulmazlığı hariç hepsini kaldırın. Zaten bunun sözünü vermediniz mi? 

Kudret ÖZERSAY: Şu geçen yıl marketten aldığınız yağ markaları vardı ya, hani üzerinde etikette fiyatı yazan. Gene paylaşsanıza, bir bakalım ne kadar zam olmuş geçen yıldan bu güne?

Kemal ALTUNCUOĞLU: Sanayi bölgeleri için ayrı bir ekip kurmuşsunuz ve sanayi bölgelerini bu ekiple birlikte gezip projelerinizi anlatacakmışsınız. 

Emre DEĞİRMENCİOĞLU: Vallahi pes diyorum doğrusu, 7 ay önce söyledikleriniz bugün bir bir çıkmaya başladı. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da size sormadan adım atmayacağız. 

Cengiz ERCAĞ: Kurun yükselişi karşısında siz de artık ne diyeceğinizi bilememişsiniz. Peki, bu işin piyasalara yansıması ne olacak? Bankalar ne yapacak? 

POLEMİX
 “Ancak hepimiz biliyoruz ki dövizdeki yükselme ve tırmanış bu şekilde sürdüğü müddetçe alacağımız bu tip kararlarla herhangi bir kesin çözüm üretebilmemiz mümkün değil. Hükümette yetkili bakanlar ve Başbakanlığın alternatif senaryolar üzerinde çalışmaya devam ediyor.  Bu konularla ilgili Cumhurbaşkanı’na bilgi aktardık ve görüş alış verişinde bulunduk.”
Başbakan Tufan Erhürman 

YORUM EKLE

banner471

banner474