banner564

90+’da gelen gol gibi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz Perşembe günü Başbakan Ersin Tatar ile görüşmesinden sonra Rum tarafına sunulan hidrokarbon komitesinin oluşumu, çalışma yöntemleri ve yetkileriyle ilgili temel prensipler, gelir paylaşımı, mevcut lisansların durumu, gelirlerin kullanım öncelikleriyle ilgili ayrıntılar Rum kesiminin aklını karıştırmaya yetti. 
Rum medyası dün bu konuda resmen ikiye bölündü. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın önerisi henüz resmen reddedilmedi. Rum Ulusal Konsey Toplantısı bugün yapılacak ve Türk tarafının önerileri bu toplantıda masaya yatırılacak.
Türk tarafının önerisi sadece Rum tarafını değil, birçok AB ülkesi ve Rusya olmak üzere birçok yerde aynı etkiye neden oldu. Günün sonunda Türk tarafı bir kez daha Rumlara barış elini uzatarak doğal gaz konusunda “birlikte”, “ortak” olarak bu zenginliği kullanalım çağrısında bulundu.
Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkı adına devam eden doğal gaz arama çalışmalarında doğal gaz rezervlerine ulaşmış olması ve bunu KKTC üzerinden Türkiye’ye çok kısa bir sürede ve maliyette ulaştıracak olması da Rum tarafının ve ortaklarının tüm planlarını suya düşürmüş durumda. 

Darbenin 3. yılında  
15 Temmuz üzerinden tam 3 yıl geçti. KKTC’de sadece Bakanlar Kurulu kararı var FETÖ ile ilgili. Bir önceki Büyükelçi döneminde kaleme almıştık bu durumu ve maalesef bir milletvekili tarafından da bu yazı yüzünden dava edildik.
Aradan geçen 3 yılda bu konuda hiçbir adım atılmadı. KKTC’deki yapılanması ile ilgili kararlar alınmadı. Buradaki uzantıları hakkında yeteri kadar bilgi toplanamadı.
İlk kurulan araştırma ekibi sonradan bilinmeyen bir nedenle dağıtıldı. Ne oldu da bu insanlar görevlerinden alındı? Bir sürü şey var bu konuda söylenecek.
Ama tek bir gerçek var Türkiye’nin bekasına yönelik yapılan bu saldırı KKTC’de maalesef karşılık bulmadı, bulamadı... 

Turgay Deniz’e üç önemli tavsiye
Birincisi: Ben olsam hiç durmam güven tazelemek için acilen genel kurul çağrısı yaparım ve yeniden seçime giderim.
İkincisi: İlk fırsatta kendisini ve yönetim kurulunu yok sayıp, Cumhurbaşkanına koşan eski genel başkanları ya disipline veririm ya da kayıtlarını silerim.
Üçüncüsü: Siyaset bulaştırılıyor seslerine rağmen Cumhurbaşkanına giden eski başkanları “İşte bunlar siyasete bulaştırdı bu kurumu” mealinde bir açıklama yaparım. 
Bu dediklerimizi yapmazsa KTTO Başkanı Turgay Deniz, hem kendisine hem de oda yönetimine yapılan tüm eleştirileri kabullenmiş olur ki bu da Turgay Bey gibi başarılı bir iş adamının hafızalarımızdaki imajına ciddi zarar verir.

Sahil Güvenlik
Kaplıca’daki olaya müdahale edecek Sahil Güvenlik Yeni Erenköy’de ve Girne Liman’da var. İkisinin de o bölgeye deniz ve hava koşullarını da göz önüne alırsak 40 dakika ile bir saat arası bir mesafe var.
Tatlısu bölgesinde bir Sahil Güvenlik botunun da olması artık elzemdir.  Alagadi sahilinden tutun da Kapılıca’ya kadar olan bölge artık eskisi gibi değil. 
Oteller, siteler ve bir sürü yeni yerleşim alanları yapıldı. Girne ve Yeni Erenköy’ün tam ortasına denk gelecek şekilde Tatlısu civarında uygun bir yere bir Sahil Güvenlik botunun konuşlandırılması gereklidir.  Yaşadığımız son olay bunun en önemli ispatıdır. Yarım saat suda boğuşan Katırcı ailesinin yardımına o bölgede bir Sahil Güvenlik botu ulaşmış olsa kesinlikle sonuç çok daha farklı olabilirdi.

MESAJLAR

Mustafa AKINCI: Rum tarafına yaptığınız öneri epeyce akıllarını karıştırdı. Ben çok umutlu değilim bugün çıkacak cevaptan ama yine de çıkmayan candan umut kesilmezmiş. 

Olgun AMCAOĞLU: Bel ağrılarınız artınca dün hastanelik olmuşsunuz. Çok geçmiş olsun diyoruz. Hayli acılı ve sancılı bir gün geçirmişsiniz bakanlık ve hastane arasında. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Dün darbenin 3. yılı ile ilgili basın toplantısı yaptınız. Sizden önceki büyükelçimiz de yapmıştı. Nedense bu konuda KKTC’de bir arpa boyu yol alınamadı. Nedenleri ne olabilir sizce? 

Mehmet HARMANCI: Metropol Caddesi olarak bildiğimiz ve birçok alış veriş mağazasının yanında kuyumcuların da çok ciddi bir oranda olduğu cadde karanlıktaymış. Bir ilgilenin lütfen birisinin canı yanmadan. 

Serdar DENKTAŞ: Bakanlıktan gittiğinize üzülmenize gerek yokmuş değil mi? Bu sayede şimdi partiyi yeniden toparlamak ve birçok noktada yeniden örgüt kurmak için şimdi bol bol zamanınız var. İyi değerlendirmek gerekiyor bu fırsatı. 

Ahmet ERBAŞ: Devlet Bahçeli’nin Kütahya’ya gelmesi ve orada yaptığı konuşmada Kıbrıs’tan bahsetmesi için yoğun bir kulis yapmışsınız. Şimdi 20 Temmuz’da MHP olarak Kıbrıs’a güçlü bir ekiple gelecekmişsiniz. 

Tuğgeneral Tevfik ALGAN:  Denizdeki boğulma vakaları için özellikle halkın bilinçlendirilmesi için girişim başlatılmasını tavsiye ettiniz. Biz bu tavsiyenize aynen uyacağız komutanım. Ancak bir tavsiyede bulunalım ve Gülseren’deki eğitimlerde bu konu da işlenirse her yıl bin civarında kişiyi eğitimden geçirmiş oluruz.  

Ünal ÜSTEL: Bakanlıktaki operasyonu geçte olsa başlatmışsınız ve kendi ekibinizi hızlı bir şekilde oluşturmaya başlamışsınız. Bu arada ilk hedef olarak uçuş sayılarını koymuşsunuz önünüze. 

Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Dün çekirdek ekip ile bir toplantı yapıp Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde gidilecek yol haritasını konuşmuşsunuz. Hadi bakalım gazanız mübarek olsun. 

Berk EMREGÜL: Girne Kasap Döner olarak dün çocukları ağırlamışsınız ve kendilerine milli yiyeceğimiz olan dönerden ikram etmişsiniz. Valla sizin döneri tattıysa çocuklar bu lezzetten kopamayacaklar. 

Fırat ATASER:  Vidanjörlerin bölgenizdeki yerleşim merkezlerine, dere yataklarına ve boş arazilere atık suları boşalttıklarını tespit etmişsiniz ve bu araçlar için Çevre Dairesi ile birlikte ortak bir çalışma başlatmışsınız. 

Kadri BÜRÜNCÜ: Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı olarak şu Güney-Kuzey görüşmeleri ve uygulanacak olan roaming ücretleri konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Biraz kazık değil mi fiyatlar? 

Yüksel ÇELEBİ: Dün sizi uyarmıştık bu köşeden. Belediye çalışanı bir ustabaşı belediye ait araçla tarlasına, hayvan ağıllarına gidiyor diye. Dün de arkadaş gitmeye devam etti. Yoksa bu arkadaş sizden mi izinli? 

Dursun OĞUZ: Tarım Bakanı olduktan sonra daha önce tarım komitesinde yer alan ekip ile bir yol haritası üzerinde çalışıp bir eylem planı oluşturmuşsunuz. Yakında kökleşmiş bazı sorunlara neşter vurmaya hazırlanıyormuşsunuz. 

Hasan SUNGUR: Meclisteki 50 milletvekili ve siyasi partilerin yapamadığı Bilişim Suçları Yasası için dışarıdan parasını ödeyerek adam tutmuşsunuz ve bu konuda bir yasal çalışma başlatmışsınız. 

YORUM EKLE

banner608

banner473