banner564

Acentelerin sesine kulak veren yok

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerden biri de seyahat acenteleri. Öyle ki her şeyin normale döndüğü şu günlerde sıkıntılarına çözüm üretilemeyen tek sektörün acenteler olduğunu söyleyebiliriz.
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, hükümetin ilgili bakanlıkları ile sürekli toplantılar gerçekleştirse de gerekli sonuçları henüz alamadı. 
Acenteler için bir diğer önemli husus devletin ilerleyen günlere dair net bir şeyi söyleyemiyor olması. Örneğin; dış uçuşları 1 Temmuz’da açarım diyemiyor. Bunu söyleyemediği için kimse tur veya tatil satamıyor. Çünkü ortada net planlanmış bir tarih yok.
Bir başka sorun ise geriye dönük satılan tatil paketleri ile alakalı. Acenteler pandemi öncesi uçak şirketlerinden ve otellerden tur satın alıp bunu müşterilerine sattı. Şimdi ne oteller ne de uçak şirketleri bu paraları geri iade etmiyorlar. Hali ile müşteri ile acente yetkilisi karşı karşıya kalıyor.
Bu durumda ya 40 yıllık müşterisini kaybedecek ya da ekonomik olarak altından kalkamayacağı çok büyük bir ekonomik külfetin altına girecek. 
Türkiye ve birçok ülke bu işi devlet garantili kupon sistemi ile çözümledi. Acenteler müşterilerine pandemi döneminde sattıkları turlar için kupon veriyorlar. Bu kuponları alan tatilciler, tatillerine istedikleri tarihlerde aynı imkanları kullanarak gidebiliyorlar. 
Böylece önceden uçak koltuğunu satan uçak firmaları ile otel odasını satan otel işletmeleri satışlarını geri iade etmedikleri gibi arada küçük komisyon alan ama müşteri ile yüz yüze teması olan acenteler mağdur olmamış oluyor.
Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, sektör için hükümetten destek talep etti. 9 maddelik taleplerinin yerine getirilmesi için hükümete 5 Haziran’a kadar süre veren KITSAB, aksi halde 8 Haziran’da eyleme gideceğini açıkladı. 
KITSAB Başkanı Orhan Tolun yazılı açıklamasında, hükümetin karar alırken sektörün görüşlerinin göz ardı edildiğini savunarak, “Bu kabul edilebilecek bir durum değildir” dedi. Tolun, “Lokomotif sektör turizm hükümetin kararlarıyla ciddi şekilde zarar görüyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
9 maddede talepler 
KITSAB Başkanı Orhan Tolun’un hükümetten talep ettiği ve gerçekleştirilmemesi halinde “8 Haziran’da eyleme gideriz” dediği talepleri bir kez daha hatırlatalım istedik. 
KITSAB’ın hazırladığı 9 maddelik talepler şöyle: 
1.    “Birçok sektöre nisan-mayıs ayları için sağlanan desteğin turizm işletmeler için Aralık 2020 tarihine kadar uzatılması. 
2.    Turizm ve seyahat acentelerinin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarından aralık ayına kadar muaf tutulması ve/veya yaratılacak fondan bu kaleme katkı yapılması, nisan ve mayıs aylarında turizm ve seyahat acentelerinin kira aidatlarından tamamen muaf tutulması. 
3.    Müteakip aylarda ise ve/veya en geç aralık ayına kadar muaccel olacak kira borçları için devletin acentelere katkı yapması; 
4.    Aralık 2020’ye kadar acentelerin su ve elektrik borcuna devlet tarafından ve/veya ilgili fon tarafından katkı sağlanması; 
5.    Kalkınma Bankası nezdinde acentelik belgeleri gösterilerek, kefil ve/veya ipotek şartı aranmaksızın turizm ve seyahat acentelerine düşük faiz oranlı (%4- %5)  ve 1 yıl geri ödemesiz kredi verilmesi, 
6.    Mali Protokol çerçevesine turizm sektörüne yapılacak katkının acentelere de aktarılması. Kurulacak komisyon ve kurullarda turizm sektöründe faaliyet gösteren her kesimden temsilcinin yer almasının sağlanması, 
7.    Bankaların faiz oranlarının düşürülmesi, kredilerin ötelenmesine devam edilmesi ve kredi kartlarında minimum ödeme oranı olan yüzde 1’in uygulanmasına devam edilmesi, 
8.    Devletin acentelere ve KITSAB’a alacaklarının tamamını ödemesi gerçekleşemeyen paket turlar için acentelere yapılan ödemelerin 18 ay haklarının baki kalması koşulu ile ötelenmesi; 
9.    Ödenen tutar karşılığında acentelerin müşterilerine paket tur için tatil kuponu (voucher) verebilmesi için Bakanlar Kurulu’nda tavsiye kararı çıkarılması.”

Güle güle Zehra aba ve İsmail Kemal 
Dün iki önemli isim aramızdan ayrıldı maalesef. Kıbrıs Türk toplumunun sembol isimleri diyebiliriz dünkü kayıplarımız için. 
İlk olarak dün Göçmenköy’ün Zehra abası aramızdan ayrıldı. Gerçek bir efsaneydi. Hayattaki duruşu ile bıraktığı anılar ile çok renkli bir kadındı. Annan Planı döneminde sembol olmuş isimlerin başında geliyordu. Ama onu asıl efsane yapan Göçmenköy’de adını taşıyan ve çocukları ile torunlarının devam ettirdiği o ev yemekleri. O mekanda kimler yemek yemedi ki. Ve Kıbrıs Türk mutfağı ile kimler tanışmadı ki? 
Akademisyen, yazar İsmail Kemal abimizin de acı haberini dün aldık maalesef. Uluslararası ilişkiler uzmanı, Güney Kıbrıs’ı yakından takip eden ve doğru değerlendirmelerde bulunabilen basın dünyamızın önemli isimlerindendi İsmail Kemal. 
Her iki önemli isim için de, Allah’tan rahmet ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanları cennet olsun… 

MESAJLAR
Hasan SUNGUR: Tüm kurum ve kuruluşlar gıda ve yardım paketlerini durdurmalarına karşın siz hız kesmeden ada genelinde yardım paketlerini ulaştırmaya devam ediyormuşsunuz. 

Ünal ÜSTEL: Bugün KKTC turizmin dijital bir ortamda tanıtılması için hazırlanan kampanyayı basın ve kamuoyu ile paylaşacakmışsınız. Yeni dönemin ilk adımı herhalde bu uygulama. 

Murat TİBUK: Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte özlediğimiz eğlencelerin yeniden hayat bulması adına yoğun bir tempoda ekiple birlikte çalışıyormuşsunuz. Letafet başta pek çok yer gün sayıyormuş artık. 

Adnan PEKKAN: Duydunuz mu Acun Türkiye’de parti kuracakmış? Valla ismini duyunca hemen KKTC şubesi için sizi başkan yapmasını önerdim. Bu konuda sonuna kadar yanınızdayım başkanım. 

Ali Erdal HACIMULLA: Mors Limited olarak 444 bin dolarlık cezayı KIB-TEK’e ödemişsiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Ama biz sizi tanıyoruz, bu işin peşini öyle kolay kolay bırakacağınızı düşünmüyoruz. 

Dr. Ali ÇAYGÜR: Şu Girne’de gittiğiniz berber kulaktan kulağa konuşuluyor ve pek çok kişi o berberin adresini arıyormuş. Hem tıraş hem masaj. Valla biz de peşine düştük o adresin.  

Prof. Dr. Mehmet HASGÜLER: Tavlada fena halde yenildiğiniz Sefa Karahasan’dan sizin intikamınızı fena halde aldığımızı müjdelemek isteriz sayın hocam. İntikamınızı en iyi şekilde aldığımızdan şüpheniz olmasın. 

Doğuş DERYA:  Amerika’daki olayları nasıl değerlendiriyorsunuz. Sanki bir değişim sürecinin başlangıcındayız gibi. Bu konuda kapsamlı bir değerlendirme bekliyoruz sizden. 

Andaç GÜNAY: Hükümetin acentelere karşı ilgisiz tutumu yüzünden pek çok seyahat acentesi zor günler geçirmeye başlamış. Oysa başta kongre turizmi olmak üzere neler neler yapıldı bugüne kadar. 

Turgay AVCI: DAÜ Rektörlüğü konusunda son günlerde ciddi bir atağa kalktığınızı gözlemliyoruz. Özellikle dün geceki programda getirdiğiniz öneriler büyük destek buldu. 

Ziya EMİR: Köşklüçiftlik’te evde eşek beslemeye başlamanız üzere komşulardan şikayetler gelmeye de başladı. Öyle ki gece yarısı sizin eşek anırınca mahalleli uyuyamıyormuş. 

Hasan TAÇOY: Yani insan Yeşilyurt’a kadar gider de elinde bir kutu çilek ile geri gelmez mi? Aşk olsun valla, hem canımızı çektirdiniz hem de nispet yaptınız. 

Sevgen PAŞAOĞLU ve Şazi PAŞAOĞLU: Başınız sağ olsun, sözün bittiği yerdeyiz. Zehra abamızın mekânı cennet olsun, tüm yakınlarına ve aileye sabırlar diliyoruz.  

YORUM EKLE

banner608

banner473