banner564

Alo merkez….

KTC Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, başkan olarak atandıktan sonra ilk kez Lefkoşa Golden Tulip Hotel’de basın toplantısı düzenledi.  
Merkez Bankası ve para politikaları konusunda bilgiler veren Rifat Günay, konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlamaya çalıştı.  
Şahsen ben iki soru yönettim Başkana. Birinci sorum: KKTC MB’nin karı, 21 ticari bankanın toplam karının yüzde 50'sinden fazla. Karın kaynağı nedir, normal midir?
Başkan Günay bu soruma, “Karlılığı makul seviyede tutmaya çalışıyoruz” diye yanıt verdi. “Belki ileride bir miktar faiz düşüşü de olabilir” dedi ama gene de oldukça temkinliydi bu soru karşısında.  
İkinci sorum ise “Kalkınma Bankası'nın açıklanmış bilançosuna göre tüm kredilerin yüzde 60'a yakını tahsili geçmiş alacak olarak görünüyor. Doğru krediler mi verilmiyor? Yeterli denetim mi yapılmıyor?” 
Anlaşılan ikinci sorum çalışmadığı yerden geldi Başkan Günay’a. Zira bana verdiği cevapta, “Biz yasal olarak müdahale edemiyoruz Kalkınma Bankasına” dedi. 
Oysa “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasası” ile Merkez Bankası’nın belirgin bir şekilde ağırlığı var Kalkınma Bankası ve diğer bankaların üzerinde. 
İşte ilgili yasalar…
Yetki ve Görev: Madde 5  
Merkez Bankası, bu yasa ve bu yasa ile ilgili diğer yasaların verdiği yetkiler uyarınca düzenlemeler yapmak suretiyle finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması ve mali sektörün gelişmesi için gerekli tedbirleri almaya, uygulamayı sağlamaya, denetlemeye ve sonuçlandırmaya, bankalar ve finansal iştirakleri ve finansal bağlı ortaklıklarının konsolide esasta denetimini yapmaya, konsolide denetime tabi şirketleri belirlemeye yükümlü ve yetkilidir.
Gözetim ve Denetim Yetkisi: Madde 54 
Bu yasa, ilgili diğer mevzuat kuralları ile Merkez Bankası tarafından alınan kararların bankalar tarafından uygulanması ve bankaların yaptıkları işlemler ile bankaların mali bünyesini etkileyen unsurlar ve maruz kaldıkları risklere ilişkin gözetim ve denetim faaliyetleri Merkez Bankası tarafından yürütülür. 
 Bankaların Faaliyet İzinleri: Madde 3 
Bu yasa yürürlüğe girdiği tarihte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası’na, bu yasa altında kalkınma ve yatırım bankası faaliyet izni verilmiş sayılır.

Başın düşerse dara 
Zeki Çeler asgari ücreti arttırmak için soluğu Maliye Bakanlığı’nın kapsında aldı. Sonuç alamayınca atladığı gibi Güney’den uçağa, soluğu yurt dışında aldı.
Belediyeler sıkıntıda, hem LTB adına hem tüm belediyeler adına Mehmet Harmancı koştu Maliye Bakanlığına. Anlattı derdini ülkemizin pek muhterem Maliye Bakanına.
CAS çalışanları günlerdir sokakta. Onlarda dayandı Maliye’nin kapısına. Serdar ağabeyleri merdivenlerde dinledi onları ve “acı ama gerçek” ile bir kez daha yüz yüze geldi …CAS çalışanları bir kez daha.

Başın düşerse dara,
Sende mutlaka Serdar Denktaş’ı ara,
Nasılsa her dönem geliyor iktidara…
Bir şeyler kötü gidiyorsa,
Serdar Başkan elinden geleni yapacaktır nasılsa… 
(Şiir: A.P )
  
Anlayamadıklarım 
•    Zamlar karşısından suskun olan Şener Elcil, aydınlara karşı açılan davada Cumhurbaşkanı “Suskun kalıyor” demiş…
•    İsmet Akim 2014’te KIB-TEK satıldı demiş. İyi de o tarihte KIB-TEK’in başında kendi vardı. Bunu açıklamak için neden 4 yıl bekledi. 
•    Başbakan ekonomik krize çare olarak randevu istemiş Ankara’dan. İyide tüm ev ödevlerini yaptı da mı gidiyor ta Ankaralara… 
•    CTP’den İsmail Mıstıkoğlu istifa etmiş. Kaçıncı istifası acaba? Her seferinde bir üst basamak sıçrayarak geri geliyor nasılsa. 

MESAJLAR 

Serdar DENKTAŞ: Sizin için yazdığım şiiri beğendiniz mi? Eğer seçimlerde falan kullanmak isterseniz tüm telif hakları elimde. Neyse bu konuyu arzu ederseniz bilahare görüşelim. 

İrsen KÜÇÜK: Sağlığınızın iyiye gittiğini sevinerek öğrendik. UBP’de kurultay yaklaşınca bu aralar gelen ziyaretçi sayısında da gözle görülür bir artış varmış. Neyse en kısa sürede görüşmek üzere. 

Kemal Deniz DANA: Mide operasyonu sonrasında bir ayda tam 30 kilo birden vermişsiniz. Bu arada tüm kıyafetleri terziye verip küçültmeye de başlamışsınız. 

Asu MUHTAROĞLU: Görev sürenizi tamamlayıp yeniden memlekete dönmüş ve Dışişleri Bakanlığı’nda yeni görevinize başlamışsınız. İstanbul sizi, siz İstanbul’u özleyin bakalım bir müddet. 
İsmet AKİM: Konuşmak için neden dört yılı beklediniz? Eğer KIBTEK satıldı ise neden o kadar zaman sustunuz da bunu şimdi açıklıyorsunuz kamuoyuna? Lütfen buna bir cevap alalım. 
Kubilay ÖZKIRAÇ: Eski yönetim kurulu başkanı çok önemli bir iddiada bulundu. Dedi ki KIB-TEK satıldı. Sizin bu durumdan haberiniz var mı? Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz. Kamuoyu sizden de bir açıklama bekliyor. 
Sadık GARDİYANOĞLU: Modaya uyup sizde sessiz sedasız bıçak altına yatmışınız ve daha ilk haftadan 11 kilo birden vermişiniz. Demek ki yakında terzinin yolu size de gözükecek gibi. 
Harper ORHON: Bir yazı yazarak TDP’den istifa etmişsiniz. Her şeyi anladık ta o “parasız kaldık, master yapamadık” kısmını pek anlamadık. Karı koca öğretmen insanlarda parasız kalıyorsa bu memlekette, diğerleri ölsün daha iyi… 
Tufan ERHÜRMAN: Diyelim ki Ankara randevu talebinize hemen dönmedi. Keşke randevuyu aldıktan sonra bu açıklamayı yapsaydınız. Zira şimdi herkesin gözü kulağı bu randevuda olacak. 
Günay ÇERKEZ: Girne’deki kumarhane açma ön izniniz hayırlı olsun. Bu konuda yanlı birileri fena halde peşinize düşecek gibi. Bizden söylemesi. 
Ali Özmen SAFA: Her seferinde bu son deniliyor ama ne hikmetse izinler verilmeye devam ediyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz. Zira oldukça sessizsiniz bu konuda. 
İsmail MISTIKOĞLU: Bu kaçıncı istifa? Her seferinde bir üst makama çıkabilmek için sizde yolu buldunuz nasılsa. Önce istifa sonra iyi bir görev verilecek nasılsa.

Dimağ ÇAĞINER: Memleket battı batıyor ama birileri hala daha bunun farkında değil. Hem eğitim hem turizm sektörü için acil eylem planı hazırlanmazsa sonumuz daha da vahim olacak. 
Taner ULUTAŞ: Büyük Ortadoğu Projesi’nin önemli bir aşamasına geçilmiş deniyor. Ne yapsak yavaş yavaş valizleri toplasak mı? Ne dersiniz bu duruma? 
Fikri TOROS: Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi çalışmalarına başlamış. Bu arada muhalefet kanadından Ersin Tatar ile birlikte iyi bir ikili olmuşsunuz komitede.

POLEMİX
“134 kişi benim için önemli ama elimde sihirli değnek yok. Devlete almam ise mümkün değil. Son iki ay içerisinde tüm uğraşım bir taraftan maaşlarınızın ödenebileceği bir formül bulmaktı ve onu bulduk. Diğer yandan da şu anda ya mevcut borçların devrini hukuki yolunu bularak almak bu şirketi tasfiye edip yeni lisans çıkartıp borçların hiç değilse bir kısmının ödeneceği şekilde devretmek.”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş 

YORUM EKLE

banner471

banner473