Diyalog Gazetesi
2020-11-01 06:06:49

Biz de deprem bölgesindeyiz

Hasip SEPETCİOĞLU

01 Kasım 2020, 06:06

Türkiye İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle hepimiz üzgünüz. Yaraların biran önce sarılmasını ümit eder, ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilerim.
Deprem kabul etmemiz gereken bir gerçekliktir. Bununla yaşamayı bilmeliyiz. Henüz daha afetleri önceden kestirmenin mümkün olmadığı çağımızda, afetlerden doğan kayıpları en aza indirme sorumluluğu ve çabası bizlere düşmektedir. Afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken çalışmalar ve önlemlerle kayıplar en aza indirilebilir. Bu bağlamda da Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ve uzaktan algılama (UA) çok büyük bir önem arz etmektedir.
Doğal afet yönetimi, çok katmanlı ve çok aşamalı bir süreçtir. Çok katmanlıdır; çünkü uluslararası kuruluşlar, devlet, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, şirketler, bireyler bu sürecin belirli noktalarında yer alırlar. Çok aşamalıdır; çünkü önleme ve zarar azaltma, hazırlıklı olma, tahmin ve uyarı, kurtarma ve ilk yardım, iyileştirme, yeniden inşa etme gibi ara süreçleri vardır. CBS, bu katmanlar tarafından, afet aşamalarında felaketi önlemek için kullanılmaktadır.
Bu yöntemlerin başında, o bölgenin afet tehlike durumunu ortaya koymak ve mevcut planları buna göre yapmak gerekmektedir. CBS teknikleri afet zararlarının azaltılmasında güvenilir, hızlı ve kolay kullanımı açısından tercih edilir bir araç olarak görülmektedir. Afet yönetiminde CBS kullanılmasının nedeni; yıkımların kontrolü, afetin zarara neden olan sonuçlarının azaltılması, yaşamların ve kaynakların korunmasına yardımcı olmasıdır.
21. yüzyılın ilk yıllarını yaşadığımız şu süreçte, bulunduğumuz coğrafyada doğal afetler ve salgınlar konusunda, her ne kadar bilinçli olsak da böylesi felaket durumlarına hazır olmadığımızı maalesef yaşayarak deneyimlemekteyiz.
Coğrafyamızda sürüp giden seçim atmosferi; pandemi için gerekli olan çalışmaların tamamlanamamasına neden olmaktadır. Çok amaçlı hastane inşaatı devam etmektedir ancak pandemi ile mücadelede yeni yapılacak olan hastane tek başına yeterli değildir. Pandemi sürecinin başından itibaren ifade ettiğim gibi bu süreci değerlendirecek geniş kesimlerin katılabileceği geniş tabanlı bir değerlendirme kurulu oluşturulmalıydı. En azından ülkenin lokomotif sektörlerinin pandemi değerlendirme sürecine dâhil edilmeleri gerekirdi. 
Böylesi bir danışma kurulunun sadece pandemi için değil, coğrafyamızda oluşabilecek diğer doğal afetler için de bir master çalışması yapası gerekmektedir. İzmir’deki deprem hepimizin gözleri önünde yaşandı. Kıbrıs adasının da deprem bölgesinde olduğu ve geçmişte de büyük depremlerin yaşandığı bilinirken, böyle bir doğal afete ne kadar hazır olduğumuzu bir daha buradan sorgulamak isterim.
Afet yönetim sisteminin istenen ölçüde planlanan hedeflere ulaşabilmesi için afet öncesi ve sonrasındaki tüm çalışmaları kapsaması gerekmektedir. Afet olduktan sonra sadece enkazın kaldırılması, ölülerin gömülmesi ve hastaların hastanelere kaldırılma işleri afet yönetim sistemini oluşturmamaktadır. Etkin afet yönetim sistemleri afet sonrasında yapılacaklarla birlikte afet olmadan önce toplumun tüm birimleri ile afete hazırlanmasını da içermektedir. Afet yönetim sistemlerinde aynı anda çok çeşitli verilerin incelenmesi, analiz edilmesi ve bunlara göre çeşitli planlamaların yapılması gerektiğinden dolayı, CBS ve UA bu sistem içinde kullanılması gereken en önemli veri toplama ve veri işleme araçlarıdır.
Unutulmamalıdır ki; doğal afetler ve salgın hastalıklar karşısındaki vurdumduymazlık, afet ve salgın zararlarını daha da artırmaktadır. Böylesi istenmeyen durumlar için en etkin mücadele; teknoloji ve insan zekâsının birlikte çalışması ile mümkündür.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.