Diyalog Gazetesi
2014-03-19 04:12:00

Böyle eğitim olmaz

19 Mart 2014, 04:12

Sön dönemlerde birçok okulumuzu gezme fırsatı buldum, birçoğunda sıkıntılar vardı, ancak en son gittiğim Alayköy İlkokulu’nda gördüklerim beni gerçekten çok etkiledi. Çocukların okulda olmadığı bir zamanda burasının okul olduğunu bilmeyen birisine ne görüyorsun diye sorsanız, ben iddia ediyorum ki vereceği cevap “burası terkedilmiş bir yerdir” olur. Yani Lefkoşa’nın dibinde bir okul böyle ise uzağında olanları tahmin bile etmek istemiyorum.

 

Çaresizce mücadele ediyorlar

Buraya yaptığım ziyaret sırasında ısrarlı sorularıma önce cevap vermek istemeyen yöneticiler, daha sonra kaçamak cevaplarla bir şeyleri anlattılar. Tabi ki cevap vermemelerini anlıyorum, çünkü bizde eğer düzene aykırı cevaplar verirsen daha sonrasına katlanmak zorundasın. Yani ya görevden el çekme ya da sürgüne hazır olman gerekir. Peki, ilk ve orta eğitimi mecburi yapan kişilerin bu eğitim için gerekli alt yapıyı ve ortamı da hazırlamak mecburiyeti var mıdır yok mudur? Tabi ki vardır, ama sen mecliste veya bakanlıkta bir elin yağda bir elin balda oturursan ve gerekeni yapmazsan, eğitimi mecburi yapsan ne olur yapmasan ne olur. Aslında, Alayköy İlkokulunda gördüklerimin özeti şu, burada eğitimci olarak bulunanlar çaresizce birşeyler yapabilmek için mücadele ediyor ve uğraşıyor ama nereye kadar.

 

Çocuklarınızı veya torunlarınızı bu okula gönderiniz

Tabi ki ülkede birçok sorun ve problem vardır, her gün yazılı ve görsel medyada da ülkedeki yöneticilere birçok konularda eleştiriler geliyor. Bu eleştirilerin ne kadar dikkate alınıp alınmadığı da aslında ayrı bir konu çünkü bizdeki siyaset “en iyi ben bilirim, ben yaparım olur” şeklindedir. Yine de ben bu ülkedeki politikacılara ve ilgililere diyorum ki, varsa çocuklarınızı veya torunlarınızı birkaç günlüğüne de olsa bu okula eğitime gönderiniz, gönderiniz ki buradakilerin sıkıntılarını yaşayarak görünüz ve anlayınız. Çünkü Alayköy İlkokulunda okuyan öğrenciler de öğretmenler de bizim insanlarımız, bunların da insanca eğitim görmesi veya görev yapması gerekir. Yıllardır çivi çivi üzerine çakılmayan bu okulda bulunmak zorunda olanlara günahtır.

 

Özel okullar teşvik mi ediliyor?

Son yıllarda gücü yeten, parası olanların tamamı çocuklarının eğitimi için özel okulları tercih ediyor. Peki niye tercih ediyor?, ben söyleyeyim alt yapısı daha iyi olduğu için, daha temiz olduğu için, araç gereci daha fazla olduğu için ve daha fazla ilgi olduğu için. Ancak, ben özel okullardaki öğretmenlerin devlet okullarındakilerden daha kaliteli olduğu için insanların çocuklarını özel okula verdiklerini duymadım. Yani devlet ve özel okullardaki öğretmenlerin kalite farkı nedeniyle, özel okullara olan ilginin artması pek mantıklı değil. Peki geriye ne kalıyor; okulların fiziki durumu, okullardaki temizlik ve hijyen, okullarda çocukların eğitimlerinde kullanılan araç, gereç ve dökümanlar, bunları da devletin yerine getirmesi lazım ama getirmiyor. Bu da doğal olarak acaba devlet, özel okulları teşvik mi ediyor ? sorusunu aklımıza getiriyor.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.