Diyalog Gazetesi
2021-09-08 09:49:53

Daha da geç olmadan

Reşat AKAR

rakar@diyaloggazetesi.com 08 Eylül 2021, 09:49

 Kuzey Kıbrıs tanınmamış küçük bir ülkedir... Üretimi yok denecek kadar azdır...
Gelirlerinin büyük bir kısmını üniversitelerden ve turizmden sağlıyor...
Altyapı sorunlarının tamamını Türkiye karşılıyor...
Hatta cari harcamalara ayda 100 milyon TL kadar katkı yapıyor...
Yani maaşların ödenebilmesini sağlıyor...
Ekonomik durumun özeti budur...
KKTC’yi yönetenlere düşen görev ise; planlı ve programlı bir çalışma ile gelirleri artırmak, böylece kendi ayakları üzerinde durabilen bir sistem yaratmaktır...
Ama bugüne kadar olmadı...
İktidarda denenen partiler, popülizme ağırlık verdikleri için kalıcı tedbirler alamadılar...
Özellikle kamu kuruluşlarını verimli hale getiremediler...
Eğitimde ve sağlıkta tam gün uygulamasını başlatamadılar...
Zarar eden kuruluşları elden çıkarma becerisini göstermediler...
Tam tersi zararın üstüne zarar eklemeyi tercih ettiler...

Verimli icraatlar olmadı

 Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda sorunların sürekli artmasının temel nedeni, siyasetin verimsizliği ve başarısızlığıdır... Basit işlerin dahi bürokratik engellere takılması görmezden gelinirken, kamuda aşırı istihdam politikalarının devam etmesi ve bu şekilde devletin sırtındaki kamburun büyümesi kabul edilebilir değildir...
Kendi ayakları üzerinde duramayan ve 700 metre mesafedeki bir köye ‘kaynak yetersizliği’ gerekçesiyle su götüremeyen bir devletçiğin; diğer yandan ‘müşavirler ordusu’ yaratması, her ay bir milyon liranın üzerindeki parayı bu ordu için harcaması akıllara durgunluk veren bir çelişki değil midir?..
Buna hakkımız var mıdır?..
Gençlerin geleceğini çalarak siyaset yapılmasını kabul edebilir miyiz?..
Elbette edemeyiz...
Neredeyse her yıl hükümet değişikliğinin yaşanması nedeniyle ortaya çıkan maddi sorunların yanı sıra, hizmetlerin daha da gerilemesini de kabul edemeyiz...

Yeni sistem denenmeli

İşte o nedenle bu ülkede artık farklı bir siyaset modelinin tartışılmasını öneriyoruz…
Çözüm olsa da olmasa da şimdiki sistemle ileriye gidemeyeceğimiz gözle görülür haldedir…
Doğrusu, güneyde olduğu gibi başkanlık sistemine geçiştir…
Ama bundan korkanlar vardır…
Öyleyse parlamenter sistemi daha sağlıklı bir hale getirmeli…
Tek bölge seçimi yapmalı ve milletvekillerine bakanlık yolu kapatılmalıdır…
Bunu yapabilir miyiz?..
Niyet varsa yapabiliriz…

Yorumlar (16)

Hasan Nuri 3 Yıl Önce

KKTC nin geldiği noktada Ne Başkanlık veya Başbakanlık ve ne de Parlamenter veya Padişahlık Sistemi Ülkemizi ayakta tutabilecektir ! Kırk yıldır başarısızlığımız dolayısı ile batma noktasına getirdiğimiz Tüm Gözde Sektörlerimizin durum içler acısıdır, Her geçen gün Fakirleşip Yoksullaşan Ülkemizde alım gücümüz Dibe vurmaya yol almıştır, Enflasyon Yangınının ise Tüm ülkemizi sardığı bu günlerde siyasilerimiz ise Kurultayları ve seçimleri oynuyor, icraat olmayan kasası boş Devletimizde kökten Siyaset ve mentalite değişimi ile Sil Baştan olmazsa ülkemizi saran yangın hepimizin mutfağına kadar girecektir,

Turkish power 3 Yıl Önce

Yahu cart curt niye hala miting yapar gibi slogan atıp duruyorsunuz olacak sudur:1)verimsiz kamu kuruluşlarının ozellestirilip kamudaki şişmiş memur işçi kadrolarında küçülmeye gitmek2)hp ödeneği 13.maaş vs ortadan kaldirilmasi3)tam gün mesai 4)soygun haline gelmiş fazla mesai ödeneklerinin sonlandırılması ki bırakın fazla mesaiyi normal mesai tamamlayan yok5)sterlinle kredi çekilmesi kira ev satışı araba satışı olayının yasaklanmasi6)lüks tüketimde araba içki ithal peynir dismacunu sabun vs vs gümrüklerin yükseltilmesi ithal tüketim yerine yerli üretimin desteklenmesi 7)çakma ingiliz palikarya rum yunan olma özentisi sanrılarından vazgecilmesi8)ezik asimile şark enteli havalarından her şeyi bilen ama hayalciligin zirvesinde ömür tüketen komiki sehirlikten bir an önce vazgeçilmesi 9)kendini entel avrupalı humanist vs gösterebilmek adına yeni düzenci numaralarıyla 1974 de türk ordusuyla savaşmaya kalkarken geberip giden palikarya piclerine ağır duzme soytariligindan vazgeçmeyi başarabilme vs vs ama nerde

Öz 3 Yıl Önce

Hala daha tek bölge seçimi, milletvekillerine bakanlık yolunun kapatılması edebiyatı. Diyelim ki tek bölge seçimi oldu,milletvekilleri değil de teknokratlar (Parlamenter Sisteme uymaz) bakan oldu. Adam kayırmacılık biter mi, Ya eş dost akrabayı devlet makamlarına yerleştirme? İhale suistimalleri? Kara para aklama? Trafik keşmekeşi? Dağların oyulması, yeşil katliamı,denizlerin kirletilmesi, kıyıların yağmalanması biter mi? Uyuşturucu, insan,silah kaçakçılığı biter mi? İpini koparanın ülkeye girişi engellenir,gollifa gibi vatandaşlık dağıtılması biter mi? Gençler istikballerini bu ülkede görmeye başlarlar mı? İngiltere, Avustralya, Kanada ve diğer ülkelere göç etmiş Kıbrıs hasreti çekenler geri dönerler mi? Hiçbiri olmaz.var olan düzen kurgulanmış ve vatandaşın arzularını karşılayan demokratik bir sistem zaten değil. daha da kurgulamanın hem vatandaşa, hemde kırıntı da olsa KKTC demokrasisine hiç yararı olmaz.Demokrasiden ve vatandaşın tercihinden korkmamak gerekir. En iyi demokrasi, daha fazla demokrasidir. Daha fazla demokraside ise seçim bölgelerini azaltmak yerine tam tersine artırmak yatar. Tek bölge yerine, Bölgelerin eşit sayıda milletvekili ile temsil edileceği bir meclis daha demokratik olur.

Turkish power 3 Yıl Önce

Mr köz kafanızı fazla yormayin fiilenTC yönetiyor ve yonetecektyönetecektir be calm

Magusalı 3 Yıl Önce

Bana göre sistem doğrudur. Yönetenler yanlıştır. Baraj yükseltilecek. Bir milletvekili ile adam hükümete girip her ikide bir hükümeti bozarım diyemiyecek. Üç parti ya kalır ya kalmaz. Daha istikrarlı hükümetler kurulabilecek.

Magusalı 3 Yıl Önce

Üçlü kararnameler daha da kısıtlanacak. Diğer atamalar münhal açılıp yapılacak ve kamu ve kamu dışına açık olacak. Üst düzey atamalarda sadece kamu değil özele de açık olacak. En iyisi deşilecek. Hem kariyer hem de liyakat sistemi baz alınıp terfiler yapılacak.

Magusalı 3 Yıl Önce

Sendikalar yasası değişmeli.çalışma ve sosyal sigortalar yasaları değişmeli. Sendikasız işçi olmamalı.

Magusalı 3 Yıl Önce

Bilhassa yurtdışında 60 yaş üstü öğretim görevlileri ünvanları ile gelip üniversitelere genleşmekte ve gelişim aşamasında olan gençlerimizin önünü tıkamaktadırlar. Bölüm başkanı, dekan ve rektör olmaktadırlar.

Magusalı 3 Yıl Önce

Bu kişilerin amaçlı yüksek maaştan başka birşey değildir. ülkemizin çalışma hayatı, kültürü, yasaları, çalışma hayatını bilmeden tepeden idareci olurlar. Akabinde bir sene sonra da makamlarını kullanarak vatandaş yapılırlar.

Magusalı 3 Yıl Önce

Benim ülkemde, benim çocuklarımın niçin önünü tıkıyorlar. Niçin kadroları dolduruyorlar. Başka ülkelere göç etmesini sağlıyorlar. Bizim üniversitelerimizin bir kısmı vakıf üniversiteleri dahil yetiştirmek yerine hazırı tercih ediyorlar. Üniversitelerde kurallar değişmeli. Buralarda çalışan emekli yabancı personel idari kadrolarda çalıştırılmamalı.

Magusalı 3 Yıl Önce

Ülkemizde üniversiteler sözde öğretim görevlisi bulamadıkları için yurtdışından part time hoca getirip ders verdirmektedirler. Bunlar için hiçbir sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi de devlete ödenmemektedir. Temiz parayı olup gitmektedirler. Hafta sonu kumarhane partileri de cabası.

Magusalı 3 Yıl Önce

Bir bakarsınız bu üniversiteler bulamadıklarını iddia ettikleri bu branşlar için münhal bile açmamışlar. Halbuki ülkemizde bu şekilde çalışacak yeterli öğretim görevlisi mevcut. Amaç yurtdışında bulunan ahbap arkadaşa rant çıkarmak. Özel üniversiteler bunu yapıyor. Ne yazık ki Vakıf devlet üniversitelerimiz de bunu yapıyor. Başta DAÜ.

Magusalı 3 Yıl Önce

Bir üniversitemizde TC den gelen hocalar ile KKTC vatandaşı hocalar arasında maaş ayrımı yapılmaktadır. TC den gelen çok değerli hocalar vardır. Türkiye çapında, dünya çapında yayınları mevcut. Geldikleri üniversiteye yayınları ile puan kazandırmaktadırlar. Onların başarısı burada elde edilmiş değil ki. Tepeden incedirler.

Magusalı 3 Yıl Önce

Bizim ülkemizde yurtdışından veya ülkemizden mezun ve o yaşa kadar o kariyere erişebilecek çok değerli akademisyenlerimiz mevcuttur. Altın gibi çocuklarımız vardır. Hem de ülkesini bilen, önemseyen, bu ülke benimdir diyen akademisyenlerimiz. Onların önünü niçin yabancı ülkemizi bilmeyen, ancak para gören yaşlı bunamışlarsa tıkıyoruz. Onlardan bize hayır gelmez. Saygılarımla.

Magusalı. 3 Yıl Önce

Sn. Reşat Akar.Ben ırkci değilim. Kök kıbrıslıyım. Ülkemi de çok seviyorum. TC uyrukluyum da. Anavatanımı da çok seviyorum. Ancak bu bir denge meselesidir. Bir küçük ülkenin varoluş meselesidir. TC yetkilileri de burda yapılanları görüyor. Bunlar devede kulak. Buradaki yönetimin kulağını çokiyorlarsa da bundandır. Burda iki atar damar. Birisi eğitim, birisi turızm.ikisi de tıkanmış can çekiş Yor. Sebebi de bundandır.

Magusalı 3 Yıl Önce

Adam Afrikalı mı Pakistanlı mı tam aklımda kalmadı. Pandemi dönemi. Kaçtı gitti. Hocadır. Uzaktan yetim veriyormuş. Uzaktan sınav yapıyormuş. Şimdi yüz yüze eğitime geçilecek. Ben gelmeyeceğim diyor. Her ay parayı da kapıyor. Yönetenler varsın o da öyle devam etsin diyorlar. Hani YÖK kuralları,hani YÖDAK kuralları. Takan yok, kontrol eden yok.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.