İç savaş ve siyasi istikrarsızlık ile boğuşan Yemen'de yoksulluk iyice tırmanışa geçiyor.
Son yıllarda gittikçe yoksullaşan ülkede Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın (WFP) son raporunda 10 milyon insanın açlık sınırında yaşadığının belirtilmesinin ardından Ramazan ayı öncesi insani kriz endişesi yaşanıyor.
Alım gücü iyice düşen yoksul halkın günlük ihtiyacını karşılayacak kadar yiyecek bulamadığı ve gıda yardımına ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Başbakanlık Danışmanı Abdülkadir Sellem halkın ihtiyaçlarının kısa vadede karşılanması ve yaşanacak insani krizin hafifletilmesi için insani yardımlara ihtiyaç duyulabileceğini ifade etti.
Sellem 2011 yılından beri kademeli olarak başlayan yoksulluğun artmasının ardından, 23 milyon nüfuslu ülkede halkın yüzde 22'lik kısmının gıda yardımına muhtaç olduğunu belirtti.
Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte halkın bu kesiminin ihtiyaçlarının daha da öne çıkacağını ifade eden Sellem, ''İnsani yardımlar gerekli ancak kalıcı önlemler alma ve halkın refahını yükseltme adına istihdam alanlarını arttırıp üretim yapmak gerekiyor'' dedi.
Temel gıda malları bakımından neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Yemen'de gıda fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Sellem, hayat pahalılığının Yemen gibi üretimin az olduğu ülkelerde ciddi bir sorun olduğunu aktardı.
Gıdada dışa bağımlılığın azaltılması için 'üretimin şart olduğunu kaydeden Sellem, kalıcı tedbirler için hükümetin başta BM ve diğer uluslararası kuruluşlarla program ve projeler üreteceğini ifade etti.