Diyalog Gazetesi

Davos’ta diplomasi trafiği

DÜNYA

Dünya Ekonomik Forumu’nda öncelikli gündem maddeleri sığınmacı krizi, terör tehdidi ve Kıbrıs sorununun çözümü yolunda atılan adımlar oldu

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 46. Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) sığınmacı krizi, terör tehdidi ve Kıbrıs sorununun çözümü yolunda atılan adımlar damgasını vurdu.
Forumda, iklim değişikliğinden sığınmacı krizine, terörden düşük petrol fiyatlarına, birçok önemli konu ele alındı.
Avrupa’da gündemden düşmeyen sığınmacı krizi, özellikle liderlerin ikili görüşmelerinin ana konusu olarak öne çıktı. Avrupalı liderlerin oturumlarda bu sorunun çözülmesi noktasında Türkiye’nin yanında durması ve destekleyici yaklaşım sergilemesi dikkati çekti.
TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Davos'ta, "Biz AB'den para istemiyoruz, para için görüşmüyoruz. Bu bizim için insani bir görev ve sığınmacı krizi küresel bir sorun" ifadelerini kullanarak, dünya liderlerine krizin çözümünde daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.
Avrupalı liderler, krize kapsayıcı ve sürdürülebilir çözüm bulunabilmesi için ortaklaşa karar alma mekanizmalarının önemini vurguladı.


Davos’ta Kıbrıs Baharı
Zirvenin ikinci gününe Kıbrıs görüşmeleri damgasını vurdu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ilk kez uluslararası bir platformda bir araya geldi.
Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonun oluşturulması konusunda kararlılığını sürdürdüğünü belirten Akıncı, “Aynı jenerasyona ait olan iki lider olarak hiç durmadan ortaklaşa kabul edilebilir birçözüme ulaşılması için çalışıyoruz. Bunun adayı birleştirmek için son deneme olduğunun da farkındayız” dedi.
Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis de Kıbrıs'ı birleştirmek için çalıştıklarını kaydetti.
Ana teması "4. Endüstri Devrimi” olarak belirlenen forumda, çevreci çalışmaları nedeniyle ödül alan ünlü sinema oyuncusu Leonardo Di Caprio teşekkür konuşmasında petrol, doğal gaz ve kömür şirketlerini “açgözlü” olmakla suçladı.
Davos'ta bu yıl geçen yıllara göre daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınması, bölgede 4 bin 500 güvenlik görevlisi konuşlandırılması dikkati çekti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.