Diyalog Gazetesi

Gizem çözülemedi

DÜNYA

Malezya Havayollarına ait uçağın "düştüğünün" açıklanmasına rağmen somut delil bulunmadı birçok komplo teorisi üretildi

Malezya Havayollarına ait uçağın "düştüğünün" açıklanmasına rağmen somut delil bulunmaması nedeniyle kayıp uçak esrarını hala koruyor.

MH 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçakla havalandıktan birkaç saat sonra iletişimin kesilmesinin üzerinden 20 gün geçti. Malezya'nın, uçağın düştüğü yönündeki açıklamasına rağmen hala birçok ülke kayıp uçağın esrarının peşinde arama çalışmalarını sürdürüyor.

 

Uçağın kaybolduğu ilk günden itibaren birçok spekülasyon başta sosyal medya olmak üzere dünya basınında hızla yayılırken, 20 günün ardından dünya neredeyse tüm spekülasyonları tüketti. Dünyanın ilk aklına gelen "terör iddiasıyla" başlayan spekülasyonlar, arıza, acil iniş, pilotun intihar düşünebileceği, iltica gibi uçsuz bucaksız mecralara kaydı. Ancak bunların ardından 21. yüzyıl teknolojisi ve uyduların bu kadar yaygın olduğu dünyada, dev bir uçağın "buharlaşması" insanların aklında sadece soru işaretleri bıraktı.

 Asya sathında 26 ülke, karada ve denizde milyonlarca kilometrekareyi aramasına rağmen sadece uydu görüntülerinden elde edilen belli belirsiz cisimler dışında bir sonuç elde edemedi.

 

 MH 370'in düştüğü kanaatine uçaktan alınan son sinyallerin ardından İngiliz İnmarsat'ın sağladığı uydu verilerinin yeni bir yöntemle incelenmesi sonucu ulaşılmıştı. Enkazın okyanusun derinliklerinde bir yerde olduğuna düşünülüyor ancak buna yolcu yakınları başta olmak üzere birçok ülke somut delil olmadan inanmak istemiyor.

Çin tarafı özellikle somut delil olmadan arama çalışmalarını sürdüreceğini sıklıkla vurgularken, başta Malezya olmak üzere uluslararası topluma arama-kurtarma çalışmalarını sürdürmeleri yönünde çağrı yapıyor.

Uçağın 8 Mart'ta 227 yolcusu ve 12 uçuş görevlisiyle kaybolmasının ardından birçok komplo teorisi üretilse de kayıp uçakla ilgili "gerçekler" şöyle gelişti;

  8 Mart;

-Boeing 777-200 tipi Malezya Havayollarına ait MH 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin uçağı 00.41'de Kuala Lumpur'dan havalandı.

-Uçakla temasın gece 01.20'de Vietnam'ın Ho Çi Min hava kontrol sahasında koptuğu açıklandı.

-Vietnam, uçağın düşebileceği muhtemel bölgelerde arama çalışmaları başlattı. Vietnam'ın çalışmalarıyla eş zamanlı olarak Malezya, Çin, Singapur, Filipinler ve ABD uçağın bulunması için kurtarma gemileri ile arama uçakları gönderdi.

 -Vietnam uçakları uçağın kaybolduğu bölgede iki şüpheli yakıt sızıntısı bulduğunu açıkladı ancak bulguların kaybolan uçakla bağlantısı çıkmadı.

 -Uçağa iki yolcunun çalıntı pasaportları kullanarak bindiği tespit edildi.

  9 Mart;

  -Çin'in arama-kurtarma gemileri bölgeye ulaşarak çalışmalarına başladı.

 -9 ülkenin arama kurtarma çalışmalarına başladığı bölgede gün içerisinde bir bulguya rastlanmadı.

 10 Mart;

 -Çin arama kurtarma çalışmalarına destek sağlamak için bölgeye yüksek çözünürlüklü uydularını yönlendirdi.

 -Malezya Denizcilik otoritesinin araştırma ekipleri bölgede bir yakıt sızıntısı tespit etti ancak bunun da kaybolan uçakla bağlantısı bulunmadı.

 11 Mart;

 -Bölgede arama kurtarma faaliyeti yürüten ülke sayısı 10'a yükseldi.

 -Çin kaybolan uçağın bulunması için bölgeye beş gemi daha gönderdi.

 -Arama çalışmalarının sathının genişletilmesine ve karada da aranmasına karar verildi. Çalışmalar Malaga Boğazı ve Malezya'nın batı kısımlarına odaklandı.

 12 Mart;

 -Malezya Denizcilik Ajansı'nın ekipleri, Tayland donanmasının ülkenin güneyindeki Andaman denizinde arama çalışmaları yürüttüğü bölgeye intikal etti.

 -Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı, askeri radarların MH 370'in Malaga Boğazının üzerinden uçtuğu yönündeki haberleri yalanladı. Ancak uçağın radar ekranlarının kaybolmasının ardından geri dönme olasılığını dışlamadı.

 -Vietnamlı yetkililer, kaybolan uçağın Vietnam sularına düşmüş olma olasığının azaldığını açıkladı.

 13 Mart;

 -Çin Başbakanı Li Kıçiang, Pekin yönetiminin umut olduğu sürece arama çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı.

 -Bir Çin uydusu Güney Çin Denizi'nde üç yüzen cisim tespit etti ancak Malezya yetkilileri bulguları doğrulamadı.

 14 Mart;

 -Günlerdir bulunamayan uçak için 13 ülkeye ait 80 gemi ve uçak Malezya yarımadasını aramaya başladı.

-Malezya, arama sathının Hint Okyanusuna kadar genişletildiğini açıkladı.

 15 Mart;

 -Malezya Başbakanı Necip Rezak, uçağın kasıtlı ve bilinçli bir şekilde kaybolmuş olabileceğini söyledi. Yetkililer MH370 personeli ve yolcularla ilgili soruşturmaya odaklandı.

 -Rezak, uçaktan ve bir uydudan gelen son sinyalin 8 martta yerel saatle 8.11 a.m. olduğunu kaydetti. Başbakan, uçağın batı istikametinde geri dönerek Malezya yarımadasının üzerinden uçtuğunu ve sonra kuzey batıya yöneldiğini savundu.

 -Malezyalı yetkililer uçağı arama ve izleme sathını daha genişleterek, kuzeyde Kazakistan ve Türkmenistan sınırından, Endonezya ve Hint Okyanusunun güneyine kadar yaydı.

 16 Mart;

-MH 370'i arayan ülke sayısı 25'e yükseldi.

-Malezya Havayolları pilot ve yardımcı pilotun birlikte uçmak için özel bir talepte bulunmadığını belirterek, önceden planlanan bir kaçırma girişimi olduğuna yönelik spekülasyonları yalanladı.

17 Mart;

-Çin, Malezya'ya daha detaylı veri ve bilgiyi hızlı bir şekilde sağlaması yönünde çağrı yaptı.

-Malezyalı yetkililer uçaktan gelen son telsiz mesajının yardımcı pilot tarafından gönderildiğini ve bunun "Tamam, iyi geceler" olduğunu açıkladı.

-Kayıp uçağı arayan ülke sayısı 26'ya yükseldi.

 18 Mart;

-Çin kayıp uçağın bulunması için 21 uydu tahsis ettiğini açıkladı.

-Pekin yönetimi uçaktaki Çinli yolcuların herhangi bir terör bağlantısı olmadığını duyurdu.

-Çin'e ait dokuz arama-kurtarma gemisi Singapur'dan Bengal Körfezi'nin güneydoğusu ve Endonezya'nın batısına doğru hareket etti.

-19 Mart;

 -Çin arama çalışmalarındaki odak noktasını Güney Çin Denizi'nden Endonezya ve Bengal Körfezi'ne kaydırdı.

 -Malezya, uçuş görevlileri ve yolcuların geçmişlerinin incelendiğini ve anormal bir durum görülmediğini duyurdu.

20 Mart;

-Avustralya, uydudan Hint Okyanusunun güneyinde uçağa ait olduğu düşünülen iki cisim tespit edildiğini açıkladı. Avustralya'nın güneybatısındaki Perth kentinin 2 bin 500 kilometre açıklarında görülen cisimler bulunamadı.

 -Çin, MH370'in topraklarına girmediğini doğruladı.

 21 Mart;

 -Uydudan iki cismin görüldüğü bölgede ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda arama uçakları tekrar arama yaptı ancak hiçbir bulguya rastlanmadı.

 -Malezya hükümetinden ve ordusundan bazı yetkililer Çinli yolcuların Pekin'deki yakınlarıyla biraraya geldi.

 22 Mart;

-Çin, 18 martta uydudan tespit ettiği cismin fotoğraflarını yayımladı. Avustralya'nın daha önce uydudan tespit ettiği cisimlere 120 kilometre mesafede olan cismin 22 metre uzunluğunda ve 13 metre eninde olduğu açıklandı.

 -Çin ve Avustralya'ya ait uçaklar deniz üzerindeki cisimleri tanımlamak üzere bölgeye hareket etti.

-Avustralya'ya ait bir uçak 5 kilometre çapındaki bir alanda aralarında tahta bir paletin de olduğu küçük cisimler görüldüğünü açıkladı.

23 Mart;

 -Uydudan tespit edilen 22 metre uzunluğundaki cisim ile uçakların tespit ettiği küçük cisimlerin olduğu bölgede yapılan araştırmalarda bir bulguya rastlanmadı.

 -Fransız uydusunun enkazın arandığı bölgede muhtemel cisimler tespit ettiği kaydedildi.

 24 Mart;

 -Çin'e ait IL-76 tipi bir uçak Hint Okyanusunun güneyinde iki büyük cisim tespit etti. Ancak daha sonra ABD'ye ait P-8 Poseidon tipi uçak söz konusu cisimleri bulamadı.

 -Çin yeni cisimleri araştırmak üzere, Şüelong (Buz Ejderhası) adlı araştırma gemisini bölgeye yönlendirdi.

-Avustralya Hava Kuvvetlerine ait P-3 Orion tipi uçak, Çin'in tespit ettiği cisimlerden bağımsız olarak yuvarlak bir nesne ile dikdörtgen bir nesne tespit etti.

 -ABD Pasifik filosu bölgede enkazın bulunması halinde kara kutunun bulunması için çalışmalar yürüteceğini açıkladı.

 -Malezya Başbakanı Rezak, uydu verilerinin 8 Mart'ta kaybolan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Hint Okyanusu'nun güneyine düştüğünü gösterdiğini açıkladı. Malezya Havayolları uçakta bulunan 239 kişinin yakınlarına bilgi verildiğini belirtti.

-25 Mart;

-Çin Malezya'nın uçağın düştüğü kararına nasıl vardıklarına dair net bir kaynak ve bilgi talep etti.

-Çin, Malezya ve uluslararası topluma arama çalışmalarının sürmesi yönünde çağrı yaptı.

-Pekin'de bulunan yolcu yakınları Malezya'nın Pekin Büyükelçiliği önünde gösteri yaparak, Malezya'yı "gecikme ve gerçeği gizlemekle" suçladı.

-Çin Dışişleri Bakanı yardımcısı Cang Yesui, uçağın kaybolmasıyla ilgili konuları görüşmek üzere Malezya'ya gitti.

-Hava şartlarının kötüye gitmesi nedeniyle bölgedeki arama çalışmalarına ara verildi.

-26 Mart;

-Malezya, Fransa uyduları tarafından 23 Mart'ta çekilen görüntülerde birkaçı 23 metre uzunluğunda 122 cismin belirlendiğini açıkladı.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.