Diyalog Gazetesi

Radikal adım şart

EKONOMİ

Nami, üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu enerji modelinde köklü değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtti

 Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), “KKTC Enerji Planlaması ve Elektrik Üretim Alternatiflerinin İrdelenmesi” konulu seminer ve çalıştay düzenledi.

Golden Tulip Otel’de yer alan seminer ve çalıştayda, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KTMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve Düzenleme Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu ve KTMMOB Genel Başkanı Seren Aysal birer konuşma yaptı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gelecekteki enerji modelinde köklü değişikliğe gidilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu belirterek, fosil yakıtlardan uzaklaşmak gerektiğini söyledi. Nami, 1 kilowatt elektriğin maliyetinin KKTC’de 1 TL, Türkiye’de ise 30 kuruş olduğunu ifade ederek KKTC’nin enerji şebekesini Türkiye’nin enerji şebekesiyle enterkonnekte hale getirmenin de üzerinde yoğun çalıştıkları konulardan biri olduğunu kaydetti. “Gelecekteki enerji modelimizde köklü değişikliğe gitmemiz artık kaçınılmazdır” dedi.
Özdil Nami, Birleşmiş Milletler’in 2017 çevre raporunda, dünyada yapılan tüm yeni elektrik üretim yatırımlarında güneş enerjisinde yaratılan yeni kapasite miktarının diğer tüm enerji üretimlerinden daha fazla olduğunun belirtildiğine dikkat çekerek, bunların çok çarpıcı gelişmeler olduğunu söyledi.

Fosil yakıtlardan uzaklaşmak
“KKTC özelinde bizim de artık enerji üretim modellerimizi fosil yakıtlardan uzaklaşacak şekilde kurgulamamız kaçınılmazdır” ifadelerini kullanan Nami, Türk Lirası’nın değerinde yaşanan ani düşüşlerin ve bundan ayrı olarak akaryakıt fiyatlarına dolar bazında gelen artışların halihazırda toplam kilovat saat maliyetini 1 Türk Lirası seviyesine getirdiğini söyledi. Artışın nerede duracağını kimsenin bilmediğini vurgulayan Nami, bu enerji maliyetleriyle rekabetçi bir ekonomi yaratılabileceğini düşünmenin son derece zor olduğunu kaydetti.


Abbasoğlu: Enerji, sorun olduğunda konuşulmamalı
KTMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve Düzenleme Kurulu Koordinatörü Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu da, adada enerji konusunun ağırlıklı şekilde sorun olduğu zaman konuşulduğunu fakat birlik olarak enerjinin sorun çıktığı zaman değerlendirilen veya gündem olduğunda konuşulan bir konu olmanın ötesine geçmesini amaçladıklarını söyledi.
Birliğin enerji konusunda baş aktör olduğunu dile getiren Abbasoğlu, birliğin istenilen düzeyde aktif rol almadığını, bundan sonraki süreçte aktif ve karar verme yapısının içerisinde olması gerektiğini belirtti. 


Hüdaoğlu ve Aysal da konuşma yaptı
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu da toplantının açılışındaki konuşmasında, enerjinin ihtiyaç olduğunu ve tartışılması gerektiğini kaydetti.
KTMMOB Genel Başkanı Seren Aysal ise Türk Lirası’nın döviz karşısında yaşadığı değer kayıplarının etkisini her geçen gün daha da hissettikleri bir ortamda vatandaşın özellikle olumsuz etkilendiği en önemli konunun enerji olduğunu kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.