Kısa adı OPEK olan Güney Kıbrıs’taki Sosyal Reform Derneği’nin her yıl verdiği ‘Kranidiotis Ödülü’ne bu yıl iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi üyelerinin layık görülmesi Rumlardan sert tepki gördü.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı görevini yürütürken uçak kazasında ölen Kıbrıslı Rum Yannos Kranidiotis anısına verilen ödüle, Kıbrıslı Türklerin de dahil edilmesine tepki gösterenler arasında Kranidiotis’in ailesi de bulunuyor.
Kranidiotis’in ailesinin avukatı Ksenios Ksenopulos, kendilerinin itirazı olmasına karşın söz konusu ödülün teknik komitede yer alan Kıbrıslı Türklere de verilmesinin kararlaştırıldığını ve üyelerden birinin KKTC’de “devlet memuru” olmasından dolayı bunu kabul edemeyeceklerini bir mektupla bildirdiğini açıkladı.
Ksenopulos, söz konusu komitenin başkanı Kıbrıslı Rum Takis Hacidimitriu’nun da ödülün bu şekilde verilmesine karşı olduğu için komiteden istifa ettiğini öne sürdü.
Ksenopulos ayrıca, ödül komitesi aleyhine her türlü yasal yola başvuracağı uyarısında bulundu.
Gazete, söz konusu ödülün, 23 Mayıs tarihinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katılacağı bir törenle verileceğini yazdı.