Diyalog Gazetesi

‘İlerleme var’

GÜNEY

Liderlerin son görüşmesi Rum kesiminde kısmen olumlu hava yarattı

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri beş saate yakın görüşme Rum basınında geniş yer buldu.
Politis gazetesi, “Doğal Gaz Konusunda Sakin – İki Lider İlerledi Ancak Hala Gidecek Yol Var” başlıkları altında verdiği haberinde görüşmeyi “müzakerelerdeki sorunların ve görüş birliklerinin kayda geçirilmesi çabasının devamı” olarak niteledi.
Gazete,son görüşmeden ortaya çıkan elle tutulur tek sonucun, görüşme tarihlerinin 18 ve 25 Nisan ile 9 Mayıs olarak belirlenmesi olduğunu aktardı.
Görüşmenin ardından Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada Anastasiadis, “temel ilkeler konusunda bazı önemli unsurların netleştiğini, bazı konularda da görüş ayrılıklarının devam ettiğini” belirtti.
Anastasiadis, bir soruya karşılık, Akıncı’nın doğal gaz konusunu gündeme getirdiğini ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına ilişkin olması sebebiyle yanıt verilmediğini” belirterek, “doğal gaz iznine Türkiye’nin tepki göstermesinin müzakereleri etkileyeceğini düşünmediğini, bunun ancak MEB’de tahrikler olması durumunda yaşanabileceğini” iddia etti.
Anastasiadis, “egemenlik hakları engellendiğinde nasıl tepki gösterileceği konusunda geçmişte iyi örnek sergilediklerini” de belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Volkan Bozkır’ın Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının Güney Kıbrıs’taki seçimler sonrasında açılması konusundaki açıklamasını da değerlendiren Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hakları oradadır ve kesindir. Sayın Bozkır ne derse desin yada başkaları ne söz isterse versin, bu haklardan vazgeçilmesi söz konusu değildir” şeklinde konuştu.
Anastasiadis, Limasol’da kaldıkları evlerden çıkarılmak istenen Kıbrıslı Türkler konusunun çözümlendiğini, hellim konusunun ise “Komisyon tarafından ele alınan ve doğru yönde ilerleyen bir konu olduğunu” ekledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.