Diyalog Gazetesi

Kriz mesajı

GÜNEY

Bizimkiler bayram tatilinde, Rumlar ‘taktik’ peşinde Kilisenin açıklaması sonrasında dün de 2 Rum partisi, Anastasiadis’in başkanlığındaki toplantıyı terk etti

Raif DOĞRU

Kuzey Kıbrıs’taki siyasi partiler ve hükümet üyeleri ‘uzun bayram tatiline’ çıkarken, Rum siyaseti ve kilisesi son 48 saati bugünkü liderler zirvesini ve Kıbrıs sorununun geleceğini tartışmakla geçirdi.
Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod Meclisi; Rum lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerelerdeki tavrına ‘sözde tepki koyarak’, iki kurucu devlet temelinde, konfederasyon anlamına gelen anlaşma metninin kabul edilmeyeceği açıklamasında bulunmuştu.
Anastasiadis dün de Rum siyasi parti liderleri ile sözde ‘iç konuları’ görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin bilgi vermediği gerekçesiyle DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un, Rum Başkanlığı’ndaki toplantıyı terk ettiği haber verildi. 
Rum haber kaynakları, Rum Başkanlığı’nda Anastasiadis başkanlığında Rum Meclisi’nde temsil edilen partilerle sağlık, kamu reformu gibi iç konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlendiğini savundu.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamada, DİKO’nun toplantının dünkü gündeminin iptal edilmesi ve bunun yeninde Kıbrıs sorununun görüşülmesini istemesi üzerine Anastasiadis’in bunu kabul etmediğini söyledi.
DİKO ve EDEK Başkanlarının salondan ayrıldığını ifade eden Hristodulidis, toplantının diğer parti yetkilileriyle sürdürüldüğünü söyledi. 

DİKO desteğini çekiyor

Bu arada DİKO partisi, Kıbrıs sorununda kendilerini görmezden geldiği gerekçesiyle Anastasiadis ve DİSİ hükümetine mecliste verdiği desteği geri çekeceğini açıkladı. 
DİKO Parlamento Sözcüsü Hristiana Erotokritu, Rum meclisinin onayına sunulacak yasaları desteklemeyeceklerini duyurdu.
Erotokritu açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin izlediği “gizlilik ve saldırganlık politikasından ötürü bu kararı aldıklarını” vurguladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.