Diyalog Gazetesi

Somut karar yok

GÜNEY

Rum Yönetimi, Noble şirketinden beklediği ilgiyi görmeyince petrol konusunu 2014’ün baharına bıraktı

Rum Hükümeti’nin, doğal gaz, petrol konusundaki hedefleriyle ilgili kararları 2014 baharında alacağı belirtildi.
Simerini Gazetesi’ne göre; Noble Energy Başkan Yardımcısının, 12. parselde petrol bulma olasılığını yüzde 20 olarak vermesini yorumlaması istenen Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, petrol konusunda henüz keşifler yapılmadığını, bu nedenle başarı oranının hala düşük olduğunu söyledi.
Lakkotripis, araştırmanın başlangıç aşamasında bulunduğunu ve bölgede petrol sondajı ve keşfinin olmadığını ifade ederek, eldeki tek bilginin, sismik analizlerden ortaya çıkanlar olduğunu, ilk başta başarı olasılığının yüzde 20-30 olduğunu kaydetti.
Lakkotripis, sismik verilerin analizi ilerledikçe ve analizler tamamlandıkça, 2014 baharında muhtemelen başarı olasılığının artacağını belirtti.
Bunun yanı sıra, sondaj olmazsa, başarı olasılığının asla yüzde 100’e ulaşmayacağına Oslobet açıklık kazandıran Lakkotripis, önceliğin nereye verileceği sorusuna karşılık ise, 2014 baharında tüm veriler analiz edildikten sonra, doğalgazı mı, petrolü mü hedeflediklerine karar verileceğini söyledi.
Verileri “cesaretlendirici” olarak nitelendiren Lakkotripis, acele etmemeleri gerektiğini ifade ederek, petrol varlığı, miktarı ve çıkarma olasılığından emin olarak söz edilmesi için halen çok fazla işin yapılması gerektiğini vurguladı. 

Partiler sürecin hızlanmasını istiyor

Bu arda gazeteye göre; Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı, Rum hükümetinden, petrolden istifade edilip bir an önce gelirlerin elde edilmesi için sürecin hızlanmasını istedi.
EDEK partisi ise, hükümetin enerji politikasının yeniden düzenlenmesi, doğal gaz ve petrol yataklarından daha hızlı yararlanmasını ileri götürecek ve sözde “MEB”deki enerji rezervlerinin stratejik denetimini sağlayacak planlamalarında daha fazla siyasi iradeyle ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Noble Energy’nin” 12. parselde petrolün var olabileceğine” dair duyurusuyla ilgili açıklamada bulunan EDEK, ortaya çıkan miktar ve miktarların değerinin Güney Kıbrıs’ın enerji rezervlerinin stratejik önemini güçlendirdiğini savundu. EDEK, “bu rezervlerin ciddi ve realist bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini” kaydettti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.