Diyalog Gazetesi

Tehlike sınırında

GÜNEY

Rum tarafında barajların doluluk oranı düşüyor, kesinti korkuları büyüyor

Güney Kıbrıs’ta barajların doluluk oranı azaldıkça, su kesintisi korkuları giderek daha çok büyüyor.

Alithia Gazetesi, birkaç hafta önce Güney Kıbrıs’taki barajların doluluk oranının yüzde 55 olduğunu belirtti. Barajların doluluk oranının geçen yıla göre daha düşük olduğunu kaydeden gazete, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in, tarımsal amaçlı kullanılan suda kesintiler olma ihtimalini açık bıraktığını aktardı.
Tarım Bakanı Kuyalis, barajların doluluk oranı konusunda tehlike sınırında bulunulduğu ve kuraklık devam ederse tarımsal amaçlar için verilen suda sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

Kuyalis, Baf’ı sorunların dışında tuttuğunu, çünkü Baf’ta tarımsal amaçlı kullanılan su ve içme suyuyla ilgili bir sorun bulunmadığını kaydetti.
Gazete bugün, birkaç hafta geçmesine rağmen, barajların doluluk oranının daha da düştüğüne dikkat çekerek, birkaç yıl önce olduğu gibi su kesintileri korkusunun gün yüzüne çıkmaya başladığına işaret etti.

 

Geçen yıl yüzde 87, bu yıl yüzde 52,9
23 Ocak tarihinde Güney Kıbrıs’taki barajların doluluk oranının yüzde 52,9 olduğunu, bunun da 153,7 milyon metre küp suya denk geldiğini yazan gazete, geçen yıl yine bu zamanda barajların doluluk oranın yüzde 87 olarak kaydedildiğini aktardı ve bunun da 253,1 milyon metre küp su demek olduğunu belirtti.

Stoklanmış en büyük miktarın yüzde 50 doluluk oranı olan 57, 589 milyon metre küp su ile adanın en büyük barajı olan Kuri barajında bulunduğunu yazan gazete, geçen yıl bu barajın doluluk oranının, 107 milyon metre küp su ile yüzde 93’e ulaştığını anımsattı. En büyük doluluk oranına, yüzde 82,2 ile 43 milyon metre küp suyun bulunduğu ikinci büyük baraj olan Asprokremmo barajında görüldüğünü belirten gazete, ancak geçen yıl bu zamanda Asprokremmo barajının doluluk oranının, başka 7 barajda olduğu gibi yüzde 100 olduğuna dikkati çekti.
En büyük sorunla karşı karşıya olanların güney boru hattından su alanlar olduğunu yazan gazete, bu çerçevede en büyük sıkıntının güney boru hattından su alan “Özgür Mağusa” bölgesinde görüldüğünü belirtti. Habere göre, en az sorunun olduğu bölge ise Baf.

Su akışı
Son aylarda durumun umutsuz olduğunu, bunun su akışıyla ilgili tablolara bakıldığında daha net görüldüğünü belirten gazete, haberinde şu verileri paylaştı:

2012 Ekim ayında su akışı 0,784 milyon metre küp, Kasım ayında 3,182 milyon metre küp, Aralık ayında 50,878 milyon metre küp ve 2013 Ocak ayında 13,246 milyon metre küp idi.
2013 Ekim ayında ise su akışı 0,384 milyon metre küp, Oslobet Kasım ayında 0,657 milyon metre küp, Aralık ayında 1,654 ve 2014 Ocak ayında 0,818 şekilde oldu.
Son 10 yıl içerisinde kaydedilen en kötü Aralık ayı 2006 yılında kaydedildi. Bu zamanda su akışı 0,95 milyon metre küp olmuştu. En iyi Aralık ayı ise 2012 yılında kaydedildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.