Diyalog Gazetesi
2022-07-30 10:04:05

İyileşmedim ama daha iyiyim

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 30 Temmuz 2022, 10:04



Aslında hasta değildim. 


Daha doğrusu, hasta idim ama sadece hasta değil. 


Daha fazla. 


Hastalığımdan başlayacak olursam... 


Fıtık ameliyatı olurken ameliyathanede üşütmüştüm.Durmadan öksürüyordum ve hapşırıyordum ve hâlsizdim. Sonra hepsi gitti, ama öksürük bazen azarak devam etti, hâlâ da ediyor. Bunlara sıcakları ekliyorum. Espasito’nun İzmir’e dönmesini. Bilgisayarımın durup durduğu yerde bozulmasını. 

Ve hepsine eklenen yetmiş yıllık arkadaşım Andız’ı kaybetmem: Andız’ın hâlâ tam kavrayamadığım, düzeltilmesi gereken bir hata imiş gibi duran ölümü.


Tümü bir araya gelince hayat bütün anlamını ve neşesini yitirdi. İlginç ve çekici hiçbir şey kalmadı. 


Geceleri saat dokuzda yatıyor, yedide yataktan çıkıyordum ama dinlenmemiş olarak. Bir sabah bir öğleden sonra olmak üzere iki defa daha uyuyordum ama gene yorgun kalkıyordum. Kimseyle görüşmüyordum. Sokağa hatta bahçeye çıkmayı bıraktım. Yazı yazmayı da. Okumayı da. Yemek yapmayı da. Bir karpuzu ikiye bölüp yarısını tabağa kesiyor ikide bir buzdolabından çıkarıp yiyordum. 


Andız’ın ölmekte olduğunu, birkaç gün içinde, hatta o gün öğleden sonra, bir daha açmamak üzere gözlerini kapayacağını biliyordum ama bunun olabileceğini düşünemiyordum. 


Onu son gördüğümde- ölümünden iki gün önce - uzun uzun yüzüme baktı. Bir şey söyleyecek sandım ama söylemedi. 


Belki bana öyle geldi: itirafların, içini açmaların adamı değildi. Hayatı tefekkür etmek değil, keyifle yaşamaktı tarzı. Gülmek ve güldürmek.


O bana bakarken sağlıklı olmamdan utandım. 


**

Sabahleyin altıda denize girerseniz çoğunlukta değilsiniz. 


Bu sabah koyda benden başka bir kadın var. Dubaya kadar yüzüyor ve üstüne çıkıp yüzükoyun uzanıyor. 


Sırt üstü kulaç atarak koyun diğer tarafına doğru açılıyorum. Gün içinde ısınacak olan su, bu saatte serin. 


Ağustos’ta hamam suyuna dönecek ve yüzmeyi ıslatan ama ferahlatmayan bir faaliyete döndürecek. 


Dünyada hayatın var olduğu üç buçuk milyar yıl sırasında güneşin enerjisi yüzde 30 oranında arttı. Denizlerin kaynayıp tebahhur etmesi, bütün canlıların yanıp yok olması gerekirdi ama yeryüzünün ısısı değişmedi, stabil kaldı. Bunun nedeni, dünyanın kendini düzenleyen bir organizma olması, içinde var olan bütün canlıların uygun yaşam koşullarını sürdürmek için ortak bir çaba içinde olmalarıdır. Ama insanın müdahalesi ile bu düzen altüst olmak üzere. Bu suyun içine girilemeyecek kadar sıcak olacağı yıllar uzak olmayabilir.


**


Üç gündür sabah akşam denize giriyorum. Günde üç defa yemek yiyorum. Yarım bıraktığım Afrika kitabıma geri döndüm. Erken yatmaya devam ediyorum.


Ayağa kalk, gülümse ve yolculuğuna devam et MM dedim kendi kendime.


Yorumlar (24)

Ahmet Ö. 2 Yıl Önce

Hoş geldiniz Metin Bey. Sağlık ve mutlulukla bol yazı yazmalar dilerim

Ege’de Bir Sahil Kasabası 2 Yıl Önce

“Bir de yazıkları hem güzel hem de neredeyse fiziki tat veren yazarlar var” diye yazmıştınız bir yazınızda. İşte siz bu kategoriye giren bir yazarsınız. İcinde insana dair çok şey olan; 70 yıllık bir arkadaşın kaybı, hastalık, yalnızlık, bu süreçteki insan psikolojisi, yaşadığımız dünyanın her geçen gün bozulması ve her zaman var olan insan direnci. Çok keyifle okudum. İyi ki döndünüz...

Mustafa Yüksel 2 Yıl Önce

‘’ Hayat bütün anlamını ve neşesini yitirdi. İlginç ve çekici hiçbir şey kalmadı’’ Bu ifade çok şey anlatıyor. Yani bizi de (yaşını almış) anlatıyor. Çıkış yolu bulmak, tatmin olmak giderek zorlaşıyor. Sıradan insan daha az şikayetçi ve çevreye, ortama uyma konusunda fazla sıkıntı çekmiyor. Ama ‘aykırı’ insanlar her şeyden sıkılıyor, başkalarına tahammülü azalıyor. Yaşama karşı gardı düşüyor. Maalesef kendim de aykırıyım hem de çok.

Sarp Ege 2 Yıl Önce

Tekrar geçmiş olsun. Hoş geldiniz.

Ruh ikizi 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun Üstadım, Çok duygusalsınız! Haksızsınız diyemem.İnsan sevdiklerini kaybedince, başka nasıl düşünebilir ki? Sağlıklı olmanıza çok sevindim. Bilgilerinizden mahrum olmak çok kötü bir şey olur. Teşekkürler.

Turkish Power 2 Yıl Önce

Hadi maasAllah bilgisayar fişe takilabilmis

Turkish power 2 Yıl Önce

Prizi mi tamir ettirdiniz acaba yetmez ama bir yedek pil tedarik edelim

Mustafa Yüksel 2 Yıl Önce

Mr. Turkish Powder herkese dislike atan sensin değil mi?

Turkish power 2 Yıl Önce

İnsanlar yaşlandıkça duygusallasir çocuklardır yetmez ama evet hayatın gerçeği yaradılışın doğası budur muhtar da gelip geçer ehtiyar heyeti müritler de

Story bot 2 Yıl Önce

Torkis povder is a story-bot. 100 yorum 100tl, her konuya ayni yorum gelsin maas.. Esas gorevi kamuoyu olusturmak ama saldirganlikla degil beyin de gerekli., bundan dolayi basarisiz.. Ataturk nutukta ali kemal denen 1. Sinif para tapicilardan bahsediyordu. siz Maalesef 3. Sinifsiniz ( her konuya alakasiz sekilde ayni seyleri tekrar yazacak kadar da bos).. gidisiniz yakindir, yeni mesleginizde basarilar. “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.” “Softa sınıfının din simsarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler. İğrenç kimselerdir. İşte bu duruma karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz.” Ataturk

alev er 2 Yıl Önce

sen sakın, elim hâlâ kalem tutarken ölme metin. yaz deseler de ardından böyle şeyler yazamam, kıskanırım çünkü. sevgiler.

Beyhan Alkan 2 Yıl Önce

kuş ölür,sen uçuşu hatırla. (füruğ ferruhzad) dünya düzenine en edebi göndermedir fikrimce.İnsanın hayatı yolculuk hikâyesidir uçuşu unutmamak dileğiyle

metin münir 2 Yıl Önce

Elin tutsa da, yaz desler de yazma Alev. Sevgiler, MM:-)

tülin süzer 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun.."Şükür kavuşturana".Hayat birikimlerinizi aktardığınız enfes yazılarınızı zevkle okuyoruz.İyi ki varsınız..

Nick 2 Yıl Önce

Her yazdığın yazardan aynı parayımı alıyon, yoksa farklı mı. Bi de bakim

Kazım Uluseri 2 Yıl Önce

Çok geçmiş olsun Metin Bey. Yitikler ve hastalıklar insanı bezdiriyor gerçekten. Yazınızın son bölümünden düzeldiğinizi anlıyorum. Hoş geldiniz özlemiştik.

metin münir 2 Yıl Önce

Bu şairle beni tanıştırdığınız için teşekkür ederim :-)

Mehmet YAMAN 2 Yıl Önce

Çok geçmiş olsun Metin bey,yazılarınızı ve duygularınızı merakla bekleyen ve okuyan, okurunuzum. Bu bedenle daha nice yazı ve duygu yüklü yazılarla buluşmak üzere, kalın sağlıcakla. SİVEREK/Ş.URFA'DAN OKURUNUZ. SELAM VE SAYGILAR...

Özkan Kılınç /İstanbul 2 Yıl Önce

Sizin yazılarınız olmadan hayat eksik metin bey

Süeda Boya 2 Yıl Önce

Geri döndüğünüze çok sevindim .

faruk düzel 2 Yıl Önce

Sanki babamın vefatı sonrası ben yazmışım gibi. Çok teşekkürler.

Adnan Yel 2 Yıl Önce

sağlıcakla kalın, haftada 1 - 2 doz metin münir çok iyi geliyor.

Melek Yalçın 2 Yıl Önce

Sizi çok seviyoruz Metin Bey. Sağlıklı olun hep var olun.

PAKO ROJ 2 Yıl Önce

Aah sevgili Metin Ağbiicim. Ah ki ah. Çok, ama çok üzgünüm. Ama, hiçbir anlamı yok. Maalesef.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.