Diyalog Gazetesi

8 milyar Euro isteniyor

KIBRIS

Çözümün tüm maliyetini Türkiye’ye yüklemenin doğru olmadığını söyleyen Akıncı, ilk defa rakam verdi

Yılmaz YAKAR
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı İsviçre’de 7 Kasım’da başlayacak olan müzakereler öncesinde Cumhurbaşkanlığı’nda televizyonların ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İsviçre’deki müzakerelerin çerçevesine ilişkin varılan mutabakata değinen Akıncı toprağın da masada olacağını ancak önce 4 başlığı ele alacaklarını, 5’li konferansın tarihinin kararlaştırılması ve toprakla ilgili kriterlerde anlaşılması halinde harita konusunun gündeme geleceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümün finansmanı için 24 milyar Euro gibi bir rakam telaffuz edildiğini, bunun bir bölü üçünü Güney’de kalan Türk mallarının, diğer bir bölü üçünü de KKTC’deki verilecek olan malların karşıladığını geriye maliyet olarak 8 milyar Euro kaldığını kaydetti.
Çözüm finansmanının sağlanması konusunda AB’nin yardım sözü verdiğini, ancak hepsini karşılamayacağını belirten Akıncı, Türkiye’nin de gerekeni yapacağına inandığını ancak çözümün tüm maliyetini Türkiye’ye yüklemenin de doğru olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsiviçre’ye 2016 çözüm hedefini gerçeğe dönüştürmek için gittiklerini vurgulayarak, Rum tarafının 50 yıl daha müzakerelerin sürmeyeceğini bilmesi gerektiğini ifade etti.
Çözümün bugün 12 yıl öncesine göre daha zorlaştığını vurgulayan Akıncı, “Bir 10 yıl sonra konuşacak ne kalacak onu hesaplamak lazım” dedi.
17 aydır 57 kez liderler görüşmesi yaptıklarını söyleyen Akıncı, ilerlemeleri heba etmeyip İsviçre’den olumlu sonuçlarla dönmeyi arzu ettiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı iki kesimlilik ile ilgili olarak da 100 bin olarak telaffuz edilen rakamın; Kıbrıslı Rumlara kendilerine verilecek topraklara dönmesini istedikleri rakam olduğunu ve göçmenlerden oluştuğunu, bunların çoğunun bugün hayatta olmadığını, onların mirasçısı konumundaki hayatlarını bir düzene oturtan torunlarının ise böyle bir şeyi tercih edeceğini sanmadığını söyledi.
Türkiye’nin güvencesinden vazgeçilmeyeceğini belirten Akıncı, AB’den 12 yıl önce alınan sözlerin yerine getirilmediğini hatırlattı..

Rumlar 220 bin nüfus rakamını kabul etti
Akıncı, 220 bin rakamının İçişleri Bakanlığı’nın verdiği nüfus rakamı olduğunu, bu rakam üzerinde anlaştıklarını, Rumların kendi nüfuslarına bakarak 800 bine 220 bin rakamının 1960’taki yüzde 18 oranına çok yakın olan yüzde 21 olduğunu görünce rahatladıklarını ve 220 bin vatandaşlığı kabul ettiklerini belirtti.
Kimseyi gemiye yollayıp göndermeyeceğinin sözünü verdiğini ve bunun arkasında olduğunu kaydeden Akıncı, iş izniyle çalışanlarının çalışmaya devam edeceklerini, eğer ekonomi gelişirse Türkiye’den belirli koşularda çalışma izniyle insanların gelebileceğini ifade etti.

“Göçmen olacaklara muadili şartlar yaratılacak”
Akıncı, çözümden sonra yerinden edilecekler için de bunun savaşlardaki gibi bir göç olarak değerlendirilmesi gerektiğini, barış içinde yer değiştirmenin bütün koşulların sağlanmasının ardından gerçekleşeceğini vurgulayarak, “hiçbir birey ve aile muadili yaratılmadan yerinden ayrılmayacak. İş sadece bir konut değildir. Onun sağlanması kadar geçimi de söz konusu” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.