Diyalog Gazetesi

Başkana göre ‘Sabotaj’

KIBRIS

Arasta bölgesinde lağım suları taştı, esnaf ve turistler kaçacak yer aradı

Ömer KADİROĞLU

Lefkoşa’nın Arasta bölgesinde, Lokmacı sınır kapısına yakınlarında lağım sularının caddeye taşması nedeniyle hem esnaf, hem de kuzeye geçen turistler kaçacak yer aradı.
Büyükhan’ın arka kısmında bulunan su giderindeki taşkın nedeniyle Arasta caddesini yağlı ve pis sular kapladı. Etrafa kötü kokuların yayılması karşısında herkes telefona sarılarak belediyeyi aradı.
Lefkoşa Belediyesi’ne bağlı ekipler bölgeye giderek, cadde üzerindeki pislikleri yağlı su ve yağ çözücü ilaçlarla temizlemeye çalıştı.
Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da, sosyal medya hesabından yaşanan durumla ilgili açıklama yaptı. Harmancı, yağmur suyu ızgaralarına kullanılmış bitkisel yağ dökülerek sabotaj yapıldığını söyledi. Tarihi bölgede oluşan istenmeyen görüntü sonrasında ekiplerin tüm gün çalışarak yaşanan kirliliği temizlediklerini kaydeden Harmancı, benzeri sorunların bir daha yaşanmaması için çevresel tüm önlemleri almaya gayret edeceklerini ifade etti.
Diyalog gazetesine konuşan bölge esnafı ise zaman zaman aynı sorunu yaşadıklarını söyledi.
Esnaf, bu durumun yaşanmasına neden olan işletme veya işletmelerin tespit edilerek gerekli işlemlerin başlatılması gerektiğini ifade etti. Yaşanan pis su taşkınları nedeni ile dükkânlarını açamadıklarını, bölgeye gelen yerli halkın ve turistlerin bu durum karşısında zor anlar yaşadıklarını söyleyen esnaf, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Ne dediler?.. ne dediler?..

Ömer Cabacaba: 
“Bu durum daha önce yine yaşandı ancak hala bir çözüm üretilmedi. Buradaki esnafın yanı sıra ziyaret amaçlı Arasta bölgesine gelen vatandaşlar da yaşanan bu durumdan rahatsız. Buradaki kanalizasyon hattı restorancılar tarafından dökülen yağlar nedeniyle tıkanıyor ve pis sular caddeye taşıyor. Caddeye taşan sular nedeni ile gelen turistler hem pis suda yürümek zorunda hem de kötü kokuya maruz kalıyor. Birçok esnaf dükkânlarını açamadı ve büyük bir huzursuzluk içerisindeyiz. Bu konu ile ilgili ivedilikle çözüm üretilmesini istiyoruz.”

Göksel Düzgün:
“Çok zorluklar yaşıyoruz. Çünkü yürüyecek geçecek yer yoktu. Turistler ve insanlar çarşıya girebilmek için beklediler. Belediyemiz ilgileniyor ve yaşanan olay sonrasında hemen temizlik çalışmasına başladı. Bu görüntüler bize yakışmayan görüntülerdir. Bunun nedenleri neyse araştırılıp çözüm üretilmesi gerekiyor. Daha önce yine yaşamıştık ancak bu kez çok fazla su arasta caddesini kaplamış durumda. Bu durum turistlerin gelip ziyaret ettiği bir bölgede birçok kez yaşanıyor olması çok üzücü bir durumdur.”

Murat Yenicekalay:
“Benzeri sorunları senede en az iki kez yaşıyoruz. Bu yağlı suların caddeye taşması nedeniyle gelen insanlar veya turistler kayıp düşüyor. Bu durumu hiçbir restoran sahibi kabul etmiyor ve biz bu rezaleti bölge esnafı olarak çekmeye mecbur bırakılıyoruz. Belediye burada temizlik yapmak için bir işi iki kişi yüzünden kaç kişiyi seferber etti. Biz esnaf olarak burada kalıcı bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Buraya insanlar çocukları ile geliyor ve bu rezilliği burada görüyor. Gerçekten bu yaşanan olay tarihi bölgemize yakışan görüntüler değildir. Bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz.”

Salih Doktoroğlu:
“Bir yılda üçüncü kez bu durumla karşı karşıyayız. Bu yaşanan duruma karşı biran önce kalıcı bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bakıldığı zaman buraya dökülenler yağdır ve bunu kimlerin yapabileceği bellidir. Başkanımız bu gibi konularda çok hassastır buna karşı bir önlem alacağını düşünüyorum. Bu yağlı sular nedeniyle kayıp düşen kişiler de oldu. Acilen bir önlem alınmasını istiyoruz.”

Masum Demir:
“Yaşanan bu olay tam bir rezalettir. Bu durum daha önce yine yaşanmıştı ve hala yaşanıyor. Bu işe biran önce el atılmalı ve böylesi bir durumun bir kez daha yaşanmamasını istiyoruz. Bu durumu ne biz ne de buraya gelen insanlar çekmek zorunda değiliz. Bu memlekette kimse çıkıp sesini çıkarmadığı için yöneticiler de çözüm üretmeden kaçıyor. Bu durum karşısında mağdur olan esnaf var. Bugün dükkânlarını açamayan esnaf var ve bu insanlar bunları yaşamak zorunda değildir. İlgili kişilerin biran önce çözüm üretmesi gerekiyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.