Diyalog Gazetesi

Bizden bu kadar

KIBRIS

Lefkoşa’nın Surlariçi’nde tarihi binalar birer birer yok oluyor

 Ömer KADİROĞLU

Lefkoşa’nın surlar içindeki tarihi binalar bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden birer birer yıkılıyor.
Atatürk İlkokulu’nun bulunduğu bölgede dün bir evin daha yıkılması üzerine tepkisini dile getiren vatandaşlar “Bu evlerin bazılarında insanlar yaşıyor. Bazıları ise yıllardır atıl vaziyette duruyor” dedi.
Diyalog muhabirine konuşan Haydarpaşa Mahallesi Muhtarı Mesut Kazık ise, surlar içindeki tarihi binaların ihmalin kurbanı olduğunu söyledi. Binaların yıllardır bakım yüzü görmediğini, bu konuda yapılan şikâyetlerin hiç dikkate alınmadığını belirten Muhtar Kazık “Ne belediye, ne Çevre Bakanlığı, hiç kimse surlar içindeki sorunlarla ilgilenmedi. Bunun bir neticesi olarak tarihi binalar birer birer yıkılıyor” dedi.

St. Jacob’s Kilisesi de yıkıldı

Bu arada 15’inci yüzyılda inşa edilen Lefkoşa’nın Arabahmet bölgesindeki St. Jacob’s Kilisesi de uzun yılların ilgisizliğine dayanamayıp, kısman çöküntüye uğradı.
İki toplumlu Kültürel Mirasın Korunması Komitesi üyelerinden Ali Tuncay, dün sosyal medya paylaşımında kilisenin kurtarılması yönünde öneri yaptı. Tuncay “Lefkoşa'da bulunan St. Jacops Kilisesi'nin bir kısmının çökmüş olduğunu üzüntüyle öğrendik. Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak bu eserin kurtarılması çabalarına katkı yapmaya hazırız” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.