Diyalog Gazetesi

Çözüm ancak iki devletli

KIBRIS

KKTC’nin güçlendirilmesi gereğine dikkat çeken Kenan Akın “Gerekirse yeni bir anayasa ve referandum ile yönetim şekli değişebilir” dedi

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY

Eski Tarım bakanlarından Kenan Akın, KKTC’nin kuruluşundan bu yana 35 yıl geçtiğini, fakat sağlam bir devlet yapısı oluşturulamadığını söyledi. Akın, KKTC’nin güçlendirilmesinden yana olduğunu belirtirken “Gerekirse yeni bir Anayasa ile referanduma gidilmeli ve yeni bir yönetim şekli, yeni bir ruh ve anlayışla bu devlet ileri götürülmelidir” dedi.
Kenan Akın Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
Soru: KKTC 35 yılda gelmesi gereken yere gelebildi mi? 
Kenan Akın: 35’inci yılını kutlamak tabi ki çok güzel bir toplumun kendi kendini idare etmesi kadar güzel bir duygu olamaz. Ancak cumhuriyetimizi ilan ettiğimiz günden itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yönetmesini beceremedik. Parti çıkarları maalesef cumhuriyet değerlerinin çok çok üstüne çıkmıştır. Bu sorumsuz davranışlardan mevcut tüm siyasiler sorumludur.

Soru : Sizce 35 yılda yapılması gerekenler nelerdi? Neden daha sağlıklı bir devlet yapısı oluşturulamadı?

Kenan Akın: 35 Yıldır hala kurumsallaşma konusunda devlet ciddiyetini gösteremedik. Kendi çıkardığımız yasaları uygulama konusunda devlet adamlığı gösteremedik. Yaşamımızın her noktasında yasalar ciddiyetle uygulanmalı ve yasalar karşısında sorumsuz davrananlar devlet otoritesini hissetmeli idi.

Soru: KKTC’nin en önemli sorunları nelerdir?

Kenan Akın: KKTC’de en büyük sorun KKTC’ye inanmayanların bir an önce ne olursa olsun, geçmişi unutarak birleşik Kıbrıs hayali peşinde koşmalarından dolayı ulusal bir çizgide buluşamama. kendi içimizde barışı sağlayamadığımız şu dönemde Rum tarafının sahte tutumundan medet umanların tavırlarıdır.

Soru : Gelinen aşamada KKTC’nin güçlendirilerek devam etmesinden yana mısınız? Yoksa “bu kadar yeter” deyip, Kıbrıs’ın birleşmesini m istersiniz?

Kenan Akın: Gelmiş olduğumuz bu noktada. bir devlet ömründe 35 yıl çok uzun bir süre değildir. Bir an önce KKTC’nin güçlenmesi için tanınması yolunda yeni politikalar üretilmeli. Rumlarla barış hayali yerine. Daha güçlü Kıbrıs Türk toplumunun 1974 öncesi ruhun hayata geçmesine inanıyorum. Gerekirse yeniden bir referandum ile yeni bir anayasa devletin prestijini koruyan yasalarla. Sendikalara mahkum değil yasalarla yönetilen yeni bir Kıbrıs Türk devletini. Anavatan Türkiye ile iki devlet esasına dayalı yeni bir yönetim şekli de düşünülebilir. Tüm sektörlerimizde günü birlik politika yerine. kalıcı otoriter bir idareyi yaratmak zorundayız. Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Yarın:Hasan Sarıca 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.