Diyalog Gazetesi

‘Dimdik ayakta’

KIBRIS

Denktaş’tan sonra Başbakan Erhürman da hükümetin sağlam olduğunu söyledi

Başbakan Tufan Erhürman, herkesin değişimden kendisinden değil başkasından başlanması gerektiği düşünmesinin ise dezavantaj olduğunu söyledi.

Muhalefetin 12 ay boyunca öneriler yerine hükümetin bozulacağı spekülasyonları üzerinden politika yaptığını, istikrarsızlık yaratmaya çabalandığını söyleyen Erhürman, bu spekülasyonlarla hızla atılması gereken adımların engellenmeye, bürokrasinin iş yapamaz konuma getirilmeye çalışıldığını belirtti.
Erhürman, hükümetin dimdik ayakta ve hedefinin bilincinde olduğunu vurguladı.
Erhürman, 2018 yılının ders almayı bilen herkese sosyal ve ekonomik kalkınma açısından ders veren bir yıl olduğunu söyleyerek, dövizdeki dalgalanmalar, sel ve taşkınlar gibi sorunlarla karşı kalındığını kaydetti.
Herkesin değişim istemesinin avantaj olduğunu belirten Erhürman, herkesin değişimden kendisinden değil başkasından başlanması gerektiği düşünmesinin ise dezavantaj olduğunu söyledi.
Erhürman, tek bir vatandaşın dahi üzülmesini istemediklerini ancak değişim kararlılığından vazgeçmelerinin mümkün olmadığını, gelecek kuşaklar için de değişimin şart olduğunu ifade etti.
Hükümetin bir yıl içinde yaptığı icraatlara değinen Erhürman, TC’den gelen suyun tarıma aktarılması konusunun Türkiye ile görüşmelerde gündeme getirildiğini, suyun ne zaman kullanılabileceğinin bilinmesinin tarımda planlama yapılabilmesi için önemli olduğunu belirtti.

Bilet fiyatlarında düşüş 
Erhürman, nisan ayında uçak sefer sayılarında artış gerçekleşeceğini, bilet fiyatlarının düşüşünün realize olacağını ifade etti.
Güzelyurt Hastanesi’nin ikinci etap ihalesine çıkıldığını dile getiren Erhürman, acil serviste yaşanan gelişmeler, Kalkanlı’da Yaşam Evi açılması, hastabakıcılık kurslarına değindi.
Erhürman, kurumlara yönelik istihdam ve terfilerin sınavla yapıldığını, sözleşmeli personelin sınavla alındığını kaydetti.

Kamu reformu
Kamu reformu ile ilgili şikayetleri dinleyeceklerini, her türlü iletişime açık olduklarını söyleyen Erhürman, kamuda verimlilik sorunu bulunduğunu, bu sorunu aşmakla yükümlü olduklarını belirtti.
Kamuda verimliliği sağlamak için değişimin gerçekleşeceğini dile getiren Erhürman, kamu reformuna ilişkin yasa tasarısının Meclis’e sunulduğunu, sendikalarla konuşmaya devam edecekleri kaydetti.
Hükümetin iki konuda kararlılığının tam olduğuna işaret eden Erhürman, istikrarsızlık ve “hükümet geçicidir” algısı yaratma girişimlerine karşı yekvücut durmak konusunda ve değişimi gerçekleştirme konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Nami hedefleri açıkladı
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, konuşmasında Bakanlığın geçmiş 1 yıl içerisinde gerçekleştirdiği icraatlara, kısa ve uzun vadeli hedeflerine değindi.
Gayri Safi Milli Hasıla’daki sektörel gelişmeler incelendiği zaman, sanayi sektörünün 2015’de %19.5, 2016’da %7.3 ve 2017’de ise düşüşle sadece %4.4 büyüme oranı kaydettiğinin görüldüğünü söyleyen Nami, sanayi sektörünü daha iyi bir noktaya taşıma hedefleri olduğunu belirtti.

185 mukavele iptal edildi”
Sanayi arazilerinin etkin ve adil kullanımını sağlamanın önemine işaret eden Nami, kira bedelini ödemeyen ve yatırıma başlamayan 185 kiracının mukavelelerini iptal ettiklerini, yeniden değerlendirme yapılması için Değerlendirme Komitesi oluşturduklarını kaydetti.
Nami, değerlendirmenin ardından 93 yatırım projesi ile ilgili yeni mukavele imzalandığını anlattı.

Özyiğit:Öncelikler tespit edilmeli
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, toplantıda ülkenin geleceği ve yarınının konuşulup şekillendirileceğini söyleyerek, yatırım ve istihdam önceliklerinin tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.
Gençlerin kendi ülkelerinde yatırım ve istihdam olanağı bulmasının öncelikli hedef olması gerektiğine işaret eden Özyiğit, Vizyon 2030 ile eğitimde yeni bir strateji çalışması yaptıklarını söyledi.

Hedef tam gün eğitim
Özyiğit, eğitimde en önemli hedeflerinin tam gün eğitim olduğuna işaret ederek, bu konunun stratejik planın olmazsa olmazları arasında bulunduğunu, bu konuda okul öncesi ve özel eğitimde adım atma hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

Atakan: Geçmişin yanlışarı bugüne taşındı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, atılan adımlarda geçmişte yapılan yanlışların bugüne de sirayet ettiğini unutmamak gerektiğini belirtti.
2020 yılı ortasına kadar 750 km. bakır telin fiber optik kablo ile değiştirileceğini söyleyen Atakan, iletişimde hız ve kaliteyi yakalamak amacıyla çalışmalar yapılacağını kaydetti.
Internet altyapısının güçlü ve hızlı bir şekilde çalışmasının turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine katkı sağlayacağını dile getiren Atakan, Ar-Ge ve teknopark yasalarının Meclis’ten geçtiğini anımsattı.

Yolcu hedefi 5 milyon
Ercan Havalimanı’nda 20-21 yılları için 5 milyon yolcu hedefi bulunduğunu söyleyen Atakan, Gazimağusa ve Girne Limanları’nın yeniden yapılandırılacağını ve hedefin 1 milyon yolcunun da denizden gelmesi olarak belirlendiğini kaydetti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.