Diyalog Gazetesi

Elveda Kıbrıs

KIBRIS

Turizmin ve buna bağlı ticaretin çökmesi yüzünden her gün yüzlerce Türk vatandaşı adadan ayrılıyor

Çiğdem AYDIN- Ömer KADİROĞLU
Coronavirüs salgını nedeniyle ulaşımın tamamen durması ve buna bağlı olarak turizmin çökmesi binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açtı. Geçimini turizmden sağlayan ve yaklaşık 3 ay süreyle işlerin düzelmesini bekleyen çalışma izinli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı binlerce kişi adadan umudunu keserek, geri dönüş yapmaya devam ediyor.
Türkiye Başkonsolosluğu tarafından organize edilen uçak seferleriyle adadan ayrılanların yanı sıra son bir hafta içinde Girne turizm limanından 2 bini aşkın kişi Akgünler şirketine ait gemi ve deniz otobüsleriyle adadan ayrıldı.
Önceki akşam 23.00 sırlarında 2 ayrı feribot ile 850 kişinin Girne’den Taşucu’na gittiği tespit edilirken, çok sayıda aracın da adadan çıkış yaptığı kaydedildi. Giden 850 yolcudan sadece 8’inin üçüncü ülke vatandaşı olduğu belirtiliyor. Dün de deniz otobüsüyle 250 dolayında Türk vatandaşı Taşucu’na gitti.
Dün sabah saatlerinde deniz otobüsüyle 196 kişinin daha ülkeden ayrıldığı belirtilirken, yarın saat 10.00’da deniz otobüsü, akşam 23.30’da ise feribot seferiyle 500’den fazla kişinin daha Taşucu’na gideceği belirtiliyor.
Girne-Taşucu arasında tek yön bilet fiyatı 265 lira olarak uygulanıyor.
Bu arada Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgiye göre KKTC plakalı araçlar 2 yıl süreyle gümrüğü ödenmeden Türkiye’de kullanılabiliyor.

Hiçbir şey eskisi gibi değil

Girne limanında Diyalog muhabirine konuşan yolcular, Kıbrıs’ın artık eskisi gibi ekmek kapısı olmadığını, ekonomik çöküntü yüzünden işsiz kaldıklarını söyledi.
“İşler düzelir diye bir süre bekleyip, birikmiş paralarımızla geçindik” diyen işçiler, Mayıs başından itibaren iş yerlerinin kademeli olarak açıldığını, otellerin de 1 Haziran’da hizmete girmesine karşın durumun değişmediğini belirtti.
Kıbrıs’ın her açıdan pahalı bir ülke olduğunu, o yüzden düşük maaşla çalışmanın fayda getirmediğini belirten TC vatandaşı işçiler “Burada boş umutlarla beklemek yerine memleketimize dönmenin daha hayırlı olacağını düşündük” dedi. 

Yorumlar (17)

Murat 4 Yıl Önce

Dönün geri dönmek için dua edeceksiniz

Aziz. M. Kent 4 Yıl Önce

Coronavirus ve Rum Ambargosu karsisinda bizim nufus nerdeyse yariya dusuyor Cunku TEMEL CURUK SAYGILARIMLA

. 4 Yıl Önce

Herkes kızıypr gidenlere de bunların içinde öğrenciler çoğunlukta ve her sene zaten gidiyordu bu kadar insan yaz döneminde ne çok abartıldı anlamıyorum

Özkan çetinkaya 4 Yıl Önce

Daha bu iyi zamanlarımız o beğenmediğimiz elaman alırken işte şura lı olmasın buralı olması derdiniz ya işte onları mumla ariyacaksiniz hemde gündüz gözüyle mumla ırkçılık hat safada eskisi gibi olmayacak inşAllah düzelir ama çok zor.

vakkas 4 Yıl Önce

3. cü ülke vatandaşı olan Türkler gidiyor gözünüz aydın insanları bıktırdınız. Hep insan yerine koymadığınız insanlar gidiyor.

Hüseyin 4 Yıl Önce

Alla alla sana mı soracağız

Hüseyin 4 Yıl Önce

Her kesimde iyi yada kötü insan vardır ama işletme sahibleri hep gördüğüm kötü muamele ve ağır şartlarda çalıştırıyor işçileri dahada açmak veriliyorsa insan yerine koymadan azarlayıp çalıştırıyor kimi zaman parasını vermiyor yada geciktiriyor

Özlem 4 Yıl Önce

Burdan ayrıldığım için hem üzülüyorum hemde seviniyorum üzülmemim nedeni burada harcadıgım zaman çünkü burdan ne köy olur ne kasaba altyapısı olmayan kendini geliştiremeyen görgüsüz insanlar topluluğuyla yasamısım yazık bana !!! T.C devleti olmasa bir hiçler ama hala hazırda bizi dıslıyorlar Elbet bunun da hesabı sorulur biz devletimize ve milletimize güveniyoruz Allah Türk milletini ve devletini korusun gün ola harman ola Bu ada insAllah 74 harbinde olduğu gibi bize muhtaç olmasın ....baska birsey demiyorum Çünkü geçmişini unutan devlet gelecegini göremez ....

KERİM OĞUZ 4 Yıl Önce

Kişi başı iki memur düşüyor. Esnafa SICAK parayı tc vatandaşı bırakıyor. Allah devlete yardımcı olsun

Maden.i 4 Yıl Önce

öğrencilere 2 ay önce geldi şimdi gelenler çalışan kesim Biz 3. Sınıf vatandaşlar geri döndük onlar 2. Sınıf vatandaşları ile yaşasınlar

Adnan azar 4 Yıl Önce

Ben 1981 ve 1982 de kktc kurulmadan önce askerliğimi haspolat gönderde köyünde yaptım.askerlik bitince tc ye dönüş yaptım Bu defa kader beni ailemle yine ikici vatanıma nasip etti.şimdi şu anda oğlum 30 Kızım 28 yaşındalar girnedeler. Hâlâ vatandaş olamadılar .ben buna nasıl isyan etmeyim .şimdi bunlar 'ın geleceğinden Endişe ediyorum.türkiye de de yapamazlar Aç kalsınlar ama dönmesinler çünkü onların Vatanı kktc .ALLAH hepimizin yardımcısı olsun.SELAMLAR.

Huseyin kabaklioglu 4 Yıl Önce

Kktc zaten gelen tc vatandaşına zulüm yaptır imi uyguluyor birde turkiyenin ekmeğini yiyorlar yaziki verdiğimiz kktcye emeğimizi aldırlar yazıklar olsun kktc

Orhan 4 Yıl Önce

Ingiliz tabiasi ne bekliyoruz ki KKİT Yani kuzey kibris ingiliz Tabiasi Insanlari kadar kendini begenmis Dünü unutan yarinini sadece para ugruna dusunen bir millet ordan ne köy nede kasaba olur onlarda kendini devlet saniyor sadece bizim tanimamizla ????

Erdogan 4 Yıl Önce

Yaklasik 10 000 civarinda ogrenci arkadasimiz kayitlarini tc deki unilere kaydirdi. Sanirim her sene yeni kayit yaptiran ogrenciler gelecek egitim ogretim yili icin dorte birlere kadar dusecek. Calisma izinli arkadaslarimiz maas ve calisma sartlarindan dolayi adayi terk etti. Ay sonuna kadar 12 000 civarinda cikis daha gerceklesecek. Bu rakamlar goz onunde bulundurulursa sevgili KKTC vatandaslarini nelerin bekledigini dusunemiyorum.

Alpaslan onsun 4 Yıl Önce

Kıbrıs okadarda güzel biryer değil, eski harabe evler bakımsız ve yaşanılacak yer değil Inanın kıbrısa lefkoşe gittiğimde ongün zor durdum herşey pahalı, Bana göre kıbrıs yaşanılacak yer değil

Arzu Nazlı 4 Yıl Önce

Adada yaşam şartları çok zorlandı ne bekliyorsunuz gitmeyipte ne yapsın bu insanlar ev kirası eletrik su herşey o kadar pahalı ki

Kader 4 Yıl Önce

Bu ulkeye ihtiyacimiz var konumundan dolayi kesinlikle baglanmali bize

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.