Diyalog Gazetesi

Krize geçici çözüm

KIBRIS

Üreticinin elinde kalan süt işlenerek mamul haline getiriliyor ve hükümet tarafından satın alınarak soğuk hava depolarına yerleştiriliyor

Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin “sütteki pazar” sorunuyla ilgili sorunlarını yanıtladı. 
Mustafa Naimoğulları, pazarlanmasında sıkıntı yaşandığı için üreticinin elinde kalan günlük 70-80 ton sütün işlenerek mamul haline getirildiğini, hükümet tarafından satın alınan bu mamullerin soğuk hava depolarına yerleştirildiğini açıkladı.
“Elimizde kalan sütün büyük bir bölümünü erittik ama kriz tam anlamıyla aşılmış değil” diyen Naimoğulları, “Ülkedeki günlük süt üretimi yaklaşık 470 ton. Her gün pazarlanmasına çözüm bulunması gereken 70-80 ton süt var. Üretim devam ediyor” ifadesine yer verdi.
Hükümetin geçici bir çözümle konuya dahil olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Bu noktadan sonra geriye dönüş olacağını sanmıyorum. Önümüzdeki dönem için nasıl bir yol haritası belirleyeceğimiz üzerine de konuşacağız. Üretici kasaplara teslim oldu, geçim kaynağı olan hayvanlarını satılığa çıkardı” dedi.

“Pazar bulmazsanız bu sorun çözülmez”
Pazarlamadaki sorunun Ramazan Bayramı’na kadar devam edeceğini dile getiren Naimoğulları, bayramdan sonra süt üretiminin azalacağını, Ramazan’ın sonra ermesiyle iç tüketimin de hareketleneceğini söyledi.
Mustafa Naimoğulları, hükümet tarafından alınan ve soğuk hava depolarına konulan işlenmiş ürünlerin iç piyasada tüketileceğini, sosyal yardım alanlara, Kızılay’a verileceğini söyledi.
Birlik Başkanı, hükümetin bu ürünlerin Türkiye’deki göçmen kamplarına ulaştırılması için yetkililerle görüştüğünü de belirtti.
Sütte şu an var olan krizin 2-3 milyon TL’lik kaynakla giderilebileceği görüşünü de paylaşan Mustafa Naimoğulları, söz konusu fazla sütün işlenmesinin günlük maliyetinin 70-80 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.