Diyalog Gazetesi

Kuraklık kapıda

KIBRIS

Meclis’in dünkü birleşiminde söz alan Tarım Bakanı Sennaroğlu, yağışların azlığına dikkat çekti ve alınacak tedbirleri anlattı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu denetim göreviyle dün saat 10.10’da Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında Başbakanlığın, İdari ve Sosyal İşler Komitesi gündeminde bulunan Devlet Cenaze Törenleri Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ile İdari ve Sosyal İşler Komitesi gündeminde bulunan Kan ve Kan Bileşenlerinin Kalite ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliği ile kabul edildi.

Genel Kurulun gündeminde, 9 gündem dışı konuşma yer aldı.

 

Angolemli: Özelde sendiakalaşma desteklenmeli

İlk gündem dışı konuşmayı Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Sosyal Sigorta Ödenekleri” konusunda yaptı.

Angolemli, özel sektörde çalışanların büyük oranda ezildiğini, çalışanların işverenlerin insafına terk edildiğini söyledi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın istihdam konusundaki bazı açıklamalarına değindi.

Angolemli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan özel sektörde çalışanların sendikalaşmasını teşvik etmesini istedi, sendikalı olmanın denetim için de şart olduğunu belirtti.

 

Sigortasız çalışanlar var...

Tarım ve hayvancılık alanında çalışan insanların çoğunun sigortasız olduğuna dikkat çeken Angolemli, söz konusu insanların hastanelerden, kredi alımından ve hibe programlarından yararlanabilmesinin gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, “Bu insanların sigorta primleri konusunda da neler yapılabileceği konusunun Bakan Gürpınar tarafından değerlendirmesini istiyorum” dedi.

 

Sigorta emeklilerinin maaşları...

Asgari ücretin yükselmemesi için hükümetin ve işverenin işbirliği yaptığını dile getiren Angolemli, “Sigorta emeklilerinin asgari ücret çekişmeleri arasında ezilmesine müsaade edilmemeli, sigorta emeklilerinin maaşları yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

Sigorta Yasası’nın her fırsatta değiştirildiğini ve yasanın karmaşık hale geldiğini ifade eden Angolemli, yasa hakkında bilgi verdi, uygulamalarda hatalar olduğunu söyledi.

 

Gürpınar teşvik şartlarını anlattı

Angolemli’den sonra söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, teşvik sisteminden söz ederek, tüm ekonomik faaliyetlerde bulunanların teşvikten yararlanabileceğini söyledi.

Teşvik programının koşulları ve kaynağı hakkında bilgi veren Gürpınar, iş uyuşmazlıklarının yargıya gitmeden çözülebilmesi için yapılacak yasal düzenlemeden söz etti.

Sigorta emeklilerinin maaşlarına değinen Gürpınar, maaşların yasanın öngördüğü formülle belirlendiğini ifade etti, konuyla ilgili bilgi verdi.

 

 

Dürüst: İnsanlar mutsuz

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst “hükümetin icraatları” konulu bir konuşma yaptı.

Zamlara değinen ve ülkedeki sıkıntılara işaret eden Dürüst, ülkedeki insanların mutsuz ve huzursuz olduğunu söyledi.

Hükümeti eleştiren Dürüst, “Attığınız güzel bir adım varsa, söyleyin de bilelim. Önce kendi içinizde ve ortağınızla olan sorunlarınızı halledin” dedi.

Ülkedeki birçok sektörde sorun olduğunu ifade eden Dürüst, narenciyecilerin sorunlarına dikkat çekti, üreticilerin doğrudan gelir desteğini henüz alamadığını söyledi.

Dürüst, hükümetin kuraklık konusunda önlem alıp almadığını da sordu.

 

Sennaroğlu: Kuraklık kapıda

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, narenciye üreticilerine doğrudan gelir desteğinin ve mazot paralarının önümüzdeki günlerde ödeneceğini söyledi.

Kuraklığın gündemde olduğunu da vurgulayan Sennaroğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla kriz komitesi oluşturulacağını açıkladı.

Dürüst’ü yanıtlayan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, kaynakların tüketildiğini, kalemlerde para kalmadığını ancak önümüzdeki günlerde mazot paralarının ve narenciye üreticilerine doğrudan gelir desteğinin yeni kaynaktan ödeneceğini söyledi.

Sennaroğlu, ülkede büyük bir kuraklık olduğunu, Türkiye’de ve Güney Kıbrıs’ta da durumun aynı olduğunu ifade ederek, hayvancıların büyük sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

 

 

Atun: Bütçe açığı nasıl kapatılacak

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun da hükümetin icraatları konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Atun, muhalefette ne olunursa, iktidarda da o olunması gerektiğini ifade ederek, hükümetin bir dönem eleştirdiği ekonomik programları uyguladığını ifade etti.

Hükümeti, “halkı kandırmakla” suçlayan Atun, “Ekonomideki bütçe açığı ile yola nasıl devam edileceğini merak ediyorum” dedi.

Konuşmasında, dövizdeki artışa değinen Sunat Atun, kendi hükümetleri dönemindeki ekonomik ve mali istikrar politikalarından söz etti.

Atun’dan sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu eleştirileri yanıtladı.

 

Yorgancıoğlu: Tedbir alacağız

Ülke ekonomisi konusunda hükümet olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, “Her şey mükemmel mi değil. Bizim dışımızdaki nedenlerden etkileniyor muyuz, evet. Burada hangi hükümet olsa Türkiye’deki gelişmelerden etkilendirdi. Tedbir alacağız” dedi.

Yorgancıoğlu’ndan sonra yeniden söz alan Atun, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu yanıtladı, ekonominin beklemeye tahammülü olmadığını söyledi.

 

Özgürgün: Hükümet tedbir alsın

UBP milletvekili Hüseyin Özgürgün, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun açıklamalarını eleştirerek hükümetin, ekonomik, sosyal günlük hayatı kolaylaştıracak tedbirler alması gerektiğini vurguladı. Girne’deki sel baskınına da değindi.

Ekonomik program hakkında geçmişte yapılan eleştirileri anımsatan Özgürgün, hükümetin bir dönem eleştirdiği ekonomik programı değiştirmediğini, revize etmediğini belirtti ve 1xbet “UBP doğrularını devam ettiriyorsunuz, ettirin” dedi.

 

Dinçyürek: Ekonomik aklın bulunması

Demokrat Parti Ulusal Güçler Mağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, Mecliste ülke gündemi ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Dinçyürek, ekonomik aklın bulunması gerektiğini; sadece hükümete değil, herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.

“Ülke yangın yeridir” diyen Dinçyürek, insanlarda “büyük bir umutsuzluk” olduğunu söyleyerek çare üretilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Sucuoğlu: Tekerlek dönmüyor

Dinçyürek’ten sonra söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, son siyasi gelişmeler konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Sucuoğlu, “Ekonomide tekerleğin dönmediğini, hükümetin Şubat sonuna kadar dağılacağını, biz değil, CTP Parti Meclisi’nden Sonay Adem söylüyor” dedi.

Gündemdeki bazı gelişmeleri değerlendiren Sucuoğlu, zamlara ve insanların yaşadıkları ekonomik sıkıntılara değindi.

 

Kanser vakaları arttı

Kanser vakalarının arttığına dikkat çeken Sucuoğlu, tarlada denetimlerin yapılmadığını, tarladan sofraya gelen sebzelerin sağlığa zararlı olduğunu öne sürdü.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde randevu sisteminin getirilmesinin önemli olduğunu ve bundan dolayı da Sağlık Bakanlığı’nı tebrik eden Sucuoğlu, bunun da daha da gelişmesi için takipçisi olacaklarını kaydetti.

 

Özcenk: 366 kişinin ruh hali bozulacak

UBP Gazimağusa Milletvekili Dr. Erdal Özcenk, sağlıktaki sorunlarla ilgili gündem dışı konuşmasında, ilk olarak, işe alınan ve durdurulması öngörülen 356 kişinin işlerine son verilmesi halinde ruh halleri dahil, sağlıklarının bozulabileceğini kaydetti.

Bazı sağlık personelinin yaşadığı sorunları anlatan Özcenk, gece gündüz demeden özveriyle çalışanların da haklarının verilmesi gerektiğini belirtti.

Eksik denetim ve caydırıcı cezaların olmamasından dolayı yaşanan bazı sıkıntıları anlatan Özcenk, geleceği kurtarma adına “bu popülizimden” vazgeçilmesi çağrısını yaparak, bu küçük ülkede hizmeti alan ile vereni memnun eden bir sağlık sistemi yaratılmasını istedi.

 

Erhürman Uygulanan yasanın 1929 tarihli

CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisiyle ilgili yaptığı konuşmada, bu yasa önerisinin eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili olduğunu, yasa önerisinin 18 maddesinin ölüm cezasının çıkarılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Anayasa’nın yıllardır değiştirilememesinden dolayı ölüm cezasının kaldırılamadığını dile getiren Erhürman, hazırlanan yasa önerisini madde madde açıkladı.

Şu anda uygulanan yasanın 1929 tarihli olduğunu, bunun da sömürgelere uygulanmak üzere yapıldığını dile getiren Erhürman, şu andaki yasanın tam bilinmemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığını; yasada nelerin suç olduğunu anlatarak, insan haklarıyla ilgili, ölüm cezasını kaldırmak istediklerini kaydetti.

 

“Bilnçsiz tartışma cahillikten”

Yasa çalışmasının bilinçsizce toplumda tartışılmasını tamamen “cahillik” olarak niteleyen Erhürman, kamuoyunun bilinçsizce eleştirmek yerine internet aracılığıyla çok kolay bir şekilde bilgi elde edebileceğini belirtere, yanlış yönlendirme yapılmaması gerektiğini söyledi.

Eşcinsellerin Avrupa’da birçok yerde evlenebileceğini dile getiren Erhürman, eş cinsel evliliğin Anayasada düzenlenip düzenlenmemesinin günü geldiğinde tartışılabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Genel Kurul dünkü çalışmalarını tamamladı. Meclis Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 20 Ocak Pazartesi yapacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.